Φθιώτιδος Συμεών: «Η Εκκλησία “μέσα στα μέσ@” στην διαχείριση κρίσεων»

«Η Εκκλησία “μέσα στα μέσ@” στην διαχείριση κρίσεων» ήταν το θέμα της εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, εκπροσώπου Τύπου της Δ.Ι.Σ. της τρεχούσης 166ης Συνοδικής Περιόδου, το οποίο παρουσίασε πριν από λίγο στην Ημερίδα που οργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβερνήσεως στο Ολυμπιακό Μουσείο, στην Θεσσαλονίκη, με θέμα: «μέσα στα Μέσ@». Στην Ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου, η Διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δρ. κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Νίκος Παπαϊωάννου, ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Δρ κ. Θωμάς Μπαχράκης και η Διευθύντρια του Πειραματικού Σχολείου του Α.Π.Θ. Δρ. κ. Ελένη Ρώσσιου, ανέπτυξαν εισηγήσεις διάφοροι πανεπιστημιακοί και ειδικοί, ενώ παραβρέθηκαν οι τέως υπουργοί και βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κ. Δημήτριος Κούβελας, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Αρχιμ. κ. Ιάκωβος Αθανασίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Αρχιμ. π. Βαρνάβας Γιάγκου καθώς επίσης οι Δήμαρχοι Νέας Χαλκηδόνος κ. Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Ιακώβου και λοιποί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη, Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, για την παρασχεθείσα κανονική άδεια και ευλογία να παραβρεθεί στην επαρχία του, αναφέρθηκε σε τρεις πρόσφατες μεγάλες κρίσεις, που διαχειρίστηκε η Εκκλησία της Ελλάδος, στο πως αξιοποίησε σε αυτές τόσο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας όσο και τα ψηφιακά μέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως αλλά και τις δυνατότητες ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση της εποχής των μνημονίων, στην υγειονομική κρίση της πανδημίας, αλλά και στην γεωπολιτική κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και των εκκλησιαστικών της παραμέτρων.

Μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα αντιπαρέβαλε την υπεύθυνη και επώνυμη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος και των εντεταλμένων εκπροσώπων της σε αντίθεση με την χοάνη της ανώνυμης ή ψευδώνυμης ή ψευδεπίγραφης και ανεύθυνης παραπληροφόρησης του αχανούς κόσμου του διαδικτύου. Ο κ. Συμεών τόνισε ότι η σωστή αξιοποίηση των μέσων προϋποθέτει ωριμότητα, σύνεση, ορθή κρίση, συνθετική ικανότητα, εμπιστοσύνη στους θεσμούς και κυρίως φωτισμό Θεού, που υπεύθυνα και χωρίς δημαγωγία, λαϊκισμό ή εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου ή της αγωνίας της καθημερινότητας καταθέτουν υπεύθυνες και μελετημένες και «αλάτι ηρτυμένες» θέσεις και τοποθετήσεις. 

Ο κ. Συμεών τόνισε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος επιτελεί το καθήκον της να διαποιμαίνει τον λαό του Θεού με γνώμονα το Ευαγγέλιο και μοναδικό μέλημα την σωτηρία των ανθρώπων, γι αυτό και δεν αποδέχεται ούτε επηρεάζεται από θεωρίες συνωμοσίας, σενάρια εκφοβισμού των ανθρώπων, σκόπιμη και ιδιοτελή διασπορά ψευδών ειδήσεων, την οποία πολλές φορές υπηρετούν εξ αγνοίας και μη ηθελημένα ακόμη και καλοπροαίρετα μέλη της Εκκλησίας μας. «Μερικές φορές ακόμη και στο όνομα του Θεού, της πίστεως και της ορθοδοξίας αναπαράγονται θεωρίες που διακινούνται από κύκλους της αιρετικής δύσεως ή από αντεθνικά κέντρα, που επιβουλεύονται την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών. «Ασκητική προσέγγιση, νηπτική και λεπτή, χρειάζονται τα σύγχρονα μέσα, για να γίνονται αγωγοί ωφέλειας και όχι αγωγοί βλάβης. Οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τα σύγχρονα μέσα με παραδοσιακό τρόπο» κατέληξε με έμφαση ο κ. Συμεών.

- Advertisement -

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων και των εισηγητών, ενώ τα συμπεράσματα της Ημερίδας παρουσίασε ο Δρ. κ. Δημήτρης Γαλαμάτης.

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *