Τη φράση “ο νους κινεί ακόμα και βουνά” έκαναν πράξη οι εθελοντές της Τραχίνα. Μόνο που εκεί, εκτός από τον νου, χρειάστηκε πολύς ποδαρόδρομος και πολύωρη χειρωνακτική σκληρή δουλειά…
Ο φετινός χειμώνας άφησε για τα καλά τα σημάδια του στο βουνό του Ηρακλή. Το χιόνι που έπεφτε σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, είχε σαν αποτέλεσμα το έδαφος να υποχωρεί. Με τον ερχομό της άνοιξης το χιόνι έλιωσε και το νερό παρέσυρε ακόμη περισσότερο πολλά σημεία της διαδρομής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Καστανιά και επάνω, το βουνό έχει βαθιές ρωγμές σε μια διαδρομή 3οο και πλέον μέτρων.
Η σοβαρότερη κατολίσθηση βρίσκονταν σε ένα σημείο της Οίτης, ένα χιλιόμετρο περίπου από την Καστανιά προς τον Αγιο Αθανάσιο, στη γνωστή στους αθλητές και περιπατητές, διαδρομή του Ελλέβορου. Μια διαδρομή ιδιαίτερα επισκέψιμη πλέον, από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα λόγω και του ορεινού μαραθώνιου Ηρακλής, που “σύστησε” την Οίτη στους απανταχού φίλους της ορεινής πεζοπορίας.
Σήμερα, χάρη στους εθελοντές μέλη της Τραχίνα, το απροσπέλαστο και επικίνδυνο σημείο της πλαγιάς αποκαταστάθηκε και είναι πλέον προσβάσιμο με ασφάλεια για τους επισκέπτες του.
Στις πολύωρες και επίπονες προσπάθειες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Τ.Κ Καστανιάς, Κώστας Ρούσκας.
Που ήταν οι αρμόδιοι φορείς σε όλο αυτό τον αγώνα για την αποκατάσταση της κατολίσθησης;
Απόντες.
Μήπως να υπενθυμίσουμε ότι μόνο με δηλώσεις για την τουριστική ανάπτυξη και την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους, δεν λύνονται προβλήματα; Μήπως να υπενθυμίσουμε και την σημαντικότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης αφού βρίσκεται στην μία από τις διαδρομές του μαραθώνιου Ηρακλή που συγκεντρώνει περισσότερους από 400 αθλητές και ακόμη περισσότερους επισκέπτες κάθε χρόνο;