Χτισμένο σε μια πλαγιά της Οίτης πάνω από το χωριό Κομποτάδες και σε υψόμετρο 700 μέτρων, το ξωκκλήσι των Αγίων Ταξιαρχών, γιορτάζει τους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Χθες παραμονή της γιορτής, πιστοί από την περιοχή, ανέβηκαν ως το εκκλησάκι όπου ετελέσθει Πανηγυρικός Εσπερινός.
Το ξωκκλήσι, βρίσκεται στη θέση ης Ιεράς Μονής των Αγίων Ταξιαρχών που είχε χτιστεί επί εποχής Ιουστινιανού.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιουστινιανός αυτοκράτορας του Βυζαντίου από το 527 μέχρι το 565 μ.Χ, εκτός των άλλων κτισμάτων, έκτισε και πλήθος ναών και μοναστηριών. Ο ίδιος έκτισε και το μέγιστο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια ανασκαφών, στις αρχές του 20ου αιώνα, βρέθηκε παλαιό δάπεδο με ψηφιδωτή πλακόστρωση καί μαρμάρινη πλάκα φέρουσα το όνομα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Το μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών πυρπολήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανηγέρθη τον Ιούνιο του 1891.
Σε κοντινή απόσταση από το ξωκκλήσι των Ταξιαρχών, βρίσκονται οι αγιοσπηλιές της Οίτης. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα σπηλαίων που θυμίζει αυτό της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία. Επειδή στα τοιχώματα των σπηλαίων έχουν ανακαλυφθεί αγιογραφίες και επειδή εκεί κοντά υπήρχε παλιό μοναστήρι των Αγίων Ταξιαρχών.
Η περίεργη γοητεία που φέρουν οι αινιγματικές αγιογραφίες στους βράχους αλλά και η ανυπέρβλητη άγρια ομορφιά του φυσικού τοπίου, συγκινούν τον επισκέπτη. Τόπος μυστηριώδης αλλά και μυστηριακός. Για κάποιους και μεταφυσικός αφού κατατάσσεται στους 117 ενεργειακούς τόπους της Ελλάδας, διαθέτοντας αρνητική ενέργεια λόγω της βαριάς ατμόσφαιρας, των περίεργων εικονογραφήσεων και του αποτρεπτικού περιβάλλοντος. Από τα σημεία που σίγουρα θέλουμε να επισκεφθούμε και να προτείνουμε και στους αναγνώστες μας…
Ευχαριστούμε την κ. Ελένη Γουργιώτου για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό