Φθιώτιδα: Θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς ελιάς «καλαμών» – Σοβαρό πλήγμα από απόφαση του ΣτΕ

Lamianow.gr
Lamianow.gr 2 μήνες ago Add a Comment
Updated 2022/06/15 at 4:43 ΜΜ
3 Min Read
καλαμων

Τα πάνω κάτω φέρνει η  πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής, αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς ποικιλίας Καλαμών, μπορούν να εξάγουν το προϊόν αναγράφοντας στις συσκευασίες την ένδειξη Ελιά Καλαμάτας – Kalamata olives.

Μέχρι τώρα όμως και για πολλά χρόνια, όλοι οι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα μπορούσαν να εξάγουν την ίδια ποικιλία ελιάς με την ίδια ονομασία, γεγονός που έδωσε στην ποικιλία εθνική αξία στην διεθνή αγορά, όχι σαν τοπικό αλλά σαν εθνικό προϊόν. Να σημειωθεί δε, ότι η μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς καλαμών, προέρχεται από άλλες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως από τη Φθιώτιδα, τη Λακωνία και την Αιτωλοακαρνανία!

Οι εξελίξεις….

Πιο αναλυτικά, εξελίξεις έρχονται μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Ελιά Καλαμάτας. Όπως είχαμε δημοσιεύσει την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου υπέρ των  Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και ακύρωσε την απόφαση “Αποστόλου” με την οποία κατοχυρώθηκε ως συνώνυμο της Ποικιλίας Καλαμών η ονομασία Καλαμάτα.

Η απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους παραγωγούς κι εξαγωγείς της υπόλοιπης Ελλάδας και ιδιαίτερα των νομών Αιτωλοακαρνανίας ,Φθιώτιδας και Λακωνίας που παράγουν το  97% της συνολικής παραγωγής. Καθώς χάνουν πλέον το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το “brand name” που χρησιμοποιούσαν εδώ και 90 χρόνια στις εξαγωγές του προϊόντος!

Ο νόμος Φθιώτιδας υφίσταται μεγάλο πλήγμα καθώς οι εξαγωγές της ελιάς Καλαμών αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, αφού η Ελιά Καλαμών παράγεται σε ποσοστό 18% στην Φθιώτιδα. Ωστοσο κρίνεται ως θετικό για τους παραγωγούς κι εξαγωγείς της περιοχής μας, το ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατειας δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης αλλά ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση Αποστόλου λόγω έλλειψης αιτιολογίας αυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς που θίγονται μετά από την έκδοση της Απόφασης του ΣτΕ έχουν συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχουν αιτηθεί την έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης που θα επιλύσει νόμιμα και τεκμηριωμένα το ζήτημα με το συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς Καλαμών “Καλαμάτα “.

 Σκοπός είναι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις εξαγωγές, χωρίς να θίγεται και το προϊόν ΠΟΠ.Οι εξελίξεις έπονται..

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content