Φθιώτιδα: Στην Αχλαδιά Δομοκού ένα από τα μεγαλύτερα projects φωτοβολταϊκών στη Ευρώπη

Η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια προωθεί στο Δομοκό την υλοποίηση στρατηγικής επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας αποθήκευσης - Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
4 Min Read

Εντυπωσιακό άνοιγμα στον τομέα των ΑΠΕ και στη χώρα μας πραγματοποιεί η οικογένεια Τσάκου, βάζοντας μπροστά την υλοποίηση mega φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Δομοκού, ισχύος 251,904 MW.

-Advertisement-

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ακολουθεί αντίστοιχο της ίδιας ισχύος στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να μιλάμε για project άνω των 500 MW, με την συνολική επένδυση να εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα του Ομίλου Τσάκου στο χώρο των ΑΠΕ έχει επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της ναυτιλιακής Tsakos Energy Navigation (TEN) Δρ. Νικόλαος Τσάκος. Σε πρόσφατη συνέντευξή του αναφερόμενος στην ανάγκη προστασίας του πλανήτη είχε μιλήσει για τη στροφή στις ΑΠΕ και τα projects που υλοποιεί ο Όμιλος Τσάκου σε Νότια Αμερική (όπου η οικογένεια Τσάκου κατέχει μεγάλες εκτάσεις γης) και Ευρώπη, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά.

«Όλοι οι κορυφαίοι πελάτες μας επενδύουν σε R&D σχετικά με αυτό, οπότε είναι λογικό ως μέρος της αλυσίδας να κοιτάξουμε και εμείς παρόμοιες ευκαιρίες. Επενδύουμε σε φωτοβολταϊκά, όντας επενδυτές σε ίσως ένα από τα μεγαλύτερα projects φωτοβολταϊκών στη Ευρώπη», είχε τονίσει.

- Advertisement -

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη αυτή πράσινη επένδυση στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη γερμανική ΜΑΝ, ενώ συνδυάζει και τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το project τρέχει η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας Α.Ε.», η οποία και υπέβαλε στη ΡΑΕ τη σχετική αίτηση τον Δεκέμβριο του 2020 για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 251,904 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 251,904 MW στη θέση Αχλαδιά της Δημοτικής Ενότητας Δομοκού Φθιώτιδας. Τον περασμένο Ιούνιο υπεβλήθη αίτηση τροποποίησης της Βεβαίωσης Παραγωγού ως προς την επέκταση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού, η οποία και εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ στις 26 Οκτωβρίου.

Στην εγκριτική απόφαση της ΡΑΕ για την χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2021 τονίζεται ότι «το προκείμενο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 251,904 MW, αξιοποιεί καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες και εφαρμογές για την ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τη συμπερίληψη μίας μη-αυτόνομης, εσωτερικής μονάδας αποθήκευσης ενέργειας 250MWh, με τη χρήση τεχνολογίας τετηγμένου άλατος και ατμοστροβίλου. Ως εκ τούτου, καθίσταται εφικτή η λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού για μακρότερο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ενσωμάτωση της μονάδας αποθήκευσης στον φωτοβολταϊκό σταθμό δεν συνεπάγεται μεταβολή της πρωτογενούς πηγής ενέργειας, που αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, και δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του έργου. Σε κάθε δε περίπτωση, το έργο δεν αντλεί ενέργεια από το Σύστημα».

Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας»

Το ενδιαφέρον της οικογένειας Τσάκου για τον τομέα της πράσινης ενέργειας δεν είναι σημερινό ούτε και «εφήμερο». Αντίθετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα «ώριμο», δεδομένου ότι η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας Α.Ε.», έχει συσταθεί από τον Μάιο του 2007 και έκτοτε καταγράφει μηδενικό κύκλο εργασιών, προετοιμάζοντας το έδαφος για την μεγάλη κίνηση στο κατάλληλο timing. Και, όπως όλα δείχνουν, το timing αυτό είναι τώρα.

Η εταιρεία «Ενέργεια Υπερίωνας» εδρεύει στο μέγαρο του Ομίλου Τσάκου επί της λεωφόρου Συγγρού και στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν η Μαρία Τσάκου, ως Πρόεδρος, ο Ιωάννης Σαρόγλου ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ως μέλη ο Νικόλαος Τσάκος, ο Αναστάσιος Κάντζος και η Γλυκερία Βολίκα.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης Tsakos Energy Navigation (TEN), αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ελληνόκτητης ναυτιλίας. Στην πορεία της, που ξεκίνησε πριν 28 χρόνια με τέσσερα πλοία, γιγαντώθηκε με αποτέλεσμα σήμερα ο στόλος της να διαθέτει περισσότερα από 68 πλοία, εκ των οποίων τα 64 είναι δεξαμενόπλοια και τα άλλα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στις αρχές Οκτωβρίου έδωσε παραγγελία για έξι ακόμη δεξαμενόπλοια με καύσιμο το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

newmoney.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *