Ως η δυσκολότερη χρονιά της δεκαετίας χαρακτηρίζεται η φετινή για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής μας που βλέπουν την παραγωγή να καταποντίζεται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας, πέρσι η παραγωγή βρώσιμης ελιάς ξεπέρασε τους 20.000 τόνους, ωστόσο φέτος με τη συλλογή της πράσινης ελιάς να έχει ξεκινήσει, τα πρώτα μηνύματα κάνουν λόγο για μείωση πάνω από 70%. Με τα έως τώρα δεδομένα, μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται να έχουν δεχθεί οι ξερικές ελιές.
Μείωση πάνω από 80% αναμένεται ότι θα έχει η παραγωγή βρώσιμης ελιάς στην Εύβοια, από τους 3.000 τόνους που παρήχθησαν την περσινή περίοδο, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι πολλοί παραγωγοί φέτος δεν θα συλλέξουν καθόλου ελιές. Διαφορετική είναι η εικόνα για τη Φωκίδα με εναλλαγές στην παραγωγή, χωρίς όμως να μειωθεί η συνολική παραγόμενη ποσότητα του νομού, από τους 3.000 τόνους της περσινής συγκομιδής.
Αντίθετα, αυξημένες εκτιμούν οι παραγωγοί ότι θα είναι οι τιμές για τις σημαντικότερες ποικιλίες, εν αναμονή και του επίσημου τιμοκαταλόγου, λόγω των προβλέψεων για μειωμένες ποσότητες. Το ενδεχόμενο της αύξησης των τιμών μπορεί να χαροποιεί τους παραγωγούς, ωστόσο, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξαγωγικής καθίζησης, αν επιβεβαιωθούν οι προβλεπόμενες μειώσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων της χώρας.
Παράλληλα, στη Στερεά Ελλάδα, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το παράδοξο των χαμηλών τιμών για τα μειωμένα περσινά αποθέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η τιμή της πράσινης ελιάς για την κατηγορία των 200 τεμαχίων/κιλό προσεγγίζει τα 70 λεπτά, έναντι των 60 λεπτών που ήταν πέρυσι. Αντίστοιχα, κατά 10 λεπτά πάνω από το 1,30 ευρώ της περσινής περιόδου, εκτιμούν και την κατηγορία των 110 τεμαχίων/κιλό. Στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Καλαμών, με αυξημένη την παρουσία του δάκου.