Νέα επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας αναφορικά με την υποστελέχωση που υπάρχει σε πολλά τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
Διαβάστε σχετικά
Επανερχόμαστε στο θέμα του Νοσοκομείου της πόλης μας , καθώς παρατηρούμε προβλήματα λειτουργίας σε νευραλγικά τμήματα του ιδρύματος αλλά και καθυστερήσεις σε ενέργειες και παρεμβάσεις που αν είχαν γίνει θα συνέβαλαν στην βελτίωση τόσο των υπηρεσιών υγείας που αυτό παρέχει στους πολίτες της Φθιώτιδας , όσο και στις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων που ακόμη , πιστοί στις αρχές τους , συνεχίζουν να το στελεχώνουν .
Συγκεκριμένα , αναφερόμαστε και θέλουμε να τονίσουμε τις ελλείψεις επιστημονικού – ιατρικού προσωπικού που έχουν προκύψει : στο αναισθησιολογικό τμήμα , στο τμήμα επειγόντων περιστατικών , στο ακτινολογικό τμήμα , στο παθολογοανατομικό, στην παιδιατρική κλινική και τελευταίως δυστυχώς και στην παθολογική κλινική . Τούτο βέβαια χωρίς να σημαίνει πως σε άλλα τμήματα και κλινικές υπάρχει πλεονάζον ιατρικό δυναμικό . Η δυσλειτουργία όμως των ανωτέρω τμημάτων και κλινικών επηρεάζει σημαντικά τη γενικότερη λειτουργεία του νοσοκομείου και καθιστά δυσχερείς τις συνθήκες εργασίας και την καθημερινότητα των νοσοκομειακών συναδέλφων .
Ειδικότερα , ο αριθμός των υπηρετούντων αναισθησιολόγων στο Γ.Ν. Λαμίας είναι απαράδεκτα μικρός για τον όγκο των χειρουργικών πράξεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό , αλλά και για τις ανάγκες συνολικά σε αναισθησιολόγο, όπως αυτές προκύπτουν καθημερινά . Χαιρετίζουμε την μετακίνηση συναδέλφου από το νοσοκομείο της Χαλκίδας για πραγματοποίηση αριθμού εφημεριών στη Λαμία, αλλά διερωτόμαστε ευλόγως γιατί καθυστερεί η πολυπόθητη προκήρυξη θέσεων ιατρών για το νοσοκομείο μας , μεταξύ των οποίων και τριών θέσεων αναισθησιολογίας !
Ίδια εικόνα δυστυχώς διαπιστώνουμε και στο ακτινολογικό τμήμα , με συναδέλφους μη δυνάμενους πλέον ψυχικά και σωματικά να εκτελούν ένα μεγάλο αριθμό ενεργών εφημεριών . Η πρόσφατη απομάκρυνση τελευταίως κάποιων εξ αυτών για λόγους υγείας , προκάλεσε μείζον θέμα λειτουργίας σε όλο το νοσοκομείο και αξιοσημείωτη ταλαιπωρία σε ασθενείς και συνοδούς .
Η Παιδιατρική κλινική , το τμήμα επειγόντων και τελευταίως η Παθολογική κλινική λειτουργούν , λόγω μετακίνησης ή απομάκρυνσης για λόγους υγείας συναδέλφων, με σοβαρότατες ελλείψεις σε επιστημονικό δυναμικό και χρειάζεται συχνά η συνδρομή ιατρών του τομέα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε εφημερίες . Τη στιγμή μάλιστα που τα προαναφερθέντα τμήματα και κλινικές καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο.
Το Παθολογοανατομικό τμήμα επίσης , δείχνει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με καθυστερήσεις στην έκδοση ιστολογικών εκθέσεων , εξαιτίας του μεγάλου αριθμού παρασκευασμάτων και του μικρού αριθμού ιατρών.
Επαναλαμβάνουμε , πως σε κανένα τμήμα του νοσοκομείου δεν πλεονάζει προσωπικό . Οι επιπλέον υγειονομικές ανάγκες που προέκυψαν την χρονική περίοδο που διανύσαμε οδήγησαν στην αξιοποίηση και υπέρχρηση του συνόλου του ιατρονοσηλευτικού δυναμικού , ακόμη και σε χώρους συχνά μη συναφείς με το γνωστικό αντικείμενο που κάθε επιστήμονας υγείας κατείχε .
Τη στιγμή όμως που ως κοινωνία ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το βήμα εξόδου από τη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας και αναγνωρίζοντας την προσφορά και τις υπερβάσεις που έγιναν από το σύνολο των υπηρετούντων συναδέλφων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας , προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία , πρέπει τώρα να σταθούμε δίπλα τους . Η πολιτεία οφείλει να μην περιοριστεί μόνο σε επαίνους , αλλά να καλύψει άμεσα τις ελλείψεις και τα κενά που έχουν προκύψει στο ΕΣΥ με στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειες ,καθώς και με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών .
Καλούμε συνεπώς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την διοίκηση της Υγειονομικής μας Περιφέρειας :
-
- Να προχωρήσουν ταχύτατα τις προκηρύξεις θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ για το νοσοκομείο της Λαμίας , βάσει των αναγκών και των ελλείψεών του ,αλλά και αυτών που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου .
- Να προκηρύξουν εκ νέου θέσεις ιατρών ΕΣΥ που στο παρελθόν κατέστησαν άγονες , στο βαθμό πλέον του Διευθυντή , ώστε να έχουν σημαντικότερες πιθανότητες κάλυψης .
- Να παρέχουν στη διοίκηση , στο διοικητικό συμβούλιο και στα επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου ( ιατρική υπηρεσία και επιστημονικό συμβούλιο ), κάθε δυνατή συνεργασία και βοήθεια καθώς και τις απαραίτητες οικονομικές πιστώσεις , ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα προκύπτουν στην καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος .
- Να δώσουν προτεραιότητα στο νοσοκομείο της Λαμίας και κυρίως στα επίμαχα τμήματα και κλινικές τις οποίες προαναφέραμε . Άλλωστε δεν έχει περάσει καιρός από τότε που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποκάλεσε το νοσοκομείο της πόλης μας νοσοκομείο πυλώνα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας !
Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει το νοσοκομείο της Λαμίας . Θεσμικά θα σταθεί συνοδοιπόρος σε όλους όσους συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμισή του ( πολιτεία , τοπική αυτοδιοίκηση , φορείς ). Πρωτίστως όμως θα στηρίξει τους ιατρούς του νοσοκομείου , η προσπάθεια και ο αγώνας των οποίων συνέβαλαν κυρίως στο να σταθούμε όρθιοι υγειονομικά ως τοπική κοινωνία .
Συνεπώς , απαιτούμε και αναμένουμε τόσο από το Υπουργείο όσο και την 5η ΥΠΕ να πράξουν με τη σειρά τους τα αυτονόητα και να ενισχύσουν τώρα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων . Διαφορετικά ενδεχόμενες επιπτώσεις, συνεπεία των ανωτέρω ελλείψεων , στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Γ.Ν. Λαμίας στους πολίτες της Φθιώτιδας θα πρέπει να βαρύνουν με ευθύνες εκείνους που αποφασίζουν και προγραμματίζουν και σε καμία περίπτωση τους συναδέλφους που εκτελούν .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΤΟΥΖΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ