Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό φέτος, καθώς, παρόλο που υπάρχει καλή σοδειά, οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, Γιάννης Συλαίος, μιλώντας στον Lamia Polis 87,7, επεσήμανε πως οι τιμές της πράσινης ελιάς είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συγκομιδής.
«Η συλλογή της πράσινης ελιάς είναι και δύσκολη και χρονοβόρα», υπογράμμισε ο κ. Συλαίος, τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη εργατικών χεριών. Πολλοί εργάτες επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, όπου τα μεροκάματα είναι υψηλότερα, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τους παραγωγούς.
“Οι τιμές ξεκινήσαν από 0.70 λεπτά και η οροφή για την πράσινη ελιά ήταν στο 1.20-1.30. Έχουν φύγει προς τα κάτω οι τιμές, στον παραγωγό μιλάμε πάντα. Τώρα στον καταναλωτή δεν ξέρω αν θα φύγουν προς τα κάτω ή θα ανέβουν και άλλο. Φέρνουμε πάντα το παράδειγμα του σιταριού που έφτασε στα 55 λεπτά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και όλα τα προιόντα πήγαν πάνω, αλλά τώρα που το σιτάρι έχει πέσει στα 23 λεπτά τα προίοντα παραμένουν ακριβά.
Είδατε καμιά πτώση τιμής. Το ίδιο συμβαίνει και στο λάδι. Σήμερα το λάδι είναι 15 ευρώ το λίτρο, όχι το κιλό που πουλάμε εμείς. Δηλαδή αν πουλήσουμε εμείς 7-8 ευρώ το λάδι για παράδειγμα θα πρέπει να πάει πόσο. Να πάει 10 ευρώ, να πάει 12 ευρώ; Γιατί να το πάρει ο καταναλωτής 100% πάνω. Έχουμε πει αρκετές φορές ότι όσο ανεβαίνει το ελαιόλαδο είναι απαγορευτικό να αγοραστεί από τον καταναλωτή. Σήμερα τα μεροκάματα έχουν πάει στα ύψη. Δεν συμφέρει κιόλας για πολλούς να βάλεις έναν εργάτη για 7-8 ώρες να κάνει συγκομιδή. Θα έχουμε πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα μείνουν περιβόλια αμάζευτα. Φέτος θα έχουμε σοδειά, αλλά εγώ δε νομίζω ότι θα δούμε χαμηλότερες τιμές μέχρι τα Χριστούγεννα…”.
Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή της ελιάς για την παραγωγή ελαιολάδου, με τον κ. Συλαίο να εκφράζει την ελπίδα ότι η φετινή αυξημένη καρποφορία θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ελαιολάδου για τους καταναλωτές. «Και εμείς θέλουμε να πέσει η τιμή στο ελαιόλαδο, γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και τη ζήτηση.