Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων.
Η Tσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, περίοδος που οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας, όπου έχει καθιερωθεί να κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα στο κρέας και το κρασί. Για αυτό και η Τσικνοπέμπτη θυμίζει κάτι από Πάσχα και την χαρά της Αναστάσεως.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η Τσικνοπέμπτη η σωστή, η “ορθόδοξη” αναγνωρίζονταν σε κάθε περιοχή από χιλιόμετρα από τα νέφη που σχημάτιζε ο καπνός του κάρβουνου στον ουρανό και τη μυρωδιά του ψημένου κρέατος.
Η πανδημία του κορωνοϊού, έβαλε το έθιμο στο mute και τις εικόνες με τις ψησταριές μπροστά από καταστήματα, σπίτια ακόμη και χώρους εργασίας από το κέντρο ως την πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Λαμίας, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Έτος 2022 – Μια Τσικνοπέμπτη διαφορετική…
Το σύνθημα των ειδικών για χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση, σκόρπισε χαμόγελα όχι μόνο στους -πρώην έγκλειστους- καταναλωτές αλλά και στους καταστηματάρχες που επιτέλους, έβγαλαν από την αποθήκη τις σερπαντίνες και τα διακοσμητικά της Αποκριάς για να δώσουν την απαραίτητη γιορτινή νότα.
Η αισιοδοξία δεν κράτησε όμως πολύ αφού οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία ήχησαν από νωρίς το πρωί και ο απόηχος έφτασε σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι ψησταριές βέβαια, πήραν φωτιά και οι κρατήσεις είτε για συνάξεις στους χώρους εστίασης, είτε για ντελίβερι και κρεατοφαγία στο σπίτι, έθεσαν σε κατάσταση “συναγερμού” κρεοπώλες, ψήστες και λοιπό προσωπικό.
Από νωρίς το πρωί τα κάρβουνα καίνε ακατάπαυστα και η “μάχη” αναμένεται να κορυφωθεί τις βραδινές ώρες.
Άλλωστε όπως δηλώνουν…οι ειδικοί στο LamiaNow, o Έλληνας όσο απογοητευμένος και αν είναι, τιμά την παράδοση. Ίσως έτσι, ξορκίζει το κακό…
Τον Σωτήρη Κουτσοβέλη τον συναντήσαμε στο Λιανοκλάδι, να τρέχει με το…επιτελείο του, από το κρεοπωλείο στο στην ψησταριά και τούμπαλιν. Κάθε είδους κρεατικό -με έμφαση στον παραδοσιακό οβελία- ψήνονταν και έφευγε για τα οικογενειακά τραπέζια.
Στην Υπάτη, συναντήσαμε τον Νίκο Ζιάκα, στην παραδοσιακή Ρουμελιώτικη ταβέρνα του στην είσοδο της πόλης. Τακτοποιούσε τα τραπέζια για τους θαμώνες που αναμένεται να γεμίσουν το μαγαζί απόψε το βράδυ. Στην κουζίνα, η κυρία Ειρήνη φούρνιζε τα κατσικάκια και τα πατροπαράδοτα σπιτικά φαγητά της, επέβλεπε το ψήσιμο της γαρδούμπας και ετοιμάζονταν να μεγαλουργήσει για μια ακόμη φορά με το ξακουστό εκμέκ της.
Δείτε εικόνες και βίντεο
Στο κέντρο της Υπάτης...στο τσακ δεν προλάβαμε τελικά τον “Αρχοντα των πανηγυριών” Γιάννη Αποκορίτη, που είχε πεταχτεί για ολιγόωρη ανάπαυση πριν την έναρξη του πυρός στην ψησταριά του. Είχε φροντίσει όμως να ετοιμάσει τα κοκορέτσια του και μάλιστα σε…ζωντανή μετάδοση.