Φθιώτιδα : Πέθανε η αγωνίστρια της Δημοκρατίας Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα – Η ζωή της ενέπνευσε «Τα Πέτρινα Χρόνια»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Έφυγε από την ζωή η Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, από την Φθιώτιδα, σε ηλικία 87 ετών.

Η Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα ήταν μία εμβληματική μορφή, μία αγωνίστρια της Δημοκρατίας, ήταν σύζυγος του επίσης αντιστασιακού Μπάμπη Γκολέμα.

Όπως αναφέρει το 902.gr, η Ελένη Γκολέμα γεννήθηκε το 1935 στο χωριό Φιλιαδώνα (Χιλιαδού) Δομοκού Φθιώτιδας μέσα σε αγωνιστική οικογένεια.

Το 1954, που τελείωσε το Γυμνάσιο, γίνεται μέλος του Κόμματος στη Λάρισα. Εκεί γνωρίστηκε με τον σύντροφό της, Μπάμπη Γκολέμα. Η σχέση τους άντεξε στις διώξεις και τις πρόσθετες δυσκολίες που έφερε η σύλληψη του Μπάμπη τον Αύγουστο του 1954, ο οποίος μετά από 3,5 χρόνια υπόδικος καταδικάστηκε με τον νόμο 375 «περί κατασκοπείας». Η ίδια διέφυγε τη σύλληψη, αλλά επικηρύχτηκε με το ποσό των 30.000 δραχμών. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια μπήκε στην ενεργό παράνομη δράση από το 1954-1966 διακινώντας τον παράνομο «Ριζοσπάστη »και άλλα έντυπα.

Το 1966 συνελήφθη όταν ήταν ήδη έγκυος. Γέννησε το πρώτο τους παιδί, αρχές του 1967, μέσα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου και το μεγάλωσε μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια. Όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967 το μωρό της ήταν μόλις 2 μηνών. «Ήταν αποφασισμένη για όλα», όπως έλεγε. Η έγνοια της για τον μικρό γιο της την οδήγησε να αναζητήσει τη μάνα της η οποία όμως είχε συλληφθεί και εξοριστεί στη Γυάρο. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται και ο άντρας της, ο σύντροφος Μπάμπης Γκολέμας. Ο γάμος της Ελένης και του Μπάμπη έγινε αργότερα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970.

Η ιστορία του ζευγαριού και του μικρού τους γιου ενέπνευσε την ταινία «Τα Πέτρινα Χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη.

Μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν μέλος του ΚΚΕ, και παρά την ασθένεια της, ήταν στην πρώτη γραμμή.

Ο σύντροφος της ζωής της, Μπάμπης Γκολέμας, είχε πεθάνει το 2014.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *