Υπάτη. Η κωμόπολη της θεάς Αφροδίτης και των μαγισσών, του μεσαίωνα και των Σταυροφόρων.
Η Υπάτη της αντίστασης και του Ολοκαυτώματος. Ο τόπος του μαρτυρίου αλλά και της βαθιάς χριστιανικής πίστης. Κάθε σημείο της και μια ιστορία. Κάθε δρόμος της και ένα μνημείο.
Η Υπάτη της Οίτης, του φυσικού κάλλους, του Ηρακλή, των μύθων και των θρύλων.
Μια ομιλία του Λουκά Πρατίλα ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα της έμπνευσης στους μαθητές του Β’ τάξης του Γυμνασίου της Υπάτης που αποφάσισαν να διοργανώσουν μια δράση που θα συνδυάζει τον αθλητισμό με τα ιστορικά της πόλης τους. Την προσπάθεια τους αγκάλιασαν οι διευθυντές του σχολείου Γιώργος Βαλατσός και Ελένη Τραχανά, η εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Τ.Κ Βίκυ Παπανάγνου, η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Αριστέα Κιαμούρη αλλά και όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι συμμαθητές τους στο Γυμνάσιο – Λύκειο Υπάτης. Ετσι, όλοι μαζί σήμερα το πρωί, έτρεξαν, έμαθαν, χάρηκαν και απόλαυσαν μια διαφορετική βόλτα που ολοκληρώθηκε με πολλά χειροκροτήματα, μετάλλια και αναμνηστικά μπλουζάκια, ενώ για να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η δράση, συνέδραμε ο τοπικός αστυνόμος κ. Μπέσσας.
Τρέχω και γνωρίζω την πόλη μου!
Ο “αγώνας” δρόμου των παιδιών είχε αφετηρία το σχολείο με κατεύθυνση προς τον πλακόστρωτο δρόμο που οδηγεί στον ναό του Αγίου Νικολάου, παλαιά Μητρόπολη της Υπάτης που χρονολογείται στον 18ο-19ο αιώνα. Στις κολώνες του περιστυλίου του ναού σώζονται βυζαντινά κιονόκρανα, ενώ σπαράγματα και κολόνες αρχαίων και μεσαιωνικών κτισμάτων βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο. Στο προαύλιο του, ανήμερα το Πάσχα αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο του κάψιμου του Ιούδα και ο χορός της αγάπης με τους χορευτές ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές να “ξορκίζουν” το κακό ψάλλοντας μαζί με ιερείς και πιστούς το Χριστός Ανέστη.
Τον ναό της Αγίας Σοφίας ο οποίος ανάγεται πιθανότατα στην παλαιοχριστιανική περίοδο. Αρχιτεκτονικά μέλη παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων έχουν εντοιχιστεί στις όψεις του, ενώ στη νότια πλευρά του έχουν βρεθεί λείψανα βαπτιστηρίου του 5ου αιώνα.
Η διαδρομή συνεχίστηκε προς την πλατεία των Αινιάνων και το Πάρκο των Ηρώων με τις προτομές του, που στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν ότι αυτός ο τόπος, είναι τόπος ηρώων.
Δεξιά της πλατείας, ο Ναός του Αγίου Γεωργίου, ένας καλαίσθητος ναός κτισμένος σε ένα φροντισμένο και ειδυλλιακό περιβάλλον. Σε απόσταση αναπνοής το Κακογιάννειο Αστεροσχολείο με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που “φέρνουν” τα αστέρια μπρος στα μάτια σου.
Κατηφορίζοντας στα σοκάκια και περνώντας από τον ανδριάντα του Σπύρου Ματσούκα, του εθναπόστολου και ποιητή, που έπαιρνε το δισάκι του στον ώμο και έλεγε < πάω να διακονέψω για τον Διάκο >, φτάνεις στο Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε παλιό στρατώνα της Οθωνικής περιόδου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης.