Ο Αντώνης Γιαννούσιας έκανε το μεγάλο βήμα, να αφήσει με την οικογένεια του την Αθήνα, και να μετακομίσουν στο χωριό του. Ο ίδιος μιλάει στο για την νέα του ζωή, πώς έπεισε τη γυναίκα του να ζήσει στη περιφέρεια, και τα αγνά προϊόντα που φτιάχνουν με μεράκι.
Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους τη ζωή στην πόλη ξεκινώντας μια νέα ζωή στη περιφέρεια με διαφορετικούς ρυθμούς και σίγουρα καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Σοφία άφησε την Αθήνα για την πανέμορφη Καρδαμύλη, ο Άγγελος από την Πανόρμου ζει μόνιμα στην Ελάτη, η Ελένη μετακόμισε στα Ιωάννινα, και τώρα η ιστορία του Αντώνη, ο οποίος πήρε την οικογένεια του για να ζήσουν στη Πτελέα Φθιώτιδας.
Από την Αθήνα στο χωριό Πτελέα για να γίνει μελισσοκόμος
Ο Αντώνης Γιαννούσιας εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων στην Αθήνα, είχε δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, ενώ φλέρταρε με την ιδέα να αφήσει τη ζωή στη πόλη και να μετακομίσει στο χωριό του προκειμένου να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. «Έχω μεγαλώσει στην επαρχία και από μικρός καταπιανόμουν με διάφορα πράγματα -είμαι πιο πολύ της τεχνικής κατεύθυνσης, «πιάνουν» τα χέρια μου. Στην Αθήνα εργαζόμουν ως μηχανικός αυτοκινήτων, ετοιμαζόμουν με τη γυναίκα μου να γίνουμε γονείς, υπήρχε πίεση στην καθημερινότητα με αποτέλεσμα να σκέφτομαι έντονα να αλλάξω δουλειά. Επίσης, η μητέρα μου με τη γιαγιά μου ζούσαν στο χωριό και ήθελα να είμαι κοντά τους όσο μπορώ να τους βοηθάω και παράλληλα να έχω έξτρα εισόδημα» μου αναφέρει ο ίδιος που κατάφερε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα φεύγοντας οριστικά από την Αθήνα.
Πώς ήταν η καθημερινότητα σας στην Αθήνα;
Έζησα 13 χρόνια στη πόλη, συγκεκριμένα στα δυτικά προάστια, και η καθημερινότητα μου ήταν κουραστική και πάρα πολύ πιεστική γιατί ως τεχνικός που ήμουν οι δουλειές μου είχαν να κάνουν με το δρόμο – στην καλύτερη περίπτωση έκανα 100 χιλιόμετρα της ημέρα μέσα στην Αθήνα. Εκτός από το 8ωρο στη δουλειά είχα συν δύο ώρες πήγαινε έλα που σημαίνει ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος και η ένταση αφόρητη. Όταν περιμέναμε να γεννηθεί το παιδί σκεφτόμουν πώς θα είναι η ζωή μας με τέτοιους ρυθμούς, καθώς δεν είχαμε βοήθεια από γονείς.
Η γυναίκα σας ήθελε να μετακομίσει στη περιφέρεια;
Η γυναίκα μου έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και δεν ήθελε να ακούει τίποτα για χωριό -μέχρι που είδε μόνη της τις δυσκολίες. Επί ενάμιση χρόνο σημείωνα σε μια λίστα τα θετικά και τα αρνητικά κι όσους υπολογισμούς κι αν έκανα δεν έβγαιναν τα νούμερα. Στο τέλος πείστηκε και δεν το έχει μετανιώσει καθόλου.
Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τα μελίσσια;
Ένα καλοκαίρι που είχα έρθει για διακοπές στο χωριό, με τη γυναίκα μου, έτυχε να μιλήσω με ένα φίλο μου, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τα μελίσσια, πήγα μαζί του και ενθουσιάστηκα. Ήταν έρωτας με τη πρώτη ματιά. Όταν ήρθα σε επαφή με τα μελίσσια ενθουσιάστηκα, «άδειασα» και ένιωσα σαν να κάνω ψυχοθεραπεία. Τον παρότρυνα να προχωρήσει με τα μελίσσια που του είχε αφήσει ο πατέρας του, και όσο μπορούσα θα τον βοηθούσα. Μάλιστα, του πρότεινα να το κάνουμε συνεταιρικά.
Ο Αντώνης έγινε μελισσοκόμος
Όλο το καλοκαίρι διάβαζα βιβλία μελισσοκομίας, έβλεπα βίντεο -ήταν σαν να δίνω Πανελλήνιες, μελετούσα συνεχώς. Έτσι αποτυπώνοντας τη θεωρητική γνώση ξεκίνησα να τα εφαρμόζω και να κατευθύνω το φίλο μου.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα πήγαινα κάθε Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να είμαι κοντά στα μελίσσια και να ετοιμάσουμε την επένδυση που σχεδιάζαμε. Ωστόσο, η συνεργασία δεν προχώρησε. Εκεί που ήταν να μεγαλώσουμε τα μελίσσια, εκείνος άλλαξε γνώμη και έμεινα με τα κουτιά…Ο ίδιος με παρότρυνε να συνεχίσω και το έκανα. Αγόρασα τα πρώτα μου μελίσσια, από έναν κορυφαίο μελισσοκόμο στην Ελλάδα, και ξεκίνησα.
Πότε μετακομίσατε μόνιμα; Πώς ήταν το πρώτο διάστημα;
Δύο χρόνια μετά μετακομίσαμε μόνιμα. Όταν γεννήθηκε η κόρη μας, την οποία έχουμε ονομάσει Μελίτα, δυσκολευτήκαμε πολύ στην Αθήνα από θέμα χρόνου κι έτσι ξεκίνησα να ψάχνομαι περισσότερο για να φύγουμε εκτός Αθηνών. Μεσολάβησε η καραντίνα, όπου πήγα στο χωριό έκανα μεροκάματα και ταυτόχρονα ασχολούμουν με τα μελίσσια για να αρχίσουμε να βγάζουμε χρήματα. Ενδιάμεσα συνέβησαν κι άλλες αναποδιές – με τις φωτιές στη Μαλακάσα είχαν κλείσει οι δρόμοι με αποτέλεσμα να λιώσουν τα κεριά κι έχασα το 90% της παραγωγής μου. Ξεκίνησα πάλι από το μηδέν -σκέφτηκα να πουλήσω τα μελίσσια, αλλά αυτή τη φορά επέμενε η γυναίκα μου, η οποία έβλεπε πόσο τα αγαπώ. Ακόμα δεν είχαμε πει οριστικά πως θα μετακομίσουμε στο χωριό παρόλο που εγώ έβρισκα αφορμές και το πετούσα.
Τελικά πείστηκε και φύγαμε για το χωριό μου, την Πτελέα Φθιωτίδας. Έχει μπει και η ίδια στη διαδικασία να φτιάχνει πράγματα με το κερί -από κρέμες, κεριά, σαπούνια, κηραλοιφές, διακοσμητικά, λαμπάδες, διακοσμητικά. Προκειμένου να είναι χαρούμενη και να μην αποκοπεί από την πόλη, να μπορεί να βλέπει και τις φίλες της, σκεφτήκαμε μία φορά το μήνα να κάνουμε τις διανομές των προϊόντων μας. Έτσι φέρνουμε οι ίδιοι τις παραγγελίες των πελατών μας στη πόρτα τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν καθόλου.
Χειροποίητα κεριά που φτιάχνει η σύζυγος του Αντώνη
Επιπλέον,έβαλα αμυγδαλιές, καρυδιές, ρίγανη και τσάι του βουνού- είχαμε ανεκμετάλλευτο ένα χωράφι του παππού μου και σκέφτηκα να κάνω μια νέα επένδυση.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε;
Δεν σας κρύβω πως το πρώτο διάστημα ήταν δύσκολα, ακόμα δεν έχουμε στρώσει, σίγουρα είμαστε καλύτερα από τότε που ζούσαμε στην Αθήνα. Προσωπικά, δεν ήμουν καθόλου καλά στη πόλη και έχω ηρεμήσει πλέον.
Ο Αντώνης με τη σύζυγο του, η οποία φτιάχει χειροποιήτα προϊόντα
Στο χωριό μπορεί να μην έχουμε καθόλου κίνηση, αλλά κάνουμε αποστάσεις γιατί η μικρή ξεκίνησε δραστηριότητες και πρέπει να διανύουμε 70 χιλιόμετρα για να πάμε και να έρθουμε- δηλαδή γύρω στα 50 λεπτά.
Αν είσαι μόνος σου και θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου, η Αθήνα είναι μια χαρά, με την προϋπόθεση πως βγάζεις πολύ καλά χρήματα, ενώ αν θέλεις να κάνεις οικογένεια και να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όχι να μην σου βγαίνει ο μήνας, δεν υπάρχει λόγος να ζεις στη πόλη.
Τα μελίσσια και τα αγνά προϊόντα
Μπορείτε να μου περιγράψετε τη διαδικασία με τα μελίσσια και πού τα πάτε;
Παίρνουμε το μέλι από τις μέλισσες φροντίζοντας να τις πηγαίνουμε πάντα σε μέρη που έχουν μέλι ξεκινώντας από την άνοιξη στο Άργος -δηλαδή πάμε στα πορτοκάλια , ανεβαίνουμε μετά στα έλατα στην Ευρυτανία, σε τελείως απάτητα, παρθένα μέρη, μετά κατεβαίνουν τα μελίσσια στη βελανιδιά , που ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός καστανιάς με βελανιδιά, στα σύνορα Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Στη συνέχεια πάμε Θάσο ή Εύβοια, ότι έχει απομείνει εκεί, για να κυνηγήσουνε το πεύκο. Αυτό είναι το ταξίδι που κάνουμε και μοιράζονται ανάλογα τα μελίσσια.
Τα μελίσσια του Αντώνη στο βουνό
Μερικά από τα προϊόντα που φτιάχνουν μόνοι τους
Εκτός από τα μελίσσια με τι άλλο ασχολείστε;
Πέρα από το μέλι, όπως ανέφερα, η σύζυγος μου φτιάχνει οτιδήποτε έχει βάση το κερί και έχουμε προτάσεις για δώρα, για βαπτίσεις, γάμους. Τα προϊόντα από το μέλι έχουν μεγάλη ζήτηση κάθε εποχή του χρόνου. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο το e-shop του μελισσοτεχνείου -όπως λέγεται η επιχείρηση μας.
Ο κόσμος έχει επιστρέψει στα παραδοσιακά προϊόντα; Προτιμάει να αγοράζει αγνά πράγματα από παραγωγούς;
Πάρα πολύ! Ο κόσμος ψάχνει να βρει παραγωγούς για να αγοράσει αγνά προϊόντα σε καλή τιμή. Οι ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στα social έχουν βοηθήσει πάρα πολύ φέρνοντας κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή.
Εν ώρα εργασίας
Βλέπουμε πως οι πελάτες μας είναι όλων των ηλικιών και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί και η νέα γενιά πλέον ψάχνεται πάρα πολύ.
Ως νέος μελισσοκόμος και αγρότης βλέπεις πολλούς νέους ανθρώπους να επιστρέφουν στη γη;
Πολλοί πλέον παραγωγοί είναι νέοι άνθρωποι με μεράκι για αυτό που κάνουν. Όπως εμείς, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που προσπαθούν να φτιάξουν όσο πιο αγνά γίνεται το προϊόν τους κάνοντας ακόμα και τις διανομές, έτσι ώστε να τους γνωρίσουν οι πελάτες και να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης.
Δεν είναι εύκολο πράγμα οι διανομές, εμείς πολλές φορές έχουμε μαζί μας το παιδί, περνώντας δέκα ώρες μέσα στο αυτοκίνητο -κάνουμε στάσεις, παίζουμε με τη μικρή, την πάμε να δει πράγματα για να νιώσει πως είναι σαν εκδρομή.
Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλο θέμα το πόσο πουλάει ο παραγωγός και ποια είναι η τελική τιμή που φτάνει στον καταναλωτή. Τελικά μάς συμφέρει να αγοράζουμε κατευθείαν από τους παραγωγούς;
Σίγουρα ο καταναλωτής αν αγοράσει από τον παραγωγό θα το πάρει σε καλύτερη τιμή. Σε ότι αφορά το μέλι, για παράδειγμα, μπορεί ο καταναλωτής να βρει καλύτερη τιμή σε μεγάλο κατάστημα, αλλά δεν θα ξέρει αν είναι αυθεντικό ή έχε8ι γίνει μίξη με κινέζικο και έχει βαφτιστεί ελληνικό. Κανένας παραγωγός δεν θα κάνει μίξη στο μέλι του και έχει μεγάλη διαφορά στη γεύση.
Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για δώρα
Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι;
Υπάρχουν πολλά τρικ, σίγουρα και με τη γεύση ξεχωρίζεις ένα πολύ καλό μέλι. Πρόσφατα ένας πελάτης μου είπε ότι έχω πολύ καλό μέλι γατί στη πατρίδα του παίρνουν ένα σπίρτο το βουτάνε μέσα σε μέλι και αν ανάψει το σπιρτόκουτο είναι καλό. Έχω ακούσει ένα σωρό πράγματα -αυτό δεν το είχα ξανακούσει με σπιρτόκουτο.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δουλειά του αγρότη δύσκολη, απαιτητική;
Η δουλειά του αγρότη είναι ένα μαγαζί ξεσκέπαστο, χωρίς οροφή, που εξαρτάσαι από τις καιρικές συνθήκες. Από την άλλη, ο μελισσοκόμος δεν παίρνει επιδοτήσεις, όπως ο αγρότης, αν πάθουμε ζημιές πρέπει να το αποδείξουμε, όπως συμβαίνει με τις αρκούδες. Πλέον, στα βουνά υπάρχουν πολλές αρκούδες κι έπρεπε να αποδείξω πως έπαθα ζημιά από τις αρκούδες. Αν δεν έβλεπα πάνω στις κυψέλες τα νύχια τους δεν θα μπορούσα να το αποδείξω και πάλι τα χρήματα είναι ελάχιστα.
Επιμένουμε να ασχολούμαστε με τη γη, τις καλλιέργειες για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας και να μάθουν κι εκείνα τα καλά που σου δίνει η φύση. Αν όλοι είμαστε μέσα στα γραφεία ποιος θα παράγει για να τρώμε αγνά; Δεν γίνεται μόνο να προσφέρουμε υπηρεσίες, πρέπει και να τρώμε. Το μέλλον είναι στη παραγωγή και τη μεταποίηση, αρκεί το κράτος να βοηθάει και να μας στηρίζει.
Σας λείπει κάτι από την Αθήνα;
Η μικρή Μελίτα
Όχι, οτιδήποτε θέλω να ψωνίσω το παραγγέλνω ηλεκτρονικά και το έχω στη πόρτα μου. Οι ρυθμοί εδώ είναι πολύ καλύτεροι, ανθρώπινοι. Δεν ξέρω αργότερα όταν μεγαλώσει παραπάνω το παιδί, αλλά και πάλι μπορούμε να κατεβαίνουμε στη Λαμία. Το χωριό δεν βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο -είναι πάνω στο δρόμο για Καρπενήσι.
Πηγή: iefimerida.gr