Έκδηλη είναι η ανησυχία του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος κορωνοϊού στην χώρα μας. Οι ανησυχίες οφείλονται στην αντιμετώπιση της κατάστασης με αφορμή την μείωση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας…
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΠΙΔΗΜΙΚΟ ΚΥΜΑ COVID 19.
O Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας , ανήσυχος για ένα πιθανό τέταρτο επιδημικό κύμα covid 19 σε εθνικό και τοπικό επίπεδο , παρακολουθεί και ενημερώνεται για το επιχειρησιακό σχέδιο και τις ενέργειες της διοίκησης του Γ.Ν. Λαμίας αλλά και της 5ης ΥΠΕ , συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα και καταγράφοντας τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες των συναδέλφων νοσοκομειακών ιατρών , σε μια προσπάθεια να σχηματίσει μία όσο το δυνατό πιο πλήρη και αντικειμενική εικόνα του υγειονομικού χάρτη στο νομό μας, κυρίως σε ότι αφορά το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί στις δημόσιες δομές υγείας .
Προσφάτως , το Δ.Σ του ΙΣΦ είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Γ.Ν.Λαμίας προκειμένου να ενημερωθεί για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Νοσοκομείου μας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ,η οποία έγινε σε ένα πολύ καλό και παραγωγικό κλίμα ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων .
Έχοντας κατά συνέπεια μία αντικειμενική εικόνα της κατάστασης ο ΙΣΦ , με γνώμονα τη διασφάλιση και την προάσπιση της δημόσιας υγείας στη Φθιώτιδα , προέβη στις ακόλουθες διαπιστώσεις , οι οποίες ομόφωνα ψηφίστηκαν στο πρόσφατο Διοικητικό του Συμβούλιο και τις οποίες κοινοποιεί με το σημερινό Δελτίο Τύπου.
Στο Γ.Ν. Λαμίας , όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας , παρατηρούνται ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικόείτε λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων , είτε λόγω παραιτήσεων συναδέλφων . Οι ελλείψεις αυτές αυξηθήκαν και λόγω της υποχρεωτικής αποχώρησης και αναστολής εργασίας των ιατρών που δεν έχουν εμβολιαστεί έως και τώρα.
Ευτυχώς, στο Γ.Ν. Λαμίας οι συνάδελφοι που υποχρεώθηκαν σε αναστολή εργασίας ήταν λίγοι, ωστόσο η απουσία τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και οι υπηρεσίες τους αυτή την περίοδο θα ήταν πολύτιμες . Παράλληλα , είναι πλέον ξεκάθαρο , πως η αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν σε ιατρικό προσωπικό είναι ιδιαιτέρως δύσκολη να επιτευχθεί , παρά τις όποιες προσπάθειες μπορεί να καταβάλει η διοίκηση του Νοσοκομείου , εξαιτίας του μειωμένου ενδιαφέροντος υγειονομικών για ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε ορισμένα μάλιστα νευραλγικά τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το αναισθησιολογικό τμήμα , το ακτινολογικό , το τμήμα επειγόντων περιστατικών , η πτέρυγα νοσηλείας covid,η ΜΕΘ, η πνευμονολογική και η παθολογική κλινική , οι ελλείψεις αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη γενικότερη εύρυθμη λειτουργεία του Νοσοκομείου καθώς και των υπολοίπων κλινικών.
Ιδιαιτέρως προβληματίζει επίσης ,η σωματική , ψυχική και επιστημονική κόπωση των συναδέλφων , οι οποίοι μετά από μία μακρά περίοδο μάχης με τον covid 19, καλούνται να συνεχίσουν τον τιτάνιο αγώνα τους χωρίς ανάπαυλα , χωρίς ενισχύσεις , με περισσότερες υποχρεώσεις ( κάλυψη πτέρυγας covid, κάλυψη ΜΕΘ covid , διακομιδές ασθενών ,κάλυψη εμβολιαστικού κέντρου) , περισσότερες εφημερίες αν χρειαστεί , πλην όμως, λιγότεροι αριθμητικά . Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η προσέλευση ασθενών και συμπολιτών μας στο Νοσοκομείο της Λαμίας , είτε για επείγοντα είτε για χρόνια προβλήματα υγείας δείχνει να αυξάνεται καθημερινά , ενώ ταυτόχρονα καλείται να παίξει κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο περιφέρειας ως Νοσοκομείο αναφοράς πρακτικά .
Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας κατόπιν των ανωτέρω διαπιστώσεων :
Απευθύνει έκκληση στην επίσημη πολιτεία , στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και στην διοίκηση της 5ης ΥΠΕ , να στηρίξουν άμεσα το Νοσοκομείο της πόλης μας , τη διοίκηση και το διοικητικό του συμβούλιο, με κάθε δυνατό τρόπο , χωρίς καμία καθυστέρηση , στην προσπάθεια κάλυψης των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό . Τούτο μπορεί να γίνει πρωτίστως με προκηρύξεις μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ με επείγουσες διαδικασίες , σε αριθμό που να υπερκαλύπτει τις μέχρι τώρα αποχωρήσεις και παραιτήσεις , αλλά και με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από όμορα Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας της υγειονομικής περιφέρειας αντίστοιχων ειδικοτήτων με τα τμήματα που εμφανίζουν ελλείψεις .
Καλεί τους πολιτικούς – βουλευτές της Φθιώτιδας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και να εξαντλήσουν κάθε δυνατή επιρροή σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο, προκειμένου να καταφέρουμε να θωρακίσουμε επαρκώς το Νοσοκομείο μας , ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν το επόμενο διάστημα .
Καλεί την τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Λαμίας και σε συνεργασία με τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας, να συμβάλλουν και να βοηθήσουν με κάθε μέσο στα ανωτέρω , γνωρίζοντας πως η δημόσια Υγεία των πολιτών της Φθιώτιδας και της Λαμίας είναι και οφείλει να είναι απόλυτη προτεραιότητα .
Απευθύνει τέλος κάλεσμα σε όλα τα μέλη του, ιατρούς της Φθιώτιδας , να συνδράμουν εθελοντικά , αν αυτό καταστεί αναγκαίο τους επόμενους δύσκολους μήνες, τους συναδέλφους τους που υπηρετούν στο Γ.Ν. Λαμίας , αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά περίτρανα την ομοψυχία στο ιατρικό σώμα και την ηθική δέσμευση όλων μας στο αγαθό της Υγείας .
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΟΥΖΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ