Ανοδική τάση παρουσιάζει το κελυφωτό φυστίκι, με τη Φθιώτιδα να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους νομούς της χώρας σε επίπεδο παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος. Εκτιμάται ότι ο νομός καλύπτει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυναμική του στην καλλιέργεια και εμπορία του φυστικιού.
Watch on TikTok
Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι περιοχές Θερμοπυλών – Μώλου και Μάκρης, όπου δραστηριοποιούνται δύο ιδιαίτερα ισχυροί συνεταιρισμοί, με αποκλειστική ενασχόληση το κελυφωτό φυστίκι.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου – Θερμοπυλών, κ. Ζυγομήτρος Βασίλης, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Lamia Polis 87.7 πως η φετινή χρονιά εξελίσσεται ιδιαίτερα θετικά, ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο προηγούμενες χρονιές είχαν επηρεαστεί σημαντικά από τις κλιματικές αλλαγές.

Μιλώντας μέσω του LamiaPolis 87.7, ο κ. Ζυγομήτρος ανακοίνωσε πως από φέτος ο συνεταιρισμός υπέγραψε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία που παράγει τη σοκολάτα Dubai, προκειμένου να παραδίδει μέρος της παραγωγής φυστικιού για χρήση στη γνωστή σοκολάτα. Όπως ανέφερε, η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη «φρενίτιδα» που προκάλεσε το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά.
Μέχρι πρόσφατα, το φυστίκι του Μώλου πωλούνταν αυτούσιο, χωρίς να χρησιμοποιείται για μεταποίηση. Ωστόσο, αυτό αλλάζει, καθώς η νέα συμφωνία με τη σοκολάτα Dubai ανοίγει νέους δρόμους για την αξιοποίησή του στη βιομηχανία τροφίμων.
Ο Συνεταιρισμός, σύμφωνα με τον κ. Ζυγομήτρο, διαχειρίζεται από 150 έως και 250 τόνους φυστικιού σε καλή χρονιά. Διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διαθέτοντας επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας.


Παράλληλα, περίπου το 20% της παραγωγής εξάγεται, κυρίως σε διεθνείς αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία, ενισχύοντας τη φήμη του φιστικιού Μώλου στο εξωτερικό.
Διαβάστε την συνέντευξη του
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου – Θερμοπυλών, κ. Βασίλης Ζυγομήτρος, αναφέρθηκε στις προοπτικές της φετινής χρονιάς και τις εξελίξεις γύρω από το κελυφωτό φυστίκι, σημειώνοντας:
«Η φετινή χρονιά είναι αυτό που ονομάζουμε “off χρονιά”, με μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τις προηγούμενες. Οι δύο τελευταίες χρονιές είχαν επηρεαστεί αρνητικά από τις κλιματικές αλλαγές, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά, η Φθιώτιδα εξακολουθεί να καλύπτει περίπου το 50% της εθνικής παραγωγής φυστικιού».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι σύντομα θα αρχίσουν να αποδίδουν και νέες φυτεύσεις στην περιοχή, ενώ δυναμικά μπαίνει πλέον και η Λάρισα, η οποία φιλοδοξεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως σημείωσε με έμφαση:

«Μέχρι στιγμής, το φυστίκι του Μώλου ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Έχουμε βραβευτεί, και αυτό δείχνει το επίπεδο στο οποίο έχουμε φτάσει καλλιεργητικά. Παράγουμε σταθερά ένα ποιοτικό προϊόν, χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε συγκρίσεις με άλλες περιοχές της Ελλάδας».
Σχετικά με τον όγκο παραγωγής, ο κ. Ζυγομήτρος δήλωσε:
«Ο συνεταιρισμός μας διαχειρίζεται από 150 έως 250 τόνους φυστικιού τον χρόνο, ανάλογα με τη σοδειά. Πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τη συνολική παραγωγή της περιοχής μας. Ελπίζουμε σταδιακά να αυξήσουμε τις ποσότητες που περνούν μέσα από τον συνεταιρισμό, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα την εμπορία και να ενισχύσουμε την προστιθέμενη αξία».
Όσον αφορά τις εμπορικές συνεργασίες, τόνισε:
«Έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό της παραγωγής μας εξάγεται, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Ωστόσο, η μεγάλη εξέλιξη είναι η νέα μας συνεργασία με την ελληνική εταιρεία που παράγει τη σοκολάτα Dubai. Πρόκειται για ένα νέο προϊόν, που βγήκε πρόσφατα στην αγορά και ήδη έχει αυξήσει τη ζήτηση για το φιστίκι μας».

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία για το ποσοστό αύξησης της ζήτησης, λόγω του πρόσφατου λανσαρίσματος του προϊόντος, ο κ. Ζυγομήτρος υπογράμμισε τη σημασία της νέας συνεργασίας:
«Η σοκολάτα Dubai έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει την αφορμή ώστε να αναπτυχθεί επιτέλους η μεταποίηση του φιστικιού στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 90% του προϊόντος καταναλώνεται ως σνακ. Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, το ποσοστό αυτό είναι αντιστραμμένο, με το 90% να χρησιμοποιείται σε μεταποίηση – από τη ζαχαροπλαστική μέχρι και τα αλλαντικά».
Καταλήγοντας, σημείωσε:
«Θέλουμε να δώσουμε ταυτότητα στο φυστίκι Μώλου. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στο φημισμένο φυστίκι Αιγίνης. Με τις κατάλληλες ενέργειες προβολής, μπορούμε να αναδείξουμε το προϊόν μας και να του δώσουμε τη θέση που του αξίζει. Στην Ιταλία αποκαλούν το φυστίκι “πράσινο χρυσό” – και στην Ελλάδα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ανάλογα».