Αναμενόμενη ήταν η έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και τα 372 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν για το τελευταίο 24ωρο δεν προκάλεσαν έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όσους μελετούν με προσοχή τα νούμερα που καταγράφει καθημερινά η πανδημία στη χώρα. Πίσω από το αποτέλεσμα κάθε 24ωρου υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός με σύγχρονα μαθηματικά μοντέλα που αναλύουν και εξηγούν την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Το ethnos.gr παρουσιάζει για άλλη μία φορά τη στατιστική μελέτη του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού του Ε.Μ.Π. Νίκου Καρδούλα που αφορά στον δείκτη μεταδοτικότητας Rt.
Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από τη νόσο του covid-19, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα αναλύεται ο δείκτης μεταδοτικότητας που εξηγεί με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η πανδημία, εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα. Όταν αυτός ο δείκτης αυτός είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.
Το μοντέλο του Π.Ο.Υ.
Στο παραπάνω διάγραμμα απεικονίζεται η διακύμανση των τιμών του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στην Ελλάδα από 1 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου. Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προκύπτει επίσης πως ο δείκτης Rt στην Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 0.95, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, ενώ διαπιστώνεται ότι ο Rt έχει υπερβεί και την τιμή του στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ευτυχώς από τότε έχουμε σταδιακή μείωση και εκτόνωση αλλά 40 ημέρες μετά ανιχνεύονται τα κρούσματα της μεγάλης διασποράς που ήδη έχει γίνει.
Ρεκόρ μεταδοτικότητας στο νομό Τρικάλων
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται σε πίνακα το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, τα εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ανά Νομό της χώρας μας, στο χρονικό διάστημα των 71 ημερών της παρούσας μελέτης. Οπως φαίνεται ο νομός Τρικάλων έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στη μετάδοση του κορονοϊού με δείκτη Rt 2,41 και ακολουθούν ο νομός Φθιώτιδας με 1,98, ο νομός Βοιωτίας με 1,73 και ο νομός Λέσβου με 1,66. Είναι εντυπωσιακό πως ο νομός Αττικής βρίσκεται πολύ χαμηλά, μόλις στην 31η θέση με δείκτη κάτω από τη μονάδα και συγκεκριμένα 0,96.Στην τελευταία θέση βρίσκεται ο νομός Χανίων με δείκτη Rt μόλις 0,25
Πρώτη η Στερεά, τελευταία η Θράκη
Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα του Δείκτη μεταδοτικότητας Rt και στις Περιφέρειες με την Στερεά Ελλάδα με δείκτη μεταδοτικότητας Rt 2,53 και ακολουθούν η Θεσσαλία και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 1,70 και 1,56 αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση έχει υποχωρήσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον δείκτη Rt να έχει πέσει στο 0,49.
πηγη: ethnos.gr