Οι φάροι διαχρονικά ασκούν μια γοητεία. Συνοδεύονται από τα «ίχνη» των μοναχικών φαροφυλάκων που τους κατοίκησαν και των θαλασσινών ταξιδευτών. Παραμένουν μοναχικά μνημεία και πρωταγωνιστούν σε θρύλους και διηγήματα…
Ο φάρος «Χιλιομίλι»
Η αλήθεια είναι πως ξεκινώντας το οδοιπορικό μας, στόχος μας ήταν να εξερευνήσουμε τον υγροβιότοπο του Αγίου Σεραφείμ. Ζητώντας οδηγίες για τον προορισμό μας, ένας ντόπιος ψαράς ανέφερε τον φάρο που βρίσκεται στην διαδρομή. Και ήταν αδύνατον να μην τον επισκεφθούμε! Άλλωστε, αυτός ο φάρος σου προκαλεί ενδιαφέρον ακόμη και με το όνομα του.
Επιμέλεια: Λίλιαν Χαχοπούλου
Φώτο-Βίντεο: Πάνος Κατσώνης
Ο φάρος βρίσκεται στο Ακρωτήρι «Χιλιομίλι» Σκάρφειας, στον Μαλιακό κόλπο. Κατά την παράδοση ονομάστηκε έτσι γιατί απέχει ακριβώς χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη.
Πρωτολειτούργησε το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, με χαρακτηριστικό λευκό φως που εναλλάσσονταν με κόκκινο. Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1983 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου, ο φάρος αυτοματοποιήθηκε και λειτούργησε πια ως ηλιακός.
Σήμερα στέκει εκεί, μόνος μα και αξιοθαύμαστος. Μπορεί να είναι κλειστός και να μην μπορούμε να περιηγηθούμε στα δυο υπνοδωμάτια, την τραπεζαρία και την κουζίνα του όμως μας αποζημιώνει η θέα του πύργου του που υψώνεται στα 8,5 μέτρα.
Γύρω από τον εξωτερικό του περίβολο, δύο… ποιητικά παγκάκια, με ζωγραφισμένους στίχους του Ελύτη, τεράστιοι κάκτοι, ψηλά αλμυρίκια και μια ψάθινη ομπρέλα για ξεκούραση. Κάπου κάπου βλέπουμε στον ουρανό και τον χορό των πουλιών από τον υγροβιότοπο.
Οι Δερβισάδες και…τα φλαμίγκο!
Πως συνδυάζονται οι τούρκοι Δερβισάδες με τα εξωτικά ροζ πουλιά; Πανεύκολα! Συναντιούνται και εφάπτονται ακριβώς στον υγροβιότοπο του Αγίου Σεραφείμ, του οικισμού που παλιότερα ήταν αυτόνομο χωριό. Ακόμα πιο παλιά το χωριό ονομάζονταν «Δερβισάδες», πιθανότατα γιατί κατά την Τουρκοκρατία οι Τούρκοι της Μενδενίτσας χρησιμοποιούσαν την περιοχή ως ξεχειμαδιό.
Η ίδια περιοχή φιλοξενεί και τον υδρο-βιότοπο με πολλά είδη πουλιών, με πρώτα και καλύτερα τα ροζ φλαμίγκο!
Ο παράδεισος με τα ροζ φλαμίνγκο! Έτσι αποκαλείται ο υγροβιότοπος, προς τιμήν των εξωτικών ροζ πουλιών που όταν καταφτάνουν από το ταξίδι τους, προσφέρουν ένα αξέχαστο θέαμα και μια ανεπανάληπτη εμπειρία… χάρμα οφθαλμών!
Γλάροι, ερωδιοί, πάπιες, γεράκια, σαϊνια άλλοτε ξεκουράζονται και άλλοτε πετούν ψηλά κατά μόνας ή σε σχηματισμούς με χορευτικές φιγούρες που δεν χορταίνεις να θαυμάζεις. ¨Ένα ζευγάρι κιάλια είναι απαραίτητος εξοπλισμός αν θέλεις να απολαύσεις το θέαμα από πιο κοντά. Στο λιτό παρατηρητήριο ένα παγκάκι ξεκουράζει τους «εξερευνητές» ενώ σε ένα ξύλινο ταμπλό υπάρχουν πληροφορίες για τα είδη των πουλιών. ( Ο χώρος βέβαια χρειάζεται οπωσδήποτε έναν στοιχειώδη ευπρεπισμό…)
Δεν ήμασταν τυχεροί για να συναντήσουμε τα ροζ φτερωτά πουλιά με τα λιγνά ποδαράκια, αφού δεν είναι η εποχή τους ακόμη, όμως η εξόρμηση στο Χιλιομίλι και τον υγροβιότοπο μας αποζημίωσε με εικόνες από καταγάλανο ουρανό, θαλασσινό αεράκι και την ηρεμία που νιώθει κανείς όταν έρχεται σε επαφή με τη φύση. Μια βόλτα στην περιοχή θα αποζημιώσει και εσάς…(ειδικά αν έχετε χρόνο να σταματήσετε για ψάρι και τσιπουράκι στα πέριξ).
Άγιος Σεραφείμ
Ο Άγιος Σεραφείμ βρίσκεται προς τα παράλια του Μαλιακού κόλπου και δίπλα στον ποταμό Βοάγριο που μετά από λίγο καταλήγει στη θάλασσα. Απέχει από τη Λαμία 33 χλμ. Α.-ΝΑ., από τα Καμένα Βούρλα 8 χλμ. Δ.-ΒΔ. ενώ είναι κτισμένος ανάμεσα στη Σκάρφεια (ΒΔ.) και το Καινούργιο (ΝΑ.). Περιβάλλεται από κατάφυτη περιοχή με ελιές. Το χωριό παρουσιάζει αρκετά μεγάλη εμπορική κίνηση και στην κεντρική πλατεία του υπάρχουν αρκετές ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ ενώ στην παραλία του ψαροταβέρνες.
hello,
nice pictures and video and nice to have met you there!
greetings from Tyrol,
alex & andré