Το «πράσινο φως» και τυπικά αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας με την επιβολή πλαφόν, που θα οδηγήσει σε μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουλίου, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Τα επόμενα 24ωρα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο νομοθετικής διάταξης που θα περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του νέου μηχανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσυνδέει την τιμή παραγωγής ρεύματος από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και έτσι ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διακυμάνσεις των τιμών.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν υπολογίσει πως με το νέο σχέδιο οι καταναλωτές θα δουν μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς τους. Εκτιμάται ότι θα εξανεμιστούν οι αυξήσεις που υπάρχουν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αφού ουσιαστικά θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, που σε αρκετές περιπτώσεις είχε εκτιναχθεί εξαιτίας του ακριβού φυσικού αερίου, από το οποίο αποτελείται το 45% του μείγματος παραγωγής του ρεύματος.
Με τα νέα μέτρα, από 1η Ιουλίου και μετά, απορροφάται:
- Το 100% της αύξησης για τους ευάλωτους καταναλωτές και όσους ανήκουν στην κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (πάνω από 500.000 νοικοκυριά).
- Έως και το 85% της αύξησης για τα οικιακά τιμολόγια. Αφορά όλες τις κατοικίες, όχι μόνο την πρώτη.
- Έως και το 82% της αύξησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφορά 1.250.000 επιχειρήσεις).
- Έως και το 95% της αύξησης για τους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια.
«Πράσινο φως»
Για να δώσει, όμως, το «πράσινο φως» η Κομισιόν στο σχέδιο που «έτρεξε» η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Μαΐου, υπήρξε μεγάλη προεργασία. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν.
Ο Κ. Σκρέκας περιέγραψε βήμα-βήμα το ελληνικό σχέδιο και υπήρξε μια αρχική συμφωνία, με την Αθήνα -ακόμα και τις επόμενες ημέρες να στέλνει την τελική πρόταση ώστε να πάρει συνολική έγκριση. Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν ο τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό φαίνεται πως είναι το «κλειδί» που ξεκλειδώνει την πρόταση της Αθήνας.
Τι προβλέπει, όμως, το σχέδιο; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε ρυθμιζόμενη τιμή αποπληρωμής των παραγωγών ενέργειας. Δηλαδή, ο υπολογισμός της αποζημίωσης θα γίνεται με βάση το κόστος παραγωγής μαζί με ένα μικρό περιθώριο κέρδους και όχι με βάση την ακριβότερη προσφορά και τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η ανώτατη αυτή τιμή θα προσαρμόζεται ανάλογα με το κόστος ενέργειας. Έτσι, προβλέπεται η επιβολή πλαφόν για την αποζημίωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το πραγματικό κόστος της παραγωγής τους.
Αυτή η διαφορά, μεταξύ της αποζημίωσης των παραγωγών και της χρηματιστηριακής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) και θα δεσμεύεται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα διαχειρίζεται απευθείας τα χρήματα αυτά και θα τα κατευθύνει στους πολίτες.
Όπως τονίζουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αυτόν τον νέο μηχανισμό επιτυγχάνεται η αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Ο βασικός στόχος είναι να επιστρέψει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα και το κόστος στη λιανική, μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, να αγγίζει τα 16 με 17 λεπτά του ευρώ ανά kWh. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το ελληνικό σχέδιο είναι αποδοτικό και χτυπά στον πυρήνα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews