Φόβοι ότι η αφρικανική πανώλη θα έρθει στην Ελλάδα

Παρέμβαση της Μαρίας Σπυράκη στην Ευρωβουλή και σειρά πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read
In this May 30, 2019, photo, pigs are kept in a pen in My Duc district, Hanoi, Vietnam. Asian nations are scrambling to contain the spread of the highly contagious African swine fever with Vietnam culling 2.5 million pigs and China reporting more than a million dead in an unprecedentedly huge epidemic governments fear have gone out of control. (AP Photo/Hieu Dinh)

Την κινητοποίηση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών για τα αυξανόμενα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Τουρκία και τους κινδύνους να εισέλθει η ζωονόσος στην Ελλάδα, προκαλεί η παρέμβαση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.

Όπως αναφέρει στην απάντησή της η Επίτροπος για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδη, η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν είχε πληροφορίες για την ύπαρξη αφρικανικής πανώλης στην Τουρκία.

Στην ερώτησή της η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε στα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Τουρκία, γεγονός που όπως παρατηρούσε αύξανε τις πιθανότητες η αφρικανική πανώλη των χοίρων να περάσει και στην Ελλάδα, ειδικότερα στην περιοχή του Έβρου και της Μακεδονίας.

Πρόσθετε δε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τονίζουν ότι η γεωγραφική εξάπλωση του ιού της ΑΠΧ επιτάσσει την εντατικοποίηση της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης.

- Advertisement -

Στην απάντησή της η Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή συλλέγει πληροφορίες αναφορικά με την υγειονομική κατάσταση των ζώων στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), μέσω του συστήματος κοινοποίησης ζωονόσων (ADNS) της ΕΕ.

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής παρέχονται συνοπτικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν χάρτη και τον αριθμό των εστιών και των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους που σχετίζονται με την αφρικανική πανώλη. Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, η Επιτροπή παρακολουθεί τις πληροφορίες που συλλέγονται, επικυρώνονται και διανέμονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Η κ. Κυριακίδη στην απάντησή της περιέγραψε τις κινήσεις της ΕΕ από τα πρώτα στάδια της νόσου.

  1. Η Επιτροπή ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών για την πρόληψη της εισόδου της νόσου στην ΕΕ και, σε μεταγενέστερο στάδιο, για τη συγκράτηση της νόσου σε περιορισμένες περιοχές της ΕΕ. Στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια έχει θεσπιστεί ειδική νομοθεσία για τον έλεγχο της εν λόγω νόσου. Όλες οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής σχετικά με την ΑΠΧ (συμπεριλαμβανομένων μιας συγκεκριμένης στρατηγικής προσέγγισης της ΕΕ για την ΑΠΧ, της σχετικής νομοθεσίας και άλλων εγγράφων καθοδήγησης) αναπτύσσονται και επικαιροποιούνται συνεχώς σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και με την υποστήριξή τους, με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και την πείρα που αποκτήθηκε.
  2. Η Επιτροπή είναι πολύ δραστήρια διεθνώς σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για την προώθηση και τη στήριξη πρωτοβουλιών με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη της ΑΠΧ τόσο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, όσο και στις διμερείς σχέσεις.​

πηγή: newsbeast.gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *