Φόβοι τρομοκρατικής επίθεσης στη Σουηδία

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στη Στοκχόλμη ερευνούν οι αρχές ασφαλείας της Σουηδίας, έπειτα από ενημέρωση που είχαν από τις ιρακινές αρχές.

-Advertisement-

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία όμως δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις τους από επίσημα χείλη, οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν στοιχεία ότι το «Ισλαμικό Κράτος» σχεδιάζει τρομοκρατική επίθεση στη σουηδική πρωτεύουσα, πιθανότατα το Σάββατο 30 Απριλίου, ημέρα που εορταστούν τα 7οά γενέθλια του βασιλιά της χώρας Κάρολου Γουσταύου.

Για να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία, οι σουηδικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στείλει στο Ιράκ ομάδα ειδικών, ωστόσο σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ακόμη δεν έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Κρίση ισλαμοφοβίας

Την ίδια στιγμή, και εν μέσω πανευρωπαϊκής τρομοϋστερίας και ισλαμοφοβίας, το κόμμα των Πρασίνων στη Σουηδία καλείται όλο και πιο συχνά να απολογηθεί για τα έργα και τις ημέρες μουσουλμάνων στελεχών του, που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, του σεξισμού και της έλλειψης ανεκτικότητας προς το διαφορετικό.

- Advertisement -

Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι το περιβαλλοντικό αυτό κόμμα έχει διαβρωθεί από ακραίους ισλαμιστές, συνέπεια της ανεκτικής στάσης της έναντι προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι όμως δεν δείχνουν να σέβονται τις αρχές της ισότητας, του σεβασμού στο διαφορετικό και του φεμινισμού από τις οποίες εμφορείται η χώρα.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν να λειτουργούν εις βάρος του κόμματος των Πρασίνων, καθώς ένας εξ αυτών παρομοίασε το Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία, άλλος αρνήθηκε να δώσει το χέρι σε γυναίκα δημοσιογράφο χαρακτηρίζοντας μια τέτοια χειρονομία «δείχνει υπερβολική οικειότητα» και ένας τρίτος φέρεται να έκανε με τα χέρια συμβολικές κινήσεις που συνδέονται με την οργάνωση των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού Στέγασης Μεχμέτ Καπλάν, αφότου έγινε γνωστό ότι στην Τουρκία, από την οποία κατάγεται, συναντήθηκε με μέλη υπερεθνικιστικών ομάδων και ακραίων ισλαμιστών.

Αλλά το αποκόρυφωμα ήταν η δήλωση μίας εκ των επικεφαλής του κόμματος, της Άσα Ρόμσον, ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ήταν «ατυχήματα». Ανασκεύασε στη συνέχεια, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Όλοι τώρα συμφωνούν ότι το κόμμα των Πρασίνων πρέπει να αναδιαμορφώσει το προφίλ του, το οποίο έχει πληγεί σοβαρά.

Τα υπόλοιπα κόμματα και οι αντίπαλοί τους υποστηρίζουν ότι διολισθαίνει σε θέσεις επικίνδυνες για την κοινωνική συνοχή και ειρήνη στη χώρα. Οι ακροδεξιοί περισσότερο από όλους, καθώς δεν τους αρκεί να σωπάσουν οι ακραίες ισλαμιστικές εκδηλώσεις, αλλά ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του κόμματος κατηγορούν τους επικριτές τους για ισλαμοφοβία, τονίζοντας ότι βρέθηκαν σε αυτό το κόμμα ακριβώς χάρη στην ανεκτικότητα και την ελευθερία που το χαρακτηρίζει.

Ο Γιασρί Χαν, που αρνήθηκε να δώσει το χέρι στη δημοσιογράφο, αλλά τη χαιρέτησε ακουμπώντας το χέρι στο στήθος του, διεκδικούσε θέση στα όργανα του κόμματος και αναγκάστηκε να την αποσύρει.

Δήλωσε πάντως: «Το κόμμα πρέπει να επανεξετάσει τις αρχές του. Πώς γίνεται να υπερασπίζεται της διαφορετικότητα και το δικαίωμα στη θρησκεία αν ακολουθείται μια εθνοκεντρική και προκατειλημμένη ιδέα περί ισότητας των φύλων;».

 

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *