Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, η Εθνική Ασφαλιστική, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για με τα σενάρια πώλησής της να έχουν αναθερμανθεί ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό.
Η μητρική, Εθνική Τράπεζα, έχει δεσμευτεί για τη ρευστοποίηση περιουσιακών της στοιχείων για να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει στο ΤΧΣ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται να έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, ως αποτέλεσμα ενός πλάνου αναδιάρθρωσης που υλοποιείται.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έπρεπε να είχε βρεθεί πωλητής και μέχρι τα μέσα του 2017 να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλάνο αυτό έχει αναθεωρηθεί και, μάλιστα, καταβάλλεται προσπάθεια να εξαιρεθεί η πώληση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη λίστα των assets που πωλούνται (όπως λ.χ. ο Αστέρας Βουλιαγμένης) ή βαίνουν προς παραχώρηση.
Πληροφορίες από την αγορά ανέφεραν πως μετά την εισροή ρευστότητας 3,6 δισ. ευρώ στον όμιλο της Εθνικής από την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank στις 15 Ιουνίου, η διοίκηση του ομίλου μελετούσε την υποβολή στην DGComp αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης, στο οποίο περιλαμβάνονταν η διατήρηση της Εθνικής Ασφαλιστικής (ή κρίσιμου ποσοστού της) στον όμιλο ΕΤΕ.
Από την άλλη πλευρά, με τις αυξημενες κεφαλαιακες απαιτησεις του Solvency II, θεωρείται δυσκολο έως και ασύμβατο από πλευράς κινδύνων, οι τράπεζες να κρατήσουν τις θυγατρικές τους που δραστηριοποιούνται ως ασφαλιστικές εταιρείες. Παράλληλα, ο ανταγωνισμός “πιέζει” για εξυγίανση του κλάδου και πώληση του ασφαλιστικού ομίλου, επιδιώκοντας αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων στην αγορά, καθώς ο αγοραστής της εταιρείας όχι μόνο θα αναδειχτεί σε leader της αγοράς, αλλά επιπλέον θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά δίκτυα της χώρας..
Έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν δύσκολα θα αποφευχθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία στην περυσινή χρήση κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της και να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων 76,7 εκατ. ευρώ, έναντι 105 εκατ. του 2014. Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες “τροχιοδεικτικές βολές” προς αυτή την κατεύθυνση, με τα σενάρια να κάνουν λόγο περί ενδιαφέροντος από ισχυρούς ανταγωνιστές.
Προ μηνός, δημοσιεύματα τα οποία ανεπισήμως διαψεύστηκαν , ανέφεραν πως η Allianz ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική, ύψους 400 εκατ.ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις εμφανίζονταν να αποτελεί το όνομα, εάν δηλαδή η Εθνική Ασφαλιστική θα διατηρούσε την επωνυμία της, αφού πρόταση των Γερμανών ήταν να τεθεί κάτω από την “ομπρέλα” της Allianz με την Εθνική Ασφαλιστική να απορροφά τη σημερινή δραστηριότητα της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας στην εγχώρια αγορά και η νέα πλέον εταιρεία να συνεχίσει κανονικά ως Allianz την δραστηριότητα της στην Ελλάδα.
Στην αγορά λένε επίσης πως η Eurolife, με την ισχύ που έχει πλέον ως μέλος του καναδικού ομίλοιυ Fairfax, δεν μένει αδιάφορη απέναντι στο ενδεχόμενο πώλησης της Εθν. Ασφαλιστικής. Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, ο πρόεδρος της Eurolife ERB ασφαλιστικής Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, εξέφρασε το ενδιαφέρον και για την εξαγορά εταιρείας ή εταιρειών στην Ελλάδα. «Eνδιαφερόμαστε για εταιρείες που μπορούν να μας δώσουν μέγεθος, συμπληρωματικότητα και προστιθέμενη αξία» τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές καλές εταιρείες στην Ελλάδα που πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε κέρδη 31,2 εκατ. ευρώ και συνολική παραγωγή ύψους 265,2 εκατ. ευρώ έναντι 368,4 εκατ. ευρώ τα οποία μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα εποπτικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ έναντι 499,0 εκατ. ευρώ την 31 Δεκεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ σε 157,9% έναντι 118,2% κατά την ημερομηνία μετάβασης της εταιρείας στο νέο εποπτικό πλαίσιο με χρήση μεταβατικών μέτρων.
Πηγή: www.defencenet.gr