Η Τουρκία σχεδιάζει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα και τα νοικοκυριά, μετά την επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με την Ρωσία και την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει την κατασκευή του Turkish Stream.
Συμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείο Reuters η Αγκυρα ετοιμάζεται να μειώσει τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LPG) από τη Ρωσία την επόμενη χρονιά κατά 25%.
«Θεωρώ ότι οι ρωσικές εξαγωγές στην Τουρκία θα πέσουν στις 800 χιλιάδες τόνους από 1,1 εκατομμύριο το 2015» ανέφερε μια πηγή.
Προβλήματα και για τις δύο χώρες
Η Τουρκία είναι η χώρα με τα περισσότερα οχήματα που κινούνται με LPG. Συγκεκριμένα, το 40% των αυτοκινήτων που κινούνται στους τουρκικούς δρόμους καταναλώνουν υγραέριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι από την μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία θα ωφεληθούν οι αμερικανικές εξαγωγικές εταιρίες αλλά και οι αντίστοιχες από την Αλγερία και την Νιγηρία.
Το 21% των ρωσικών εξαγωγών υγροποιημένου αερίου πηγαίνει στην Τουρκία. Οι εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 700 εκατομμύρια δολάρια το 2014 και στο 1 δισεκατομμύριο το 2013.
Οι πηγές του πρακτορείο σχολιάζουν ότι από την διακοπή των εισαγωγών θα προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στις Ρωσικές πωλήσεις καθώς η διοχέτευση αυτών των ποσοτήτων σε άλλες αγορές απαιτεί πρόσθετες υποδομές και αρκετό χρόνο, γεγονός που αναμένεται να ζημιώσει την οικονομία της χώρας.
Ανθρωποι που γνωρίζουν την αγορά, δήλωσαν στο πρακτορείο ότι και η Τουρκία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς η χωρητικότητα των τερματικών σταθμών στην χώρα δεν είναι μεγάλη για μια μαζική εισαγωγή από τις ΗΠΑ και την Αλγερία και τονίζουν ότι για παράδειγμα ένα μεγάλο αμερικανικό τάνκερ θα πρέπει να κάνει στάσεις σε πολλά τουρκικά λιμάνια για να αδειάσει το φορτίο του.
Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 η Τουρκία εισήγαγε το 29% του αερίου που είχε ανάγκη από την Αλγερία και ακολουθούσαν με 28% η Ρωσία, 15% το Καζακστάν, με 13% η Νορβηγία, με 7% οι ΗΠΑ και με 3% η Νιγηρία.
Πηγή: thetoc.gr