Φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα πιο σκοτεινά πλάσματα του κόσμου και το αποτέλεσμα τρομάζει

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Είναι πράγματι τρομακτικά. Για πρώτη φορά απαθανατίστηκαν τα πιο σκοτεινά πλάσματα στα πιο σκοτεινά νερά του κόσμου. Και οι λήψεις είναι εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Current Biology, ορισμένα εξωτικά είδη ψαριών έχουν προσαρμόσει το σχήμα, το μέγεθος και τη χρωστική ουσία του δέρματός τους για να απορροφήσουν το 99,5% του φωτός που τους χτυπά – καθιστώντας τα περίπου 20 φορές πιο σκοτεινά από τα καθημερινά μαύρα αντικείμενα. Είναι η πιο σκοτεινή απόχρωση του μαύρου που έχει εντοπιστεί ποτέ σε έμβιο ον, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Ντιουκ και από το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian μελέτησαν 16 είδη κατάμαυρων ψαριών, συμπεριλαμβανομένου του fangtooth, του «διαβόλου της θάλασσας» (blackdragon) του Ειρηνικού, και του μαύρου χελιδονόψαρου, στα σκοτεινά νερά του Monterey Bay της Καλιφόρνια και του Κόλπου του Μεξικού.

Μερικά από τα ψάρια κατοικούν σε τμήματα του ωκεανού που αγγίζουν τα τρία μίλια, όπου πολύ λίγο φως του ήλιου μπορεί να φτάσει. Σε αυτά τα βάθη, η βιοφωταύγεια – φως που εκπέμπεται από ζωντανούς οργανισμούς – είναι η μόνη πηγή φωτός.

REUTERS

Το καμουφλάζ τους – η ιδιότητά τους με την βιοφωταύγεια – είναι αυτό που το βοηθά να βρίσκει την τροφή του.

REUTERS

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με τα κανονικά μαύρα ψάρια, αυτά τα κατάμαυρα ψάρια έχουν μοναδικά μελανοσώματα. Το δέρμα αυτών των ψαριών είναι ένα από τα πιο μαύρα υλικά που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

REUTERS

Τα ευρήματα κατατάσσουν τα ψάρια μεταξύ των πιο γνωστών ζώων στον κόσμο: Οι εξαιρετικά μαύρες πεταλούδες αντανακλούν μεταξύ 0,06% και 0,5% του φωτός και τα μαύρα πουλιά έχουν ανακλαστικότητα 0,05% έως 0,31%.

Η φωτογράφηση των ψαριών αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για τους ερευνητές.

 

Πηγή: CBS News

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *