Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ποιους φορολογούμενους «καίνε» τα τεκμήρια – Πώς θα γλιτώσετε τον φόρο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το λογιστικό έτος 2020. Η υποβολή των δηλώσεων συνεχίζεται αλλά με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τον αναμενόμενο. Την διαδικασία των δηλώσεων «σαμποτάρουν» ενημερώσεις που δεν έχουν ανέβει ακόμα στο σύστημα. Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς θα πρέπει να δοθεί παράταση στην υποβολή τους.

-Advertisement-

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

- Advertisement -
  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Τι ισχύει για τα τεκμήρια – Ποιοι γλιτώνουν και ποιους τους «καίνε»

«Χιλιάδες φορολογούμενους κάθε χρόνο τους βασανίζει η κάλυψη των τεκμηρίων. Φέτος λόγο του covid υπό ειδικές συνθήκες , ειδικές πληγείσες ομάδες θα μπορέσουν να απαλλαγούν και να γλυτώσουν τον τόσο άδικο φόρο» τόνισε η γνωστή φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη μιλώντας στο Newsbomb.gr.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

«Τα τεκμήρια δεν θα ισχύσουν για το 2021 σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία» επισημαίνει η φοροτεχνικός.

Όπως διευκρίνισε η κυρία Μακριδάκη οι «τυχεροί» οι οποίοι δεν θα επιβαρυνθούν φέτος με τεκμήρια είναι οι κάτωθι φορολογούμενοι:

• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης τέθηκε σε αναστολή (σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020).
• Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενα λόγω πανδημίας ή ανέστειλαν την λειτουργία τους, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
• Ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένα ενοίκια εντός του 2020 και οι οποίο έχουν υποβάλλει έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση covid

Εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα ξεπερνά το πραγματικό, δεν θα φορολογηθούν βάσει τεκμηρίων. Ωστόσο, θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

• Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη δεν φορολογήθηκαν βάσει τεκμηρίων.
• Δεν παρουσιάζουν αύξηση αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών για το έτος 2020 σε σχέση με το 2019.
• Σε περίπτωση απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , η δαπάνη δικαιολογείται από τα χρηματικά ποσά που αναγράφονται στην δήλωση

-Advertisement-
=Advertisement=

Σε περίπτωση που για τα δύο προηγούμενα έτη φορολογήθηκαν βάση τεκμηρίων , εάν για το φορολογικό έτος 2020 προκύπτει προστιθέμενη διαφορά δαπανών, τότε θα ληφθεί υπόψη το μικρότερο ποσό αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών μεταξύ των ετών 2018-2019-2020, εφόσον εντός του 2020 δεν παρουσιάζεται αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών σε σχέση με το 2019.

Πώς θα γλιτώσετε από τον «εφιάλτη» των τεκμηρίων

«Όσοι φορολογούμενοι δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες που γλιτώνουν τα τεκμήρια μπορούν να τα καλύψουν εφόσον:

– Αν έχω εισόδημα από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το εισόδημα που εισέπραξα από την πώληση και να δικαιολογήσω τεκμήρια.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχω αποδεικτικό των χρημάτων που έλαβα, για πώληση, συμβόλαιο, πωλητήριο, μεταβίβαση και ότι άλλο σχετικό έγγραφο ανάλογα την περίπτωση.

– Αν έχω κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

– Αν έχω τόκους από REPOS, έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

– Αν έχω καταθέσεις σε τραπεζικά καταστήματα μπορώ να χρησιμοποιήσω τους τόκους αυτών των καταθέσεων

– Αν έχω φέρει χρήματα από το εξωτερικό αλλά προσοχή εδώ θα πρέπει να μπορώ να δικαιολογήσω την απόκτηση αυτών στο εξωτερικό, διαφορετικά θα μπλέξω με το παγκόσμιο εισόδημα. Εξαιρετικά σημαντική προσοχή σε αυτή την περίπτωση.

  • Αν έχω δάνεια που έχω λάβει από τράπεζες
  • Αν μου έχουν δώσει δάνειο συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα
  • Αν μου έχουν κάνει δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών.
  • Αν έχω λάβει αποζημίωση πχ λόγο απόλυσης ή από ασφάλεια
  • Αν έχω κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO και τα συναφή
  • Αν έχω λάβει διάφορα επιδόματα, τα ποσά αυτών των επιδομάτων όπως το επίδομα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. , το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Α.Σ.), το επίδομα τέκνων, το ΚΕΑ κτλ

Πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *