Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταβάλλει προσπάθειες ώστε να παραμείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ, προκειμένου να αναλάβει η Ευρωζώνη την πλήρη ευθύνη της επίβλεψης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στους FT ότι έχει «απορήσει από τη μη εποικοδομητική στάση του Ταμείου σε δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα», υποδεικνύοντας ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην Ευρωζώνη, όταν αποφασίσει εάν πρέπει ή όχι να συμμετάσχει, νωρίς το επόμενο έτος.
«Νομίζουμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης υπό ασυνήθιστες συνθήκες κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα τη θεσμική δυνατότητα να χειριστεί επιτυχημένα τα ενδοευρωπαϊκά ζητήματα».
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω θέση του Αλέξη Τσίπρα είναι πιθανόν να εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, που ανέκαθεν επιθυμούσε συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς εκτιμά την τεχνογνωσία του Ταμείου, ενώ παράλληλα έχει αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν. Επίσης, υπάρχει προφανώς ο κίνδυνος αποξένωσης του ΔΝΤ, που επιθυμεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τη στιγμή που η Γερμανία και άλλες χώρες- μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται κατά διαγραφών χρέους – αν και ο κ. Τσίπρας επιδοκίμασε την στήριξη του Ταμείου πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, με στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και το να ξεφορτωθεί την τρόικα. «Πιστεύουμε πως όσο πιο γρήγορα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα…αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα καλύπτουμε άνω του 70% των μέτρων της συμφωνίας».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να έχει αυτοπεποίθηση όσον αφορά στην άρση όλων των capital controls ως τον Μάρτιο, και την επιστροφή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές πριν το τέλος του 2016. «Είμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα. Είναι δύσκολο για μια χώρα της Ε.Ε. να έχει χάσει την κυριαρχία της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία. Είναι δύσκολο, αλλά είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη επιλογή» είπε στους FT.