Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Η δημιουργία διαδημοτικής δομής «Πάρκο Ζωοφιλίας», μας βρίσκει αντίθετους!

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: 2 comments
7 Min Read

Η ανακοίνωση του Δημάρχου Λαμιέων να συνεργαστεί με τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων του Ν. Φθιώτιδας για τη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων εκ πρώτης όψεως φαίνεται θετική.

-Advertisement-

Αλλά ...
Η δημιουργία διαδημοτικής δομής και μάλιστα με τον τίτλο «Πάρκο Ζωοφιλίας», μας βρίσκει αντίθετους. Και αυτό γιατί πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει δομή για ζώα που να μην καταλήξει σε βάθος χρόνου κυνοκομείο εγκλεισμού και κακοποίησης των αδέσποτων.
Είναι προφανές ότι η νέα δημοτική αρχή επιθυμεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των αδέσποτων και να ισορροπήσει ανάμεσα στους φιλόζωους από τη μια μεριά και σε όλους εκείνους που δεν θέλουν να τα βλέπουν.

Επειδή όμως τέτοιου είδους αποφάσεις δεσμεύουν την περιοχή για πολλά χρόνια είναι σωστό να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τις ενστάσεις μας.
1)Η νέα διαδημοτική δομή αν και εφόσον υλοποιηθεί θα φέρει τον τίτλο «Πάρκο ζωοφιλίας». Ο τίτλος από μόνος του  παραπέμπει σε χώρο αναψυχής για τα σκυλιά, και ιδιαίτερα σε μέρος που θα πηγαίνουν  για να περάσουν καλά (πάρκα ζώων υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων πηγαίνουν βόλτα τα σκυλιά τους για να τρέξουν ελεύθερα).
Η κύρια ιδιότητα όμως της δομής θα είναι η ιατρική εφόσον η σημαντικότερη δουλειά που θα κάνει θα είναι η στείρωση και ,δευτερευόντως, άλλες ιατρικές πράξεις. Γιατί τι άλλο από κυνοκομείο είναι 300 κλουβιά και άρα 300 τουλάχιστον έγκλειστα ζώα ;
Και μόνο με τον τίτλο δημιουργούνται παρεξηγήσεις και θα δοθεί  λανθασμένη εντύπωση στους δημότες ως προς τη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δομής. Καλλιεργεί την εσφαλμένη εντύπωση- και την προσδοκία  σε πολλούς-ότι μπορούν να εγκλειστούν εκεί όλα τα ζώα χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό συνιστά παράβαση του νόμου που απαγορεύει τον μόνιμο εγκλεισμό ζώων.

Άρα, οι μεν κάτοχοι με ελαφριά τη συνείδηση θ’αφήσουν το σκύλο τους στη Λαμία, στο ευχάριστο για το ζωάκι τους «Πάρκο ζωοφιλίας» αφού οι ίδιοι δε μπορούν πλέον να το φροντίσουν ενώ, οι μη φιλόζωοι ,θα είναι σίγουροι ότι θα φύγει επιτέλους από μπροστά τους το ενοχλητικό τετράποδο. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των ζώων θα αυξηθεί και στη δομή και στο δήμο μας.

- Advertisement -

2)Η εμπειρία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι θα λειτουργήσει ως μεγαλύτερος πόλος έλξης για τις εγκαταλείψεις κι επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο, τα ζώα που περισυνελέγησαν στη Λαμία ενώ  έχουν εγκαταλειφθεί από άλλους Δήμους  θα πρέπει να επανενταχθούν στο μέρος απ’όπου περισυνελέγησαν, δηλαδή το Δήμο μας. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που οι σημερινοί δήμαρχοι δεχτούν να επανενταχθεί ένα μέρος απ’αυτά στους δήμους τους, μακροπρόθεσμα θα το αρνηθούν γιατί οι δημότες τους θα διαμαρτύρονται. Και μπορείτε φυσικά να καταλάβετε ότι το έργο αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

3)Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι ο αριθμός των ζώων – περίπου 260- που φιλοξενούνται σήμερα στο ΚΠΑΖ. Άλλα για στείρωση, άλλα που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή, άλλα που δάγκωσαν, σκυλιά τραυματισμένα, γάτες και βέβαια πολλά, πάρα πολλά κουτάβια.

-Advertisement-
=Advertisement=

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να μειωθεί ο αριθμός τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Πού και πώς θα επανενταχθούν όλα αυτά τα ζώα.Τί θέση θα έχουν τα κουτάβια στη νέα δομή;
Το σημερινό ΚΠΑΖ θα κλείσει ή θα υπολειτουργεί με έγκλειστα και ξεχασμένα ζώα;
Σε περίπτωση που μεταφερθούν στη νέα δομή, ήδη ο νόμιμος αριθμός θα καλυφθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χώρος για καινούριες περισυλλογές.
Άρα δεν θα μπορούν  να γίνουν οι στειρώσεις και θεραπείες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων των αδέσποτων. Έτσι ή θα συνεχισθεί η μέχρι τώρα πρακτική να στοιβάζονται πολλά μαζί στους ίδιους χώρους  της νέας δομής είτε πολλά μαζί στα κλουβιά είτε στους εκεί υπαίθριους χώρους, οπότε από την αρχή θα έχουμε παρανομήσει.

Προτάσεις :

α) Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στο σημερινό δημοτικό κυνοκομείο (ΚΠΑΖ) του οποίου οι εγκαταστάσεις και στα κλουβιά και στο ιατρείο είναι άθλιες. Πρέπει άμεσα να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα το κάνουν να είναι ασφαλές για τα προσωρινά φιλοξενούμενα ζώα και επισκέψιμο. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν εκείνες οι πιστώσεις που θα το έκαναν ένα πρότυπο δημοτικό  κέντρο περισυλλογής και προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, κόσμημα και παράδειγμα και για τους άλλους Δήμους της χώρας.

β) Θα χαρούμε να δούμε και στο δικό μας δήμο ένα «πάρκο ζώων», περιφραγμένο, όπου τα δεσποζόμενα σκυλιά θα ασκούνται μαζί με τους ιδιοκτήτες τους και θα κοινωνικοποιούνται από τη συναναστροφή με τα άλλα σκυλιά.Εκεί όπου ο κηδεμόνας του ζώου  θα μαζέψει τις ακαθαρσίες που δημιουργηθούν  και στη συνέχεια θα επιστρέφει στο σπίτι  μαζί με το ζώο του..Χώροι που θα λύσουν εν πολλοίς το πρόβλημα του περιπάτου των δεσποζόμενων  και των ακαθαρσιών των ζώων από τους δρόμους της πόλης. Πάρκα ζώων τα οποία δεν θα έχουν καμία γειτνίαση με χώρους κυνοκομείων, αλλά σε περιοχές όπου εύκολα και προσβάσιμα θα χρησιμοποιούνται από τους κηδεμόνες ζώων όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις του κόσμου.

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι ένα καλά στελεχωμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο στο δήμο Λαμίας  και μικρότερα, χαμηλού κόστους, δημοτικά κτηνιατρεία στους άλλους δήμους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των αδέσποτων. Κτηνιατρεία στα οποία θα τονίζεται η προσωρινότητα της φιλοξενίας των ζώων, που θα ενεργοποιήσουν δημοτικές αρχές και δημότες να δράσουν και, κυρίως, μικρές, ελεγχόμενες δομές που δεν κρύβουν το πρόβλημα, δεν λειτουργούν επικοινωνιακά αλλά καλλιεργούν τη φιλοζωία και υπόσχονται βιωσιμότητα. Αναγκαίο τέλος είναι, όποια λύση κι αν επικρατήσει, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τα τσιπ και τις εγκαταλείψεις, να γνωστοποιηθεί η σημασία των στειρώσεων και τα πρόστιμα για την εγκατάλειψη ζώου και βέβαια να ενισχύσουμε μέσα από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις τη φιλοζωία των δημοτών.

Με αυτούς τους τρόπους θα παρέμβουμε στο αίτιο του προβλήματος δηλαδή στον ανεύθυνο άνθρωπο και δεν θα διαχειριζόμαστε το αποτέλεσμα της αντικοινωνικής του συμπεριφοράς ,τα αδέσποτα θύματα. Στόχος μιας δημοτικής αρχής είναι να καλλιεργήσει κουλτούρα στο δημότη για να σέβεται τα ζώα, τα δέντρα, τον συνάνθρωπο, τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της…

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
2 Comments
  • Δεν είναι “τρέλλα” αγαπητέ συμπολίτη ….παρά μια μεθοδευμένη στάση που αποσκοπεί στον έλεγχο των αποφάσεων δημοσίων φορέων,την χρηματοδότηση των συλλόγων τους μέσω των ιδίων φορέων που”ελέγχουν”, προβάλλοντας-επιβάλλοντας την νεόφερτη στην χώρα μας ζωολατρεία, εκδιώκοντας από το κάδρο τον παράγοντα άνθρωπο και τοποθετώντας τα ζώα πάνω από όλα !!!
    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ….που όλη αυτή η στάση τυγχάνει να έχει “αριστερόστροφη” υποστήριξη ….με συγγενικές σχέσεις !!!
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους μας !!!

  • Δεν είμαστε καθόλου καλά, από πότε ένας σύλλογος, που με τις «παρεμβάσεις» του, έχει αναστατώσει την πόλη & τους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν «ελεύθερα», όπου θέλουν, «εμποδίζει» την εφαρμογή του νόμου για σκύλους επιθετικούς & άγριους (με δαγκώματα σε πολίτες), θα λέει σε εκλεγμένους αρμόδιους της Πόλης, ποιο είναι το σωστό ?
    Η «τρέλα» σε όλο το μεγαλείο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *