Φίλης: Πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο άμεσο μέλλον – Το ΝΑΤΟ δεν θα ενδιαφερθεί για τη χώρα μας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Tην άποψη ότι «οδηγούμαστε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία» εξέφρασε o καθηγητής Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Review» του zougla.gr.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η σύγκρουση αυτή με τη γειτονική χώρα αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον», ενώ διευκρίνισε πως «το ΝΑΤΟ δεν το ενδιαφέρει αν αλλάξουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί ελέγχει και τις δύο χώρες».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γνωστός επιστήμονας αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πυρηνική απειλή που επανήλθε, στον ρόλο της Κίνας, στο ζήτημα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας αλλά και της Σουηδίας, στις επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα μας, στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και στην άνοδο του εθνικισμού στη Γαλλία.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε στο «Review» o Γιώργος Φίλης:

- Advertisement -

«Ο πόλεμος μπήκε σε δεύτερη φάση, αναμένεται να δούμε πιο ισχυρά χτυπήματα»

Όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε: «Όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά μπήκε σε μια δεύτερη φάση, όπου οι Ρώσοι έχουν αρχίσει πια να χρησιμοποιούν πιο σύγχρονα και καταστρεπτικά όπλα και αναμένεται να δούμε πιο ισχυρά χτυπήματα».

«Η πυραυλική τεχνολογία της Ρωσίας είναι μη ανασχέσιμη από το ΝΑΤΟ», είπε, προσθέτοντας: «Ο Πούτιν μπορεί να αντιδράσει με ασύμμετρο τρόπο απέναντι στο χτύπημα στη ναυαρχίδα “Μoskva”, διότι είναι κυρίως θέμα πρεστίζ για τη Μόσχα».

«Το πλήγμα στη ρωσική ναυαρχίδα δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων, γιατί δεν υφίσταται ουκρανικό ναυτικό, όμως είναι πιθανό να δούμε μεγάλα πλήγματα στη Δυτική Ουκρανία, για να μην μπορούν να μπουν οι Δυτικοί. Αν η Ρωσία δεν τελειώσει γρήγορα τον πόλεμο, τότε ο πόλεμος θα γίνει πιο επικίνδυνος», τονίζει.

«Η Φινλανδία θα μπει στο ΝΑΤΟ και θα υπάρξει ρωσική αντίδραση»

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας, αλλά και της Σουηδίας, ο Γιώργος Φίλης είναι σαφής: «Πιστεύω πως ναι, η Φινλανδία θα μπει στο ΝΑΤΟ και θα υπάρξει ρωσική αντίδραση. Θα κλιμακωθεί η κατάσταση γιατί παίζεται η ύπαρξη του καθεστώτος Πούτιν και της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης», υποστηρίζει, προσθέτοντας: «Αν πέσει η Ρωσία, θα πάμε σε έναν διπολισμό Κίνας – Αμερικής».

«Ο Ζελένσκι προσέβαλε τον ελληνισμό»

Ερωτηθείς για την ομιλία Ζελένσκι στην Ελληνική Βουλή, ο καθηγητής δήλωσε πως «ο Ουκρανός Πρόεδρος προσέβαλε τον ελληνισμό», εξηγώντας τους λόγους.

«Η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη πυρηνική δύναμη με συμφέροντα αρκετά κοντά με τα δικά μας»

Ο Γιώργος Φίλης αναφέρθηκε στις γαλλικές εκλογές σχολιάζοντας το φαινόμενο αύξησης του εθνικισμού, αλλά και στη σχέση της Ελλάδας με τη χώρα του Μακρόν. «Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δούμε στην Ευρώπη μεγάλη άνοδο του εθνικισμού. Οδηγούμαστε σε κατάσταση που εμφανίζονται εθνικισμοί σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία είναι λογικό, αλλά δεν επηρεάζει τη χώρα μας καθόλου. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων. Επιμένοντας στο θέμα της Γαλλίας, ο καθηγητής διευκρινίζει πως «η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη πυρηνική δύναμη με συμφέροντα αρκετά κοντά με τα δικά μας ώστε να μας βοηθήσουν».

«Οι ξένοι θα μας αναγκάσουν να βγάλουμε τα κοιτάσματά μας»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο καθηγητής ρωτήθηκε και για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα, όπως αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως τόνισε, «είναι πολύ θετικό το γεγονός πως διαθέτουμε αυτούς τους πόρους, αλλά οι ξένοι, τελικά, θα μας αναγκάσουν να βγάλουμε αυτά τα κοιτάσματα». Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στον αγωγό East Med, υποστηρίζοντας: «Ο αγωγός θα γίνει λόγω της κρίσης με την Ουκρανία».

zougla.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *