Σκληρό μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας Πασχάλης Αποστολίδης, κατηγορώντας την ηγεσία του για λήψη αποφάσεων με τις “πόρτες κλειστές”, αλλά και για πλήρη αποθάρρυνση επενδυτικών προτάσεων.
Μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και για τη ραγδαία αύξηση των χρεών προς τις εταιρείες του φαρμάκου. Όπως είπε, μόνο την προηγούμενη χρονιά, οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, φθάνοντας πλέον συνολικά τα 1,350 δισ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για επιστροφές clawback και rebate ήταν αυξημένες κατά 200 εκατ.
Κακά είναι όμως τα μαντάτα που έρχονται και τη φετινή χρονιά, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ, ο “λογαριασμός” θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2016, αγγίζοντας ακόμη και τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, ειδικά στο κομμάτι των κλινικών ερευνών που παραμένουν καθηλωμένες στα 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Εξόχως αρνητικά σχολιάστηκε από στελέχη των εταιρειών πως κανείς από το υπουργείο Υγείας δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αν και η πολιτική ηγεσία είχε προσκληθεί. “Οι δυσκολίες είναι μπροστά μας. Ελπίζουμε πως η Πολιτεία θα στρίψει το τιμόνι, θα μας ακούσει, θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, θα μειώσει τις ανισότητες και την κοινωνική ανασφάλεια” ήταν τα λόγια του προέδρου του ΣΦΕΕ.
Οι αντιδράσεις στην αγορά του φαρμάκου για το “χαράτσι” που καλούνται να πληρώσουν οι εταιρείες για επιστροφές claw back και rebate είναι οξείες. Η φαρμακευτική δαπάνη ξέφυγε εκτός ελέγχου σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για ακόμη μια φορά τη χρονιά που πέρασε, με τις επιχειρήσεις να καλούνται να “ξεχάσουν” 340 εκατ. ευρώ (όση η υπέρβαση του κονδυλίου του Οργανισμού για το φάρμακο) έναντι 205 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ άλλα τόσα περίπου εκτιμώνται πως είναι οι επιστροφές επί του τζίρου τους. Έτσι το ποσό που θα καταβάλλουν για το 2015 οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναμένεται να αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η αναστάτωση και από την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει πλαφόν και στα φάρμακα που χορηγούνται μέσω των δημόσιων νοσοκομείων. Έτσι ο σχετικός κλειστός προϋπολογισμός προσδιορίστηκε στα 570 εκατ. ευρώ (490 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές), με τις εταιρείες να θεωρούν βέβαιο πως και αυτός ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί τελικά, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να πληρώσουν ξανά το “λογαριασμό”. Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τοποθετούν το ύψος των πραγματικών αναγκών στα 740 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας και τις προβλέψεις για το νοσοκομειακό claw back του 2016 στα 170 εκατ. ευρώ.
Και τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να είναι “δύσβατα” για τη φαρμακευτική αγορά. Και αυτό γιατί το ταβάνι του ΕΟΠΥΥ για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για την περίοδο 2016- 18 έχει οριστεί στα 1,94 δισ. ευρώ, με τις εταιρείες του κλάδου να κάνουν λόγο για ένα προϋπολογισμό πολύ πιο χαμηλό από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων σε φάρμακα και που στην πράξη είναι ανέφικτο να τηρηθεί. Στελέχη από το χώρο των φαρμακευτικών εξηγούν ειδικότερα πως δεν είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της δαπάνης, κυρίως εκείνης που πραγματικά καταναλώθηκε και όχι μόνο αυτής που παραγγέλθηκε, συνεπώς το όριο της δαπάνης δύναται πολύ εύκολα να ξεπερασθεί κατά αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η υπέρβαση.