Το φαινόμενο «Φάντασμα της Λουλούδας» δημιουργεί καθηλωτικές εικόνες, όπως αυτές που τράβηξε ο Μανώλης Θράβαλος από την κορυφή του Καρβούνη στη Σάμο.
«Το φαινόμενο Brocken’s Spectre ή για τους φίλους “Φάντασμα της Λουλούδας”, όπως το φωτογράφισα σήμερα το πρωί στην κορυφή του Καρβούνη στη Σάμο. Η σκιώδης φιγούρα που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα δύο διαφορετικών φαινομένων», αναφέρει αρχικά στη δημοσίευσή του στο Facebook ο Μανώλης Θράβαλος.
Στη συνέχεια ο Σαμιώτης με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες εξηγεί: «Το πιο εντυπωσιακό από τα δύο φαινόμενα είναι το λεγόμενο “Glory” που έχει την μορφή φωτοστέφανων που φέρουν τα χρώματα της ίριδας.
Όπως και το ουράνιο τόξο, έτσι και το Glory εμφανίζεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον ήλιο με βασική διαφορά ότι είναι πολύ πιο μικρό και ότι σχηματίζεται από την αλληλεπίδραση του φωτός με μικροσκοπικά στογονίδια νεφών και όχι με τις σταγόνες της βροχής.
Το δεύτερο φαινόμενο που λαμβάνει χώρα είναι η ίδια η σκιώδης φιγούρα και ονομάζεται “Brocken Spectre”. Η ονομασία του προέρχεται από την κορυφή Brocken της Γερμανίας με τον μύθο να αναφέρει ότι ένας αναρριχητής τρόμαξε τόσο πολύ βλέποντας την ανθρώπινη μορφή με το φωτοστέφανο (Glory) στην ομίχλη, που έπεσε στον γκρεμό.
Στην ουσία τρόμαξε από την ίδια του την σκιά, μιας και το “Brocken Spectre” είναι το αποτέλεσμα της σκιάς του ίδιου του παρατηρητή πάνω στην ομίχλη.
Λόγω της σχετικής διαφάνειας της ομίχλης, η σύγκριση της σκιάς με τα φυσικά αντικείμενα που φαίνονται μέσα από αυτήν, όπως πχ τα υποκείμενα δέντρα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός τρομαχτικού μεγέθους, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο λόγω προοπτικής».
newsbeast