Φάκελος Μπεν: Εκατομμύρια βρετανικές λίρες, χιλιάδες προσπάθειες και μία ελπίδα…

lamianow
By lamianow Add a Comment
14 Min Read

Στο πλάι των Βρετανών αστυνομικών που βρίσκονται στην Κω ερευνώντας ένα χωράφι με ελιές που θεωρείται πιθανό σημείο ταφής του παιδιού, εργάζονται και ειδικοί οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη

Πολυετής, οργανωμένη, επίμονη, πολυδάπανη, εξειδικευμένη, ανατροφοδοτούμενη από νέα στοιχεία. Αυτά είναι τα επίθετα που συνοδεύουν εδώ και 25 χρόνια την έρευνα γύρω από την εξαφάνιση του μόλις 21 μηνών Μπεν Νίνταμ, το καλοκαίρι του 1991 στην Κω. Μια έρευνα που δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια αστυνομικά χρονικά.

-Advertisement-
Ενα εκατομμύριο λίρες για μία μόνο επιχείρηση

«Ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος». Στο πλάι αυτής της σικέ πρότασης που συναντάς σε αστυνομικά μυθιστορήματα, συγκυριακές εξιχνιάσεις και μακάβριες αποκαλύψεις, έρχεται να προστεθεί εκείνη που προκύπτει αβίαστα από τα γεγονότα και αναγράφεται με ανεξίτηλο μαρκαδόρο πάνω στον φάκελο του μικρού Μπεν: «Οι Βρετανοί επιστρέφουν πάντα στον τόπο του μυστηρίου».

Η οικογένεια του μικρού Μπεν, οι βρετανικές αστυνομικές αρχές, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας και κυρίως η μητέρα του, Κάρι, η γυναίκα με τα βουρκωμένα μάτια, δεν αντιμετώπισαν ποτέ την εξαφάνιση του παιδιού ως «case cold», αλλά ως μία υπόθεση που φρόντιζαν να αναθερμαίνουν στο πέρασμα του χρόνου με αμέτρητες κινήσεις, υποκινούμενες από την ελπίδα ότι το παιδί μπορεί και να βρίσκεται στη ζωή.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ελπίδας, φρούδας κατά πολλούς, κατέφθασε για πολλοστή φορά το πρωινό της περασμένης Δευτέρας στην Κω, ειδικό κλιμάκιο της βρετανικής αστυνομίας του νότιου Γιορκσάιρ ξεκινώντας και πάλι τις έρευνες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mirror», ένας αγνώστων στοιχείων μάρτυρας υποστήριξε ότι το παιδί συνεθλίβη κάτω από έναν εκσκαφέα, τον οποίο χειριζόταν ένας άνδρας που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

- Advertisement -

Οπως φέρεται να είπε στις βρετανικές αρχές ο εν λόγω μάρτυρας, «την ημέρα της εξαφάνισης του Μπεν, είδα τον Μπάρκα, μετά την επιστροφή του από το αστυνομικό τμήμα όπου πήγε να καταθέσει, να είναι ιδρωμένος και να τρέμει». Η παραπάνω καταγγελία ήταν αρκετή για να οδηγήσει στο «ύποπτο σημείο» μία ομάδα 19 ατόμων που συμμετέχουν στις ανασκαφές, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, εμπειρογνώμονες καθώς και ένας αρχαιολόγος. Επικεφαλής των ερευνών είναι οι επιθεωρητές Τζον Καζινς και Ματ Φένγουικ, με τον τελευταίο να έχει λάβει -σύμφωνα με τη «Mirror»- τον περασμένο Μάιο ποσό 1 εκατ. λιρών για τη χρηματοδότηση της ομάδας του, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι έρευνες για την υπόθεση του μικρού Μπεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τη βρετανική κυβέρνηση για την εξιχνίαση της εν λόγω υπόθεσης ξεπερνούν κάθε φαντασία. «Αυτή δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή φορά που καταφθάνουν στο νησί Αγγλοι αξιωματούχοι», λέει πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση και συνεχίζει: «Ηταν πάλι τον Οκτώβριο του 2012 όταν αστυνομικοί ήρθαν ξανά στο νησί αναζητώντας κάποιο ίχνος του Μπεν με τη χρήση τεχνικού εξοπλισμού γεωφυσικής έρευνας, ιατροδικαστές, αρχαιολόγους και σκύλους ανίχνευσης σορού (HRD). Και τότε, όπως και τώρα, υπήρχε η πληροφορία ότι ο Μπεν είχε θαφτεί κατά λάθος από έναν οδηγό εκσκαφέα οικοδομικών μπαζών σε κοντινή απόσταση από το αγροτόσπιτο που επισκεύαζε ο παππούς του. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν κανένα ίχνος του παιδιού. Τα χρήματα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση της Αγγλίας για τον εντοπισμό του παιδιού αγγίζουν πολλά εκατομμύρια βρετανικές λίρες αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος των ερευνών καθώς και εκείνο των ειδικών που έχουν έρθει κατά καιρούς στο νησί». Κι αυτά τα χρήματα δεν είναι τα μοναδικά. Από την αρχή της πολύκροτης αυτής υπόθεσης έχουν προσφερθεί και δαπανηθεί χρηματικά ποσά που ισοδυναμούν με την πιο τρελή φαντασία – και ελπίδα…

191 εκατ. δραχμές για μία πληροφορία

Από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του παιδιού, στις 24 Ιουλίου του 1991 στο χωριό Ηρακλής της Κω, όπου είχαν μεταναστεύσει ο παππούς και η γιαγιά του Μπεν, Εντι και Κριστίν, ενώ η μητέρα του εργαζόταν στο ξενοδοχείο «Palm Beach Hotel» στην περιοχή Ψαλίδι, η οικογένεια προσπάθησε να βρει μάρτυρες δίνοντας την αμοιβή των 20.000 βρετανικών λιρών (7 εκατ. δραχμές). Εκείνη την εποχή δεν βρίσκεται κανείς που να είδε τον μικρό, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη μαρτυρία που να οδηγεί σε κάποιο ίχνος του. Οι γονείς του επιμένουν τοιχοκολλώντας σε κάθε δυνατό σημείο του νησιού φωτογραφίες του με το ποσό της αμοιβής και τη μητέρα του να πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενα ταξίδια στην Κω. Ο Μπεν είναι άφαντος. Ο Μπεν δεν υπάρχει πουθενά. Ο Μπεν παραμένει αγνοούμενος.

Πέντε χρόνια αργότερα, η οικογένεια ανακοινώνει μέσα από τη βρετανική πρεσβεία το νέο ποσό που θα δοθεί σε όποιον βοηθήσει στην ανεύρεση του παιδιού. «Είχαμε συζητήσεις με έναν ευεργέτη, ο οποίος θέλει να παραμείνει ανώνυμος, σχετικά με την αμοιβή σε όποιον δώσει κάποιο στοιχείο για την ανεύρεση του Μπεν», είχαν πει τότε φανερά συντετριμμένοι για το μεγάλο κακό που έτυχε στη ζωή τους υπογραμμίζοντας το εξής: «Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της αμοιβής από 7 εκατ. δραχμές σε 191 εκατ. δραχμές, δηλαδή 530.000 λίρες Αγγλίας. Ξέρουμε ότι τα χρήματα δεν είναι σημαντικός παράγοντας για τον μέσο Ελληνα πολίτη, τη βοήθεια και την υποστήριξη του οποίου εκτιμήσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια. Ισως αυτό το τεράστιο χρηματικό ποσό ενθαρρύνει κάποιον που ξέρει από πρώτο χέρι για την εξαφάνιση του Μπεν, να παρουσιαστεί. Οταν πεθάνει κάποιος, τον θάβουμε και αναπαύεται. Δεν υποφέρει πια και ξέρεις πού είναι. Μπορείς να προσευχηθείς γι’ αυτόν, να του μιλήσεις… Ομως επί πέντε χρόνια να μην ξέρεις τι ακριβώς συνέβη, είναι φρικτό φορτίο».

Γι’ ακόμη μία φορά και παρά το υπέρογκο ποσό αμοιβής δεν υπάρχει καμία απάντηση, καμία σοβαρή πληροφορία, καμία ισχυρή ένδειξη που να οδηγεί στη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης του Μπεν. Δίπλα στην οικογένεια, οι βρετανικές αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση. Στην πορεία των ετών, ιδιωτικοί ανακριτές επεξεργάζονται τα στοιχεία του παιδιού και της οικογένειάς του δίνοντας στη δημοσιότητα μία πιθανή εικόνα του Μπεν γύρω στα 8 με 10 του χρόνια. Πιο μετά, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου βγάζει στο φως της δημοσιότητας μία εικόνα του Μπεν στα 21 του χρόνια. Και πάλι σκοτάδι. Και πάλι σιωπή. Κατά καιρούς, «μάρτυρες» στοχοποιούν πρόσωπα και οικογένειες σε εκπομπές της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας ως υπεύθυνους για την αρπαγή του παιδιού. Και πάλι αδιέξοδο. Και πάλι κενό. Και πάλι πίσω στην αρχή…

Ειδικό κέντρο επιχειρήσεων στο Νότιο Γιορκσάιρ

Ετος 2015. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση, η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ προκειμένου να συστήσει ένα ειδικό κέντρο ερευνών για την επιχείρηση Μπεν. Στόχος, να αποκλειστούν πρόσωπα και οικογένειες που οι πληροφορίες τους συνδέουν με την εξαφάνιση του παιδιού και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Μία ομάδα αστυνομικών ανοίγει κιτρινισμένους φακέλους, ξεσκονίζει παλιά έγγραφα και ξανατυπώνει ξεχασμένες φωτογραφίες προσπαθώντας να τα βάλει όλα σε μια σειρά και να χαράξει τον δρόμο στον οποίο πρέπει να κινηθεί από δω και στο εξής. Η οργάνωση Crimestoppers δίνει για πρώτη φορά για αγνοούμενο εκτός Βρετανίας την αμοιβή των 12.500 ευρώ σε όποιον οδηγήσει στα ίχνη του Μπεν, ενώ εξετάζονται δεκάδες δείγματα DNA προκειμένου να γίνει σύγκριση με εκείνο του μικρού Μπεν, καθώς η εν λόγω υπηρεσία διαθέτει μία σημαντική βάση πληροφοριών. Ο υπεύθυνος της ομάδας για την επιχείρηση Μπεν, Τζον Κάζενς, που βρίσκεται και σήμερα στις επιχειρήσεις της Κω, κάνει έκκληση να ανοίξουν τα στόματα όσων γνωρίζουν με τα παρακάτω λόγια: «Φέτος είδαμε τα πάντα σε οτιδήποτε έχει σχέση με την εξαφάνιση του Μπεν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την εποχή, να μας πουν τι είδαν, οτιδήποτε μπορούν να θυμηθούν».

Η στοχοποίηση των Τσιγγάνων μέσα από διάφορες μαρτυρίες που καταφθάνουν στις αρχές, ωθεί τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Γιάννη Χαλιλόπουλο να απευθύνει έκκληση στους Τσιγγάνους προκειμένου να ψάξουν στη φυλή τους για το παιδί. Εθελοντές αναζητούν κάθε πιθανό και απίθανο στίγμα του Μπεν σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ στην περιοχή της Κω εξετάζονται ακόμη και πηγάδια βάθους 36 μέτρων.

Η βρετανική αστυνομία του Γιορκσάιρ επιμένοντας στη λύση του γρίφου φτάνει ακόμη και στο σημείο να ετοιμάσει ειδικό σποτάκι παρακινώντας να μιλήσουν ακόμη και πρόσωπα που έχουν αμφιβολίες για το εάν η οικογένεια στην οποία μεγάλωσαν είναι η βιολογική τους οικογένεια. «Θα μπορούσες να είσαι ο Μπεν;». «Οταν ήσουν παιδί είχες ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια;». «Η εμφάνισή σου είναι διαφορετική από εκείνη των γονιών σου;». «Υπάρχουν φωτογραφίες από τα παιδικά σου χρόνια;», είναι οι ερωτήσεις που απευθύνονται στο κοινό μέσω του εν λόγω τηλεοπτικού σποτ στο οποίο παίζουν αμοιβές, τηλεφωνικοί αριθμοί καταγγελιών και e-mail. Ο Μπεν δεν είναι πουθενά. Ο Μπεν παραμένει για ακόμη μία φορά άφαντος…

Από την 11η Σεπτεμβρίου στην υπόθεση του Μπεν

Σύμφωνα με τη «Mirror», στο πλάι των Βρετανών αστυνομικών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κω επιχειρώντας ενδελεχή έρευνα σε ένα χωράφι με ελιές το οποίο θεωρείται ως πιθανό σημείο ταφής του παιδιού, εργάζονται πυρετωδώς και ειδικοί οι οποίοι συμμετείχαν στις έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη καθώς και για εκείνες που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 2005.

Οι εν λόγω ειδικοί έχουν κληθεί να αναλύσουν, μεταξύ άλλων, ένα κομμάτι ύφασμα που ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στον τόπο των ανασκαφών και να αποφανθούν αν ανήκει ή όχι στον μικρό Μπεν. Επιπλέον, οι Βρετανοί αστυνομικοί εντόπισαν στο σημείο όπου διεξάγονται οι έρευνες ενδείξεις αποσύνθεσης, με τα ευρήματα που βρέθηκαν σε δείγμα χώματος να αναλύονται σήμερα από ειδικούς σε εργαστήρια της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες ακόμη, η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια ανακρίτριας, ενώ το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας περιορίζεται σε μέτρα περιφρούρησης τόσο του χώρου των ερευνών όσο και των ευρημάτων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι έρευνες για την εξαφάνιση του μόλις 21 μηνών Μπεν Νίνταμ, το καλοκαίρι του 1991 στην Κω, δεν θα σταματήσουν μέχρι να δοθεί μία απάντηση. Η επιμονή των βρετανικών αρχών, τα υπέρογκα ποσά που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα από την βρετανική κυβέρνηση και Βρετανούς πολίτες και το πείσμα της Κάρι Νίνταμ είναι αρκετά για να κρατήσουν την υπόθεση ζωντανή. Ο Μπεν δεν είναι το μοναδικό εξαφανισμένο παιδί.

Είναι ωστόσο το μοναδικό εξαφανισμένο παιδί για το οποίο η χώρα του και η οικογένειά του δεν σταμάτησαν να ψάχνουν στιγμή. Το καλοκαίρι του 1981 εξαφανίζεται μυστηριωδώς από την παραλία Αγία Βαρβάρα στο Σκουτάρι της Μάνης η μόλις δυόμισι ετών Αννα Τριανταφυλλίδου. Οκτώ χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1989, τα ίχνη του επτάχρονου Νεκτάριου Κορδού χάνονται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ηταν πάλι καλοκαίρι, Ιούνιος του 1992, όταν ο δεκάχρονος Γιώργος Παρασκευόπουλος πηγαίνει στον άρρωστο παππού του φάρμακα στο βουνό του χωριού Δήμητρα Γορτυνίας απ’ όπου δεν επιστρέφει ποτέ. Κανείς δεν είδε αυτά τα παιδιά. Κανείς δεν άκουσε αυτά τα παιδιά.  Κανείς δεν συνάντησε αυτά τα παιδιά. Κανείς -κρατικός φορέας- δεν κίνησε γη και ουρανό για αυτά τα παιδιά. Και ίσως, με το πέρασμα των χρόνων, κανείς δεν πίστεψε στην επιστροφή τους. Κανείς, εκτός από τη μητέρα του Μπεν, η οποία κατάφερε να παγώσει τον χρόνο στην ημέρα της εξαφάνισης του γιου της, κινητοποιώντας τις αρμόδιες αρχές δύο χωρών σε μια έρευνα που δεν έχει προηγούμενο στα αστυνομικά χρονικά. Για την Κέρι, ο Μπεν θα βρεθεί. Νεκρός ή ζωντανός…

Πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *