ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για το προσφυγικό παραπέμπονται για την Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών; Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Μαρτίου, ώστε να ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα της Ελλάδας για δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών;
Δίνεται μια κρίσιμη μάχη που αφορά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες. Γι αυτό θέλω να είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένη. Όμως η εμπλοκή που υπήρξε στο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών της ΕΕ, με την μη έκδοση απόφασης και η αναβολή της για τις 17 Μαρτίου, μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την χώρα μας. Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι οιωνοί για δεσμευτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις δεν είναι καλοί. Η κατάσταση που σήμερα υπάρχει με τις συνεχείς αναβολές παγιώνεται. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιμείνει στην συγκεκριμένη εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης
- Πως κρίνετε τις επιδιώξεις της Τουρκίας ως αντάλλαγμα για το προσφυγικό και ειδικά το αίτημα για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που άπτονται του Κυπριακού, τη στιγμή που η Άγκυρα δεν έχει κάνει τα βήματα που οφείλει;
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την Κύπρο ούτε από την Ελλάδα ένα τέτοιο αντάλλαγμα. Αλλά εξ’ όσων γνωρίζουμε και από άλλες χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την ΕΕ για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο εκδημοκρατισμός στη γείτονα χώρα, ώστε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό, δημοκρατικό και θεσμικό κεκτημένο. Οι κατά καιρούς επιθέσεις των κυβερνήσεων της Άγκυρας στην ελευθερία του τύπου, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη στην εφημερίδα Ζαμάν, είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Υπάρχει όμως και μια ακόμη πολύ σημαντική προϋπόθεση για την Ελλάδα, που είναι η άρση του casusbelli προς τη χώρα μας. Σε αυτά τα θέματα καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει και είναι απορίας άξιο το πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός στη Σμύρνη. Ο πρωθυπουργός δεν είναι παρατηρητής. Θα έπρεπε κατηγορηματικά και σθεναρά να τονίσει τις Ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και να τις υλοποιεί αντί να ζητάει μόνο ανταλλάγματα. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.
- Γιατί επιμένετε στη θέση σας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο σχήμα; Μόνο στα λόγια είναι οι διαφορές σας με τη δεξιά, όπως σας καταλογίζουν αρκετοί, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν απόπειρα πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω στην ανάγκη γιασχηματισμό μιας κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Εμείς πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση που θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προγραμματικές και λειτουργικές, να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Οι κυβερνήσεις Τσίπρα – Καμμένου όχι μόνο αποδείχθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση αλλά με όλα αυτά τα απίθανα και τυχοδιωκτικά που έκαναν μέσα σε ένα χρόνο, έχουν επιδεινώσει τη θέση της χώρας και της κοινωνίας δραματικά. Ας το καταλάβει αυτό και ο κ. Μητσοτάκης που λέει πως προτιμά εκλογές, δεν τις ζητά και άραεπιλέγει τη στρατηγική του ώριμου φρούτου. Αρκετά πια με τα μικροκομματικά παιχνίδια.
Όσο για τα περί της συνεργασίας μας με τη δεξιά, που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «περσινά ξινά σταφύλια», δεν «πουλάνε» άλλο. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη τους. Αυτοί εφαρμόζουν την πιο σκληρή πολιτική των τελευταίων έξη χρόνων με καθεστωτικές πρακτικές. Αυτοί συγκυβερνούνμε ακροδεξιούς, εθνικιστές και ομοφοβικούς .
- Από το Ποτάμι επισημαίνουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι συμφωνίες κορυφής. Προτείνουν το κοινοβούλιο του Κέντρου. Πώς απαντάτε εσείς;
Εμείς χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του Ποταμιού. Γιατί επιβεβαιώνουν την ανάγκη για διάλογο με σκοπό την συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου. Και γιατί ορίζουν ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσηςτο διάλογο και τη συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο καθώς και τη μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.
Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής μας πρότασης.Γι΄αυτό και στην ομιλία μου στο συνέδριο του «Ποταμιού», ζήτησα ευθέως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και την δική τους συμμετοχή στο εγχείρημά μας. Πρότεινα τη συγκρότηση επιτροπής, με πρόσωπα κοινής αποδοχής για να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις και την οργάνωση της προγραμματικής συνδιάσκεψης. Μιας συνδιάσκεψης ανοιχτής, με τη συμμετοχή όχι μόνο των κομμάτων αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας. Ως πρώτο βήμα πρότεινα το συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.
- Σε ποιους τελικά απευθύνεστε;
Απευθυνόμαστεστον κόσμο του ριζοσπαστικού κέντρου ,της ανανεωτικής αριστεράς , της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, που έχει κουραστεί να βλέπει την δημοκρατική παράταξη κατακερματισμένη. Στον κόσμο της κεντροαριστεράς που θέλει ενότητα, θέλει προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει καθημερινά. Δεν τον αφορούν προσωπικοί εγωισμοί και ανταγωνισμοί. Θέλει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, όχι ως φτωχό συγγενή με συμπληρωματικό ρόλο μέσα στο πολιτικό σύστημα αλλά πρωταγωνιστή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη, είναι ειλικρινής, με σεβασμό σε όλα τα κόμματα τις πολιτικές κινήσειςκαι τις προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στηνπαράταξη.
- Με τον Γιώργο Παπανδρέου πότε θα μιλήσετε; Το ΚΙΔΗΣΟ ήδη ανακοίνωσε νέα όργανα…
Η πρότασή μου απευθύνεται, όπως έχω ήδη πει, σε κόμματα, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες. Είναι ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς. Ο διάλογος συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτικός, πολυκομματικός, ομοσπονδιακός σχηματισμός, όπως είναι άλλωστε σήμερα και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
- Η θέση που διατυπώσατε για εκλογή αρχηγού από τη βάση ισχύει; Πότε την προσδιορίζεται χρονικά κι επίσης, θα προτιμούσατε να είστε μοναδική υποψήφια ή να έχετε κάποιον αντίπαλο;
Βεβαίως και ισχύει η πρόταση μου για εκλογή του αρχηγού της παράταξης από τη βάση. Την έχω καταθέσει εξ΄αρχής, αποτελεί βασικό συστατικό της συνολικής μου πρότασης η οποία βασίζεται στην βαθιά πεποίθηση που έχω πως όλη αυτή η προσπάθεια και η διαδικασία της ενοποίησης του χώρου της κεντροαριστεράς, πρέπει να είναι ένα κίνημα βάσης με όρους κοινωνίας, όπου εκεί αποφασίζονται όλα. Πόσο μάλλον η εκλογή αρχηγού.
Η δυνατότητα επιλογών – πολιτικών επιλογών και προσώπων που τις εκπροσωπούν δεν είναι θέμα προσωπικής προτίμησης , είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για συνεννοήσεις κορυφής. Όλοι μας στην κρίση του κόσμου της παράταξης.
- Θα ήθελα να μου πείτε αν θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς κι αν για το ΠΑΣΟΚ είναι αντίπαλος με τα ίδια κριτήρια που βάζετε για τη ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα που προέρχεται από το χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς, με πολλές και ασύμβατες συνιστώσες. Και με πολλά βαρίδια από ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και μεταγραφές προσώπων. Ήρθε στην εξουσία, με ένα ψευδές και παραπλανητικό πρόγραμμα, το λεγόμενο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, συκοφαντώντας, λοιδορώντας και προπηλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από την εφαρμογή των μνημονίων, υποσχόμενος ότι δήθεν υπήρχε κάποια άλλη λύση. Ως κυβέρνηση βέβαια δεν έκανε τίποτα απολύτως από αυτά που υποσχέθηκε αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Η δήθεν πρώτη φορά Κυβέρνηση της αριστεράς υπέγραψε και εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο από την αρχή της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι βεβαίως πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ. Όπως άλλωστε και η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη, που σταθερά εκπροσωπούν την δεξιά – συντηρητική παράταξη με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ριζικές, ιστορικές, διαχρονικές διαφορές.Εμείς δεν έχουμε διαφορές με τους πολίτες που μας στήριζαν και τους ψήφισαν , τους θέλουμε ξανά κοντά μας.
- Τέλος, ποια θα είναι η στάση σας αν κληθεί στο μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής σε Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Πολύ κουβέντα γίνεται γι αυτό , χωρίς λόγο. Λογικά αυτή η ερώτηση θα έπρεπε να απευθύνεται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να λέει πως το κόμμα του δεν ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Και βέβαια αυτή είναι αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτοπροσδιορίζεται ούτε είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό – σοσιαλιστικό ευρωπαϊκό κόμμα.