Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το κυβερνητικό κλιμάκιο το οποίο αποτελούνταν από τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου, πραγματοποίησε την Πέμπτη αυτοψία στα ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των λεκανών της Λίμνης και στα υπό κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα των λεκανών της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια.
Μαζί τους βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης και ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Έλειπε όμως, όπως φαίνεται, ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς ο οποίος αν και «γαλάζιος», έριξε προ ολίγων ημερών «βόμβες μεγατόνων» προς την κυβέρνηση αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης στην περιοχή, τις καθυστερήσεις και την έλλειψη χρηματοδότησης.
Τι είδαν τα κυβερνητικά στελέχη
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης επιθεωρήθηκαν μερικά από τα φράγματα βάρους που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή της Λίμνης και τις Ροβιές, καθώς και οι πρόδρομες εργασίες κατασκευής των φραγμάτων στην περιοχή Μαυρόρεμα της Ιστιαίας
Βάσει του σχεδίου, στις λεκάνες απορροής της Β. Εύβοιας θα κατασκευαστούν συνολικά 243 φράγματα βάρους για την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών.
Ο κ. Αμυράς περιηγήθηκε στο Δημόσιο Δάσος Πηλίου, όπου – όπως επισημαίνεται – πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης και της συσσωρευμένης βιομάζας καθώς και διανοίξεις δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε συνολική έκταση 2.713 στρεμμάτων.
Στον οικισμό του Πηλίου πραγματοποιούνται εκτεταμένες αποψιλώσεις πλάτους τουλάχιστον 60 μέτρων, στη μικτή ζώνη μεταξύ δάσους και σπιτιών. Οι κορμοί των δέντρων που απομακρύνονται από τις μικτές περιοχές θρυμματίζονται και εναποτίθενται στον τάπητα του δάσους για εμπλουτισμό του οικοσυστήματος.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα της Β. Εύβοιας σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στη σκληρή εργασία των υλοτόμων και δασεργατών του νησιού και τώρα προχωράμε στην κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στις λεκάνες απορροής της Λίμνης και της Ιστιαίας. Την ίδια στιγμή καθαρίζουμε τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, διανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες και συντηρούμε εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων».
Ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε: «Ειδικότερα, επισκεφτήκαμε περιοχές όπου έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα, σε συνέχεια και των αντιδιαβρωτικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από την εκδήλωση των πυρκαγιών, ενώ ενημερωθήκαμε και από τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες για τις προετοιμασίες εν μέσω της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται από το κυβερνητικό σχέδιο για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοια».
Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Τα έργα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, σε αντίθεση με την περίπτωση των Ψαχνών, όπου εξαιτίας των διαδικασιών που είχαν ακολουθηθεί, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν. Ακολουθήθηκαν καινοτόμες διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορα και στοχευμένα αποτελέσματα. Η ολιστική προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης της περιοχής, γίνεται πάντα με άρτια συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την αρωγή όλης της κυβέρνησης. Διαρκώς λαμβάνουμε μέτρα στοχευμένα μέτρα ανακούφισης για τις επαγγελματικές ομάδες. Χθες εστάλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα για την αποζημίωση και των συκοπαραγωγών, σε συνέχεια προηγούμενης αποζημίωσης που έχουν λάβει. Προηγήθηκαν οι κτηνοτρόφοι και οι ελαιοπαραγωγοί. Όσο για το επίδομα διακοπών (Voucher) που αφορά στη βόρεια Εύβοια, θα τονώσει πολύ τις τοπικές κοινωνίες και τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους όσοι επιλέγουν τη β. Εύβοια για τις διακοπές τους, ως συμπαράσταση προς τους κατοίκους της».
Τι περιέγραψε ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού
Τους ταχύτατους ρυθμούς των έργων, τους οποίους διαπίστωσαν οι τρεις υφυπουργοί, πάντως, φαίνεται ότι δε διαπιστώνουν πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, ο οποίος κατά την 4η συνάντηση της επιτροπής Μπένου στη Βόρεια Εύβοια κατήγγειλε πως σε 10 μήνες έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων για τα αντιπλημμυρικά χωρίς να έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μπετόν, ενώ δεν έχει μπει στο ταμείο του δήμου ούτε ένα ευρώ.
Ο κ. Κοντζιάς, ο οποίος φέρεται να απειλήθηκε και με διαγραφή από την ΝΔ αλλά ακόμα και με διακοπή χρηματοδότησης για όσα είπε, προσέθεσε ότι παρόλο που εδώ και πέντε μήνες έχει τελειώσει η μελέτη του Δήμου για το αντιπλημμυρικό της Ιστιαίας, το έργο δεν έχει προχωρήσει καθώς «δεν υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις».
Για λόγους που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κοντζιά και ο δρόμος από τη Χαλκίδα για την Ιστιαία, – αν γίνει – θα γίνει μισός, όπως είπε: «Εχει σημασία να ακουστεί κάποτε αυτή η αλήθεια των 10 μηνών» ειπε χαρακτηριστικά δίνοντας μια άλλη εικόνα για τα αντιπλημμυρικά έργα: «Τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν στις 4 λεκάνες είναι πρόβλημα πατριωτικό, είναι πρόβλημα του τόπου. Για τα δύο φράγματα βαρους στις δύο λεκάνες που θα μας σώσουν από την πλημμύρα δεν υπάρχουν πιστώσεις και για τις άλλες δύο δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν για να θωρακιστούμε αντιπλημμυρικά».
Οι καταγγελίες του δημάρχου όμως δε σταμάτησαν στην αντιπλημμυρική προστασία. Αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο, ούτε λίγο ούτε πολύ έδωσε την εικόνα ενός τόπου ξεγραμμένο: «Τα χρήματα που λάβαμε φέτος είναι λιγότερα από πέρυσι και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής μεταφέρονται προς τον νότο. Και πέφτει το βάρος στον δήμο και την Περιφέρεια στραγγίζοντας τα ταμεία που δεν έχουν τίποτα, να ανοίξουμε δρόμους και ζώνες πέρα από την αρμοδιότητά μας για να σώσουμε ό,τι απέμεινε».