Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    patrwn pyrgoy | Lamianow.gr
    Αγρότες έκλεισαν την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας 
    4928610 scaled 1 | Lamianow.gr
    Κακοκαιρία «Byron»: Έντονα φαινόμενα στην Αττική, προβλήματα σε δρόμους – Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική, μήνυμα από το 112 – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
    ixio | Lamianow.gr
    Ζούμε στη χώρα που η αστυνομία βγάζει φωτογραφία ένα… ηχείο!
    ypodomi | Lamianow.gr
    Όλα τα έργα υποδομής στην Ελλάδα σε μία πλατφόρμα – Νέα γραμματεία για τις ορεινές περιοχές
    ilion | Lamianow.gr
    Συνελήφθη 89χρονος στο Ίλιον για σεξουαλική παρενόχληση 17χρονης – Της ζήτησε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    4928839 scaled 1 | Lamianow.gr
    Αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας το Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε – Η ανακοίνωση της ερυθρόλευκης ΚΑΕ
    real | Lamianow.gr
    Ρεάλ Μαδρίτης: Καταθέτει στη FIFA φάκελο διαμαρτυρίας για τη διαιτησία της… προηγούμενης εικοσαετίας
    6751441 | Lamianow.gr
    «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρακολουθεί στενά τον Μουζακίτη, ετοιμάζει πρόταση 28 εκατ. ευρώ η Ρεάλ» γράφει η Daily Mail
    6758309 231021 | Lamianow.gr
    «Πάρτι» Γιόβιτς στην πράσινη… παιδική άμυνα 2-3 η ΑΕΚ στη Λεωφόρο
    6758077 221213 | Lamianow.gr
    Τεράστιο «διπλό» με ανατροπή και 10 παίκτες ο ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - CHECK IT - Ευρυτανία: Μπαρμπά Λάμπρος! Ο “λιμενάρχης” των Αγράφων / Έγραψε ιστορία και έγινε πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ (Φωτό & Βίντεο)

CHECK ITΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες

Ευρυτανία: Μπαρμπά Λάμπρος! Ο “λιμενάρχης” των Αγράφων / Έγραψε ιστορία και έγινε πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ (Φωτό & Βίντεο)

LamiaNow News
ByLamiaNow News
Follow:
Φεβ 22, 2021 @ 14:25
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
6 Min Read
SHARE
Πάντα παρακολουθούμε τις δημοσιεύσεις του δημοσιογράφου Ηλία Προβόπουλου.  Αναφέρονται κυρίως στα χωριά, στα βουνά, στη φύση, στο πραγματικό νόημα της ζωής, και σε ανθρώπους ατόφιους, αυθεντικούς, αφτιασίδωτους…
Αυτή τη φορά το βλέμμα “καρφώθηκε” στην φωτογραφία ενός γέροντα και η ματιά δεν έλεγε να ξεκολλήσει αφού βλέπαμε μέσα σε αυτήν, του κόσμου όλου τη λεβεντιά. Το πρόσωπο του τραχύ και σκληρό όμως ταυτόχρονα τόσο γοητευτικό…  Ψάχνοντας στα σχόλια της δημοσίευσης, μάθαμε την ιστορία του… Ψάχνοντας λίγο ακόμη “ανακαλύψαμε” ότι η ζωή του είχε γυριστεί σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα – Λάμπρος» από τον Γιώργο Κολόζη, είχε προβληθεί το 2006 στους Αθηναϊκούς Κινηματογράφους με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Λάμπρος Κοντογούνης – Ο “λιμενάρχης” των Αγράφων

 

12716334 10205875078463823 8966472896413257634 o | Lamianow.gr

-Advertisement-
ΚΤΕΛ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
΄Έφυγε από τη ζωή τον Φλεβέρη του 2011 και μαζί του έκλεισε μια ολόκληρη εποχή για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο μπάρμπα Λάμπρος έζησε όλη του σχεδόν τη ζωή στη Βραβαριάδα Αγράφων. Είχε ένα χάνι-καφενείο που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1937 και αποτελούσε μέχρι και σήμερα σταθμό για όλους τους ντόπιους και τους ταξιδιώτες. Θεωρούταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα ντόπιου κατοίκου της περιοχής των Αγράφων.

Το κείμενο του Ηλία Προβόπουλου για τον μπάρμπα Λάμπρο

Το καλοκαίρι που έρχεται ο μπάρμπα Λάμπρος Κοντογούνης, το σύμβολο των Αγράφων όπως έχει εξελιχθεί ο πλέον φωτογραφημένος άνθρωπος όλης της περιοχής, θα μετρoούσε εξήντα τρια συναπτά έτη λειτουργίας του περίφημου χανιού, που πρωτολειτούργησε ο πατέρας του Γιώργος με τη μάνα του Σάββα το 1937 στον παραποτάμιο οικισμό του Μαράθου, Βαρβαριάδα.
Το καλοκαίρι του 1950 που η οικογένεια επέστρεψε από το Αγρίνιο όπου τους υποχρέωσαν να καταφύγουν ως ανταρτόπληκτοι, ο Γιώργος Κοντογούνης έβαλε για πρώτη φορά μπρίκι στη φωτιά και έτσι εγκαινίασε μια εποχή στην οποία το χάνι έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην επικοινωνία των Αγραφιωτών με τον έξω κόσμο. Αφορμή για το τεράστιο αυτό γεγονός στην τοπική ιστορία, υπήρξε η κατασκευή της σιδερένιας γέφυρας στον ποταμό και η κάλυψη των αναγκών του συνεργείου.12748113 10205875079303844 3562208276564354379 o | Lamianow.gr
Μέχρι το 1980 που πέρασε ο δρόμος για τα απομακρυσμένα χωριά, το χάνι όντως υπήρξε το σημείο όπου πέρασαν έστω μια νύχτα της ζωής τους όλοι οι Αγραφιώτες, έφαγαν ένα πιάτο ζεστό φαί, ήπιαν ένα τσίπουρο, στέγνωσαν στη σόμπα και χόρεψαν ολόκληρες νύχτες με το βιολί του Γυφταντρέα. Κατόπιν άλλαξαν τα πράγματα, σταμάτησαν οι διανυκτερεύσεις αλλά όλοι οι περαστικοί σταματούσαν για λίγο και έκαναν κίνηση στο μαγαζί το οποίο λειτούργησε υποδειγματικά μέχρι το θάνατο της γυναίκας του Μαρίας πριν από επτά χρόνια, ο μπάρμπα Λάμπρος.
Η απουσία της όμως από εκεί και πέρα, τον σημάδεψε βαθιά και σιγά – σιγά παραιτήθηκε από την εξυπηρέτηση των περαστικών και περιορίστηκε στα απολύτως αναγκαία, όσο φτάνει δηλαδή για να δικαιολογεί την παρουσία του εκεί και να ανοίγει την πόρτα του ένδοξου μαγαζιού που τα σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης είναι πλέον εμφανή. Το γεγονός δεν απασχολεί κανέναν, καθώς το ζητούμενο για όλους είναι μια καλημέρα στο γέροντα που οι αφηγήσεις του για πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα των Αγράφων αποτελούν θησαυρό ιστορίας.
10683549 10205875079783856 4898133296590573313 o | Lamianow.gr
Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας που να μη κάνει στάση μπροστά στο χάνι και σαν δει κλειστή την πόρτα, θα πατήσει την κόρνα μήπως και ξεμυτίσει από πουθενά ο μπάρμπα Λάμπρος να τον χαιρετήσει. Το κόλπο το έμαθαν και οι καινούργιοι κι έτσι δεν περνάει στιγμή που να μην είναι σταματημένο ένα αυτοκίνητο μπροστά στο χάνι και σήμερα ειδικά, που λόγω Πάσχα θα περάσουν όλοι οι Αγραφιώτες να πάνε στα χωριά τους να γιορτάσουν την Ανάσταση, ο μπάρμπα Λάμπρος θα μετρήσει άλλη μια φορά το ψυχομάνι που κάποτε θεωρούσε τη Βαρβαριάδα τα σύνορα ενός άλλου κόσμου τον οποίο, αφού τον γνώρισαν και το γεύτηκαν, τότε μπόρεσαν να εκτιμήσουν τον τόπο που παράτησαν και τον ανακαλύπτουν τώρα που έσβησε…
10682243 10205875081263893 5490947027332921672 o | Lamianow.gr 12747280 10205875081383896 2353229315885060983 o | Lamianow.gr

Το ντοκιμαντέρ «Το πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα – Λάμπρος»

Με αφορμή ένα παλιό θρύλο για τον πρωταγωνιστή του δράματος του Θεάτρου Σκιών «Ο ήρωας Κατσαντώνης», και μέσα από την ζωή ενός ιδιόμορφου ηλικιωμένου ορεσίβιου, του μπάρμπα Λάμπρου, η ταινία είναι ένα διαχρονικό ταξίδι σε μια αυθεντική ιστορία ζωής δυο προσώπων με απόσταση μερικών αιώνων μεταξύ τους. Στα τέλη του 17ου αιώνα, στην περιοχή της οροσειράς των Αγράφων, κυριαρχεί ο Κατσαντώνης, ο εφιάλτης του Αλή Πασά. Ο θρύλος λεει ότι ο Κατσαντώνης, για να ξεφεύγει από τους Τούρκους, έφθανε στις όχθες του Αχελώου και πηδούσε απέναντι, σ’ ένα απότομο σημείο του ποταμού που από τότε ονομάζεται «Το Πήδημα του Κατσαντώνη». Και φτάνουμε στις αρχές του 21ου αιώνα: ο μπάρμπα Λάμπρος (Λάμπρος Κοντογούνης), ένας γοητευτικός και συνάμα τραχύς ορεσίβιος, το παλιό χάνι που βρίσκεται στο πέρασμα των Αγράφων, τα γλέντια με τους πλανόδιους μουσικούς, το κυνήγι του αγριογούρουνου, ο μεγάλος του έρωτας με μια τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, το όνειρο του να καταφέρει κάποτε να επισκεφθεί το Πήδημα του Κατσαντώνη… Μία ταινία για τις σκιές και τα βαθιά κρυμμένα πράγματα στον χώρο και τον χρόνο.
ΜΗΤΡΑΚΟΣ

TAGGED:ΑΓΡΑΦΑΕΥΡΥΤΑΝΙΑΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article cesmetraf 1 | Lamianow.gr Τσεσμέ : Εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με την παράτυπη Navtex το πλοίο – Σε επαγρύπνηση η Αθήνα
Next Article pinelopi anastasopoulou i proti tis anartisi ystera apo tin katangelia 1612774274 1024x582 1 | Lamianow.gr Πηνελόπη Αναστασοπούλου: «Γνωρίζω πάνω από 20 χρόνια για τον Δημήτρη Λιγνάδη» – ΒΙΝΤΕΟ
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
13°C
Lamia
overcast clouds
13° _ 12°
99%
1 km/h
Πα
14 °C
Σα
14 °C
Κυ
12 °C
Δε
13 °C
Τρ
13 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

Snapshot18 | Lamianow.gr
LAMIA POLIS 87.7Featured

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον LAMIA POLIS 87.7 – “Κατανοώ τους αγρότες – Δεν συμφωνώ με τον τρόπο των μπλόκων” – τι είπε για Προσωπικό Αριθμό, Kids Wallet κ.α(Vid)

LAMIA POLIS 87.7 LAMIANOW
shutterstock 2469162673 1920x1080 1 | Lamianow.gr
FeaturedΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Λαμία – Φθιώτιδα – Στερεά “ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ” : Οι Τσιπρικοί που κόψαν “*καπιστράνα”, το ραντεβού Π.Π – Θύμιου, η “τρύπια σακούλα” του… 1.400.000 του ΔΗΠΕΘΕ και η τετράδα που κόλλησε στο ασανσέρ!

Λαμία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
nikiforos 1 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας υπέροχος μικρός Λαμιώτης – O 14χρονος Νικηφόρος στο φάσμα του αυτισμού , αποθεώνεται στην πρώτη του έκθεση ζωγραφικής (ΕΙΚΟΝΕΣ, BINTEO)

ΛΑΜΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης