‘Ηδη το ένα βάθρο της γέφυρας Μανώλη είναι έτοιμο καθώς έχει τοποθετηθεί λιθορροπή. Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά εν μέσω χειμώνα για να τοποθετηθεί και στο άλλο βάθρο.
Σήμερα τοποθετούνται τα γαιοπλάσματα στο δρόμο προς την γέφυρα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλή διέλευση των μηχανημάτων και όχι μόνο.
Η παλιά τσιμεντένια γέφυρα που ήταν δίπλα την σπάσανε ολοσχερώς όπως φαίνεται και στις φώτο για να μην επιβαρύνονται στο μέλλον τα βάθρα.
Είναι φανερό ότι διάσωση της θρυλικής γέφυρας ολοκληρώνεται!!!
Ποιος ήταν ο Μανώλης;
To γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Ο μύθος λέει ότι το ζευγάρι καθώς δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδιά, παραλλήλιζε τρία μεγάλα έργα που δημιούργησε ως παιδιά του, το γεφύρι ήταν το αγόρι και οι κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά. Ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι ο πρωτομάστορας Μανώλης είχε αναλάβει να χτίσει το γεφύρι για λογαριασμό του βασιλιά του Αγγελοκάστρου, το γεφύρι όμως δε στεριώνει και ο πρωτομάστορας κινδύνευε να θανατωθεί. Η βασιλοπούλα όμως που ήταν ερωτευμένη με τον πρωτομάστορα έπεσε μέσα στα βαθιά νερά του ποταμού με αποτέλεσμα το γεφύρι τελικά να στεριώσει. Μην μπορώντας να αντέξει το χαμό της βασιλοπούλας, ο Μανώλης έπεσε κι αυτός μέσα στα νερά του ποταμού και πνίγηκε.
Το γεφύρι για περίπου 300 χρόνια αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1807 μάλιστα αποτέλεσε πεδίο μάχης μεταξύ των κλεφταρματολών του Κατσαντώνη και των Τουρκαλβανών του Άγου Μουχουρτάρη. Στη συμπλοκή σκοτώθηκαν 80 Τουρκαλβανοί και 10 Έλληνες, ανάμεσά τους και ο Βασίλης Δίπλας, νονός του Κατσαντώνη, στα 75 του χρόνια. Από το 1964 όμως, τότε που κατασκευάστηκε το φράγμα των Κρεμαστών, πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της τεχνητής λίμνης που δημιούργησε το φράγμα. Εξαίρεση αποτελεί το γεφύρι του Μανώλη το οποίο ανάλογα με την στάθμη των νερών τις λίμνης πότε εξαφανίζεται και πότε εμφανίζεται ξανά. Οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ακόμα και τον Οκτώβρη, ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους.