Αυτό είναι το παλιό γεφύρι της Βίνιανης. Επιβλητικό και πανέμορφο. Σε μήκος 33 μέτρα-ύψος 8,50μ.-ύψος καμάρας 7,70μ.-άνοιγμα καμάρας 18μ. και πλάτος 2.20μ.
Αριστοτεχνικά φτιαγμένο από ντόπιο Βινιανίτικο λιθάρι και από χέρια Ηπειρωτών μαστόρων που με δεξιοτεχνία το έχτισαν για να στέκει εκεί καμαρωτό στο πέρασμα των χρόνων.
Kάθε του εκατοστό και μια ιστορία. Κάθε του πέτρα και ένας θρύλος…
Το καμπυλωτό γεφύρι-κόσμημα-μνημείο, σήμερα παραμένει όρθιο αλλά βαθιά πληγωμένο από το πέρασμα των χρόνων. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής, αγωνιούν για την τύχη του και απευθύνονται προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Αγράφων για τη σωτηρία του, μέσα από την ομάδα που έχουν δημιουργήσει στο Facebook με το όνομα ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα. Ενώνει τις δύο αντικριστές όχθες του Μέγδοβα. Πριν ακόμα κατασκευαστεί η σιδερένια γέφυρα του Καλεσμένου/Παρκιού, το πέτρινο γιοφύρι της Βίνιανης αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο κατώτερο τμήμα του ποταμού Μέγδοβα συνδέοντας το Καρπενήσι με τα χωριά της Δυτικής Ευρυτανίας.
Στο γεφύρι της Βίνιανης κατά το πέρασμα των χρόνων έχουν σημειωθεί πολλές μάχες τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και μεταγενέστερα. Μία από αυτές ήταν η ενέδρα που είχε στηθεί από τον Λεπενιώτη αδερφό του Κατσαντώνη για την απελευθέρωση του τελευταίου ο οποίος είχε συλληφθεί το 1808 από τον Άγο Μουχουρτάρη και μεταφερόταν βαριά άρρωστος και αλυσοδεμένος προς το Καρπενήσι, η προσπάθεια αυτή του Λεπενιώτη δυστυχώς δεν στέφθηκε από επιτυχία.
Για το γεφύρι ακούγονται φυσικά και πολλοί μύθοι όπως: Όταν ετοιμάζεται να κάνει μεγάλη κατεβασιά ο Μέγδοβας περνάει μπροστά απο το γεφύρι το στοιχειό (η λάμια σύμφωνα με τους ντόπιους) και μετά ακούγονται φωνές και τραγούδια απο νεραΐδες. Αν είναι μέρα έρχονται χιλιάδες αγριομέλλισες και δεν σε αφήνουν να περάσεις ενώ αν είναι νύχτα μαζεύονται χιλιάδες νυχτερίδες και δεν σε αφήνουν να περάσεις ενω παράλληλα ακούγονται και μουγκρητα από ταύρο (ο Μέγδοβας αλλιώς λέγεται και Ταυρωπός). Κάποτε στα παλιά χρόνια ένας καβαλάρης αψήφησε αυτά τα σημάδια και μόλις έφτασε στη μέση του γεφυριού έπεσε μέσα στο φουσκωμένο ποτάμι και χάθηκε.
Συνεχίζονται οι έρευνες για να εντοπιστεί ο Βασίλης Καλογήρου, ο οποίος αγνοείται εδώ και τρεις εβδομάδες. Όπως ανέφερε ο ιδιωτικός ερευνητής της οικογένειας του 39χρονου, εκτός...