Σκαρφαλωμένη στις νότιες απόκρημνες πλαγιές της ορεινής Ευρυτανίας. Χτισμένη με πέτρα και ξύλο από ανθρώπους που την «κέντησαν» με μεράκι και ιδρώτα.
Ένα μισογκρεμισμένο στολίδι ανάμεσα στο άγριο ανάγλυφο της αξιοζήλευτης ευρυτανικής γης. Η Κοντίβα ή Κοντός, στέκει ερειπωμένη αλλά υπερήφανη στο πέρασμα του χρόνου και διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση και το άρωμα μιας άλλης εποχής. Σαν να μπήκε στη χρονοκάψουλα, όπως περιγράφει η σελίδα Δομνίστα Ευρυτανίας– by fans….
Το περίφημο “Πέρασμα του Αϊ Γιώργη”
(Στο βίντεο απεικονίζεται η μισή διαδρομή του περάσματος, από το χαμηλότερο σημείο της -από την πλευρά της Κοντίβας, δηλαδή- μέχρι το ναό).
Το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη!
“Σύμφωνα με την ντόπια παράδοση, οι Κοντιβιώτες:
«…Ήθελαν να χτίσουν την εκκλησία κι άρχισαν να χτίζουν στη θέση Δέντρα, ότι όμως έχτιζαν τη μέρα, τη νύχτα γκρεμιζόταν. Μια νύχτα φύλαξαν να ιδούν ποιος γκρεμίζει τον τοίχο. Τότε είδαν στη μέση του βράχου ένα φως. Απ’ αυτό κατάλαβαν πως ο άγιος θέλει εκεί να χτιστεί το σπίτι του. Πως όμως να παν εκεί να χτίσουν; Ούτε πουλί δεν περνούσε. Έτσι αποφάσισαν να κάμουν και έκαμαν ένα μονοπάτι. Η δυσκολία να γίνει ήταν μεγάλη. Μέρες πελεκούσαν την σκληρή πέτρα με τους λοστούς και τις βαριές. Κι όταν έφτασαν χτίσαν εκεί σε μια μικρή σπηλιά του βράχου πριν από χρόνια, που κανείς δε θυμάται, το Εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη…».
Πανοραμική εικόνα του «περάσματος του Αϊ Γιώργη”, με το εκκλησάκι να μοιάζει με χελιδονοφωλιά πάνω στα βράχια!
Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΝΤΙΒΑ!
“Αν η Ευρυτανία θεωρείται ως η βασίλισσα του «αυθεντικού τόπου ζωής», τότε η ΚΟΝΤΙΒΑ αποτελεί αναμφίβολα το διαμάντι στο στέμμα της!
Ο Κοντός (επίσημη ονομασία μετά το 1930) ή Κοντίβα (παλιότερη ονομασία) είναι ένα εγκαταλελειμμένο -πλέον- χωριό, χτισμένο στις νότιες απόκρημνες πλαγιές της Καλιακούδας. Το ανάγλυφο της περιοχής είναι πραγματικά απίστευτο!
Βράχοι, γκρεμοί, σάρες και άλλα παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά μάς κάνουν να απορούμε ποιοι και γιατί διάλεξαν ένα τόσο κακοτράχαλο μέρος για να στήσουν τα σπιτικά τους…
Κι όμως, κατά την εποχή της ακμής του, στο χωριό διέμεναν 30-35 (πολυμελείς) οικογένειες, οι οποίες διατηρούσαν μάλιστα 4.000 γιδοπρόβατα!
Μ’ αυτή την κτηνοτροφία, με την όποια γεωργική παραγωγή και με τις διάφορες άλλες επαγγελματικές ασχολίες των κατοίκων, το χωριό πορεύτηκε στην ιστορική και κοινωνική του πορεία μέχρι που ερήμωσε παντελώς πριν από 40 χρόνια.
Οι τελευταίοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό απηυδισμένοι από την έλλειψη στοιχειωδών ανέσεων, καθώς στον οικισμό, μέχρι το 1980, δεν είχε φτάσει ακόμη ούτε αμαξιτός δρόμος, ούτε ρεύμα!
Ναι, όλες οι μετακινήσεις και η επικοινωνία με τα γειτονικά χωριά (Πρόδρομος απ’ τη μια μεριά και Δολιανά απ’ την άλλη) γινόντουσαν ακόμη και μέχρι τις αρχές εκείνης της δεκαετίας μέσα από μονοπάτια (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων.
Αυτή η απομόνωση του οικισμού, μπορεί μεν να είχε το δραματικό αποτέλεσμα της μετακίνησης του πληθυσμού και της ερήμωσης του μέρους, συνετέλεσε, όμως, παράλληλα, στο να διατηρηθούν αυτούσια μέχρι σήμερα πολλά χαρακτηριστικά της ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής, ώστε ο πεζοπόρος που θα κατορθώσει σήμερα να φτάσει στην Κοντίβα, να νιώσει ότι βρίσκεται μέσα σε μια χρονοκάψουλα ή σε ένα ζωντανό μουσείο!”
Δείτε στις φωτογραφίες μια άλλη εποχή!
(Στις περισσότερες από αυτές υπάρχουν επί μέρους επεξηγηματικά σχόλια).
Υ.Γ. 1 Για την πρόσβαση στην Κοντίβα επιλέξαμε τη διαδρομή από Δολιανά, η οποία περιλαμβάνει το κορυφαίο κατά τη γνώμη μας κομμάτι ευρυτανικού μονοπατιού, το λεγόμενο «πέρασμα του Αϊ Γιώργη».
Υ.Γ. 2 Στο άλμπουμ των φωτογραφιών συνεισέφερε επίσης ο Λούης Πανάγος.
Το σχολείο στην Κοντίβα
Το διώροφο (!) κτίριο χτίστηκε το 1930 με δωρεά του Δημήτρη Γεωργ. Μπακατσιά, όταν αυτός επέστρεψε από την Αμερική, όπου είχε μεταναστεύσει.
Το σχολείο λειτούργησε μόλις για 10 χρόνια. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και εσχάτως, λίγο πριν καταρρεύσει οριστικά, γίνονται προσπάθειες ανακαίνισής του για να χρησιμοποιείται ενίοτε ως ξενώνας σε όποια αφορμή πρόσκαιρης επίσκεψης των χωριανών στον τόπο τους.
Ευχαριστούμε θερμά τους διαχειριστές της σελίδας Δομνίστα Ευρυτανίας – by fans για το υπέροχο ταξίδι στο χρόνο, τις πληροφορίες, το βίντεο και τις εικόνες που μας μεταφέρουν στον θαυμαστό κόσμο της Κοντίβας. Εκεί όπου τα χαλάσματα, διηγούνται ιστορίες μιας πατρίδας που μένει όρθια και ζωντανή στις ψυχές των ανθρώπων…