Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Ποιοι πιστωτές εγκρίνουν τις περισσότερες αιτήσεις για ρυθμίσεις οφειλών

Σημειώνεται ότι η κατανομή ανά χρηματοδοτικό φορέα γίνεται βάσει ιδιοκτησίας (ownership) του χαρτοφυλακίου στο οποίο ανήκει η αίτηση και για αιτήσεις με σύνολο οφειλών έως 250.000 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν σε ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Intrum, QQuant και Veraltis, με ποσοστά 89%, 96% και 87% είναι οι τρεις χρηματοδοτικοί φορείς με τα υψηλότερα ποσοστά εγκρισιμότητας ρυθμίσεων μεταξύ των 10 πιστωτών με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων οφειλών και τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με τα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, με ποσοστό εγκρισιμότητας ρυθμίσεων τον Ιούλιο ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς (83%) και με αρκετή απόσταση έπονται οι: Eurobank (68%), doValue Greece (60%), Alpha Bank (58%), Cepal Hellas (57%), Αγροτική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται υπό Ειδική Εκκαθάριση (40%) και Εθνική Τράπεζα (39%).

-Advertisement-

Σημειώνεται ότι η κατανομή ανά χρηματοδοτικό φορέα γίνεται βάσει ιδιοκτησίας (ownership) του χαρτοφυλακίου στο οποίο ανήκει η αίτηση και για αιτήσεις με σύνολο οφειλών έως 250.000 ευρώ. Τα παραπάνω αφορούν σε ρυθμίσεις που επιτεύχθηκαν τον Ιούλιο μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Τον μήνα αυτό επιτεύχθηκαν μέσω εξωδικαστικού 1.952 νέες ρυθμίσεις που αντιστοιχούσαν σε οφειλές 518 εκατ. ευρώ. Συνολικά μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2024 μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 21.176 ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές, ύψους 7,2 δισ. ευρώ. Στις ρυθμίσεις αυτές έγινε κούρεμα οφειλών, ύψους 2,19 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι εταιρείες διαχείρισης στις οποίες έχει περιέλθει ο συντριπτικός όγκος των κόκκινων δανείων (70 δις. ευρώ), έδωσαν και διμερείς ρυθμίσεις σε συνεννόηση με τους οφειλέτες. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις ρυθμίσεις αυτές αφορούν τον Ιούνιο και δείχνουν ότι οι εταιρείες διαχείρισης έδωσαν τον μήνα αυτό ρυθμίσεις ύψους 357 εκατ. ευρώ για 6.218 οφειλέτες.

- Advertisement -

Οι ρυθμίσεις αντιστοιχούν στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δανείων, τέσσερις εκ των οποίων (σ.σ. DoValue, Cepal, Intrum, QQuant, οι οποίες κατέχουν το 90% των υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων) πραγματοποίησαν συνολικά απευθείας ρυθμίσεις για 5.200 οφειλέτες, στα 337 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και για τις τέσσερις εταιρείες διαχείρισης οι περισσότερες ρυθμίσεις αφορούν σε στεγαστικά δάνεια.

-Advertisement-
=Advertisement=

Τα ποσοστά απόρριψης ρυθμίσεων από τους οφειλέτες φτάνουν το 25% στις πολυμερείς και 21% στις διμερείς. Σημειώνεται ότι το 62,7% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες δεν έχουν αιτιολογία, ενώ 21,71% των προτεινόμενων ρυθμίσεων που απορρίφθηκαν από τους οφειλέτες αποδίδονται σε «αδυναμία εξυπηρέτησης».

Στις περιπτώσεις που οι χρηματοδοτικοί φορείς απέρριψαν ρυθμίσεις, αυτό για το 21,43% των συνολικών οφειλών έγινε με αιτιολογία την ανεπαρκή οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση. Το 17,19% αφορούσε «άλλο» ως αιτιολόγηση και 10,55% απορρίφθηκε γιατί κρίνεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο ρύθμισης της συγκεκριμένης οφειλής λόγω του ύψους ή της φύσης αυτής.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των μη επιτυχών ρυθμίσεων είναι απορρίψεις οφειλετών, καθώς οι χρηματοδοτικοί φορείς και το Δημόσιο απορρίπτουν μόνο σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής.

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υποβληθεί προς ρύθμιση 3.121 αιτήσεις ευάλωτων οφειλετών, με 1.507 ολοκληρωμένες (1.018 επιτυχείς και 489 μη επιτυχείς).

newsit.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *