Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται. Πότε λήγει η προθεσμία

lamianow
By lamianow Add a Comment
3 Min Read

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μέσω του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που κατατέθηκε οι οφειλέτες-επιχειρηματίες θα μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, προμηθευτές και λοιπούς ιδιώτες).

Όπως είπε ο υπουργός Aνάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια στα τέλη Απριλίου.

Συμπλήρωσε ότι κανείς δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα πόσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν, ενώ επανέλαβε ότι ο μηχανισμός απευθύνεται σε όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά έχουν χρέη.

- Advertisement -

Σημείωσε πως ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της, η διαδικασία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα μειώνει το διοικητικό κόστος της διαδικασίας όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά και για τους πιστωτές της.

Αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των τραπεζικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα εμπλέκονται στη διαδικασία των διαγραφών, σημείωσε ότι προετοιμάζεται σχετική διάταξη από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο δικαιοσύνης, η οποία πρόκειται να εισαχθεί σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στο ερώτημα γιατί η νομοθετική ρύθμιση αυτή δεν έχει έλθει ακόμα, απάντησε ότι πρώτα θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μετά να ακολουθήσει η ρύθμιση αυτή.

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης από τα Πρωτοδικεία, αυτή φαίνεται ότι θα είναι προαιρετική, καθώς θα εξαρτάται από τη μη διατύπωση διαφωνιών επί της συμφωνίας, από πιστωτές που μειοψήφησαν.

Η πρόβλεψη αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές έως και τις 31/12/2016 από 20.000 ευρώ και άνω, που είναι σε λειτουργία.

Το νομοσχέδιο προσφέρει δύο βασικά οφέλη: α) ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσια και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις (10 έτη) και β) ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Ο οφειλέτης αφού εκκινήσει την διαδικασία, μπορεί να διαπραγματευτεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο με τους πιστωτές και να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι πιστωτές προστατεύονται ως εξής:

1) Οι μικροί πιστωτές, μπορούν να διεκδικήσουν το σύνολο των απαιτήσεων τους

2) Εκκίνηση διαδικασίας ακόμη και εάν εκδηλώσει ενδιαφέρον το 50% των πιστωτών της επιχείρησης

3) Δικλείδες ασφαλείας που εντοπίζουν «στρατηγικούς κακοπληρωτές»:

· Άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου

· Προσκόμιση περιουσιακών στοιχείων

· Απειλή αναβίωσης του συνόλου των χρεών, αν ο οφειλέτης δεν τηρεί τους όρους του συμβιβασμού

Όσον αφορά στην προστασία των οφειλετών η νομοθεσία προβλέπει:

1) Χρονικά προσδιορισμένη αναστολή από καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του

2) Σαφή χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα της διαδικασίας

3) Υλοποίηση της διαδικασίας από ειδικό πληροφοριακό σύστημα

enikonomia

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *