Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών: Άφησε γυναίκα να πεθάνει, κανείς δεν ενημερώθηκε

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι  λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος που διακινούσε μετανάστες και εξαρθρώθηκε από την ΕΛΑΣ. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω 40 συλλήψεις, ενώ την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι οι δουλέμποροι έχουν διακινήσει περισσότερους από 2.200 αλλοδαπούς από και προς την Ελλάδα και τα κέρδη τους ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ.

-Advertisement-

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δύο από τους διακινητές κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από δόλο.

Από τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων τους, προέκυψε ότι οι δύο διακινητές αναφέρουν στις συνομιλίες τους ότι μία γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, στην προσπάθειά της να περάσει με την ομάδα ων υπολοίπων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.

«Η κοπέλα πέθανε;», ήταν η ερώτηση του πρώτου διακινητή, με τον δεύτερο να απαντά πως πέθανε. Η γυναίκα, όπως διαπιστώνεται από τις συνομιλίες, δεν ήταν μόνη αλλά είχε μαζί της και ένα ανήλικο παιδί, το οποίο ακολουθούσε το γκρουπ.

Ωστόσο, οι διακινητές δεν ενημέρωσαν τις τουρκικές αρχές για τον θάνατο της γυναίκας, αλλά ούτε και το υπόλοιπο γκρουπ. 

- Advertisement -

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

«ZAFAR»: Πέρνα και προχώρα.
«RIPON»: Πάνω στο βουνό είναι ένα περιπολικό.
«ZAFAR»: Φαίνεται από εκεί;
«RIPON»: Έχει αναμμένα φώτα και αστυνομικούς.
«ZAFAR»: Εσάς σας βλέπει;
«RIPON»: Αν σηκωθούμε θα μας δει. Για αυτό καθόμαστε κάτω.
«ZAFAR»: Ότι θέλει ο θεός ας γίνει.
«RIPON»: Έρχεται αυτοκίνητο;
«ZAFAR»: Ναι τώρα θα έρθει σηκωθείτε όλοι.

Η οργάνωση, σύμφωνα με το Mega, χρησιμοποιούσε κυρίως διαδικτυακές εφαρμογές ώστε να μην μπορούν οι αρχές ασφαλείας να ακούσουν τι ακριβώς ετοιμάζουν.

Κωδικές ονομασίες

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας Αθηνών, οι διακινητές είχαν κώδικες ονομασίες για την ασφάλεια της μεταξύ τους επικοινωνίας.

Ντομάτες ή φαλαφελ έλεγαν τον παράνομο μετανάστη. Μάστορα τον πλαστογράφο. Βιβλίο η τετράδιο το διαβατήριο. Κατηγορία Α το καλό και Β της κακής ποιότητας.

«Στη Συρία έδωσα 5.500 δολάρια. 1.500 δολάρια μέχρι την Τουρκία και 4.000 από την Τουρκία στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα πέρασα από τον Έβρο. Εκεί μας παρέλαβε ένα αμάξι που μας πήγε Θεσσαλονίκη και μετά Αθήνα», ανέφερε στην κατάθεσή του μετανάστης.

Στη δικογραφία που ξεπερνά της χίλιες σελίδες έχει σκιαγραφηθεί και το πώς περνούσαν στην Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες.

Ο βασικότερος τρόπος ήταν από τον Έβρο, στα σημεία όπου στα σύνορα δεν υπάρχει φράκτης και από εκεί με αυτοκίνητο κατέληγαν στην Αθήνα με ενδιάμεσο σταθμό την Θεσσαλονίκη.

Ένας ακόμη τρόπος ήταν αεροπορικώς από Μπαγκλαντές και Συρία, κάτι που κόστιζε περισσότερο και κατέληγαν στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η περίπτωση της γυναίακας που πέθανε και οι ξυλοδαρμοί 

Όταν ήταν να φύγουν από την Ελλάδα εάν αυτό δεν γινόταν με αεροπλάνο γινόταν με οχήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και την Μανωλά όπου περνούσαν τα σύνορα είτε με Αλβανία είτε με Σκόπια.

«MIZANUR»: Έχω φτιάξει δρομολόγιο χωρίς ρίσκο. Θα κατέβουν στην Αθήνα, είναι με αεροπλάνο η μεταφορά.
Άγνωστος: Τότε θα μιλήσω να βρω ανθρώπους
«MIZANUR»: Ναι
«Άγνωστος»: Θα βρω πολλούς ανθρώπους
«MIZANUR»: Θα πεις ότι το ποσό είναι 10.000 ευρώ.

Μέσω Facebook το κύκλωμα διαφήμιζε την αποτελεσματικότητά του. Στην Αθήνα τα μέλη της σπείρας στοίβαζαν κάτω από άθλιες συνθήκες τους αλλοδαπούς σε 12 διαμερίσματα.

FORHAD: Πήγαινε δεξιά έχει ξεκινήσει η επιβίβαση
Άγνωστος: Έχει αστυνομικούς.
FORHAD: Αυτοί οι αστυνομικοί ελέγχουν τη σειρά. Εσύ πήγαινε δεξιά και προχώρα.
Άγνωστος: Ο αστυνομικός κοιτάει συνέχεια εμένα. Και κοιτάει το παιδί. Νομίζω ο αστυνομικός μπορεί να τον πιάσει.
FORHAD: Όχι μην ανησυχείς.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα από τους διακινητές.

«Μέσω φίλων μου έμαθα για το ξενοδοχείο που μένω στην Αριστοτέλους, πληρώνω 150 ευρώ το μήνα. Είναι πολλά παιδιά σαν και μένα. Απλά περιμένω να μου στείλουν λεφτά οι συγγενείς μου για να πάω Ολλανδία», ανέφερε ένας εκ των μεταναστών.

Το κύκλωμα είχε καταφέρει να μεταφέρει παρανόμους μετανάστες σε Σουηδία, Γερμανία, Αυστρία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Tα μέλη του κυκλώματος προσπάθησαν να αποκρύψουν τον θάνατο της γυναίκας, σύμφωνα με τη συνομιλία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το MEGA.

«ZAFAR»: Η κοπέλα πέθανε;
«RIPON»: Ναι πέθανε.
«ZAFAR»: Την έχεις δει εσύ;
«RIPON»: Την έχω αφήσει εκεί. Ούτε μιλάει ούτε κουνιέται.
«ZAFAR»: Το παιδί ήρθε σε εσάς;
«RIPON»: Ναι γύρισε σε εμάς. Οι υπόλοιποι είδαν ότι η κοπέλα έμεινε μόνη της και νομίζουν ότι γύρισε πίσω.
Ότι αρνήθηκε να έρθει μαζί μας. Για αυτό το λόγο δεν θα το καταλάβει κανείς ότι πέθανε.

Το κύκλωμα είχε εκδώσει πάνω από 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 600 έως και 10.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα του εγγράφου και τον προορισμό του μετανάστη

Το στρατηγείο της οργάνωσης φέρεται να ήταν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ενώ στις συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και τηλέφωνα που αντιστοιχούσαν σε πακιστανικά.

Σε 102 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *