Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται έξι μέλη σπείρας διαρρηκτών που είχε ρημάξει σπίτια και αποθήκες σε Αττική, Χαλκίδα και Λουτράκι. Αρχηγός της είναι ένας 42χρονος Γεωργιανός μαφιόζος που, όπως λέγεται, είχε αδυναμία σε ακριβά ρούχα και παπούτσια!
Ο Γεωργιανός μαφιόζος και αρχηγός της σπείρας των διαρρηκτών που εξάρθρωσε Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, που έφερε τον τίτλο «VOR», έκανε… μεγάλη ζωή, αφού εκτός από Louis Vuitton και Tods, έμενε και σε μονοκατοικία στα βόρεια προάστια.
Η σπείρα είχε διαπράξει σωρεία κλοπών και διαρρήξεων σε σπίτια και αποθήκες σε περιοχές της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου.
Δεν δρούσαν… όπως να ‘ναι αλλά είχαν δομή εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εκγλήματος, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση έχουν οι “VOR V ZAKONE” ή “Thieves in Law”.
Οι συλλήψεις των μελών της σπείρας έγιναν χθες (30.09.2021) ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη. Ανάμεσα στους έξι συλληφθέντες είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας, που έφερε τον τίτλο «VOR». Στην επιχείρηση συμμετείχε και σύνδεσμος της Europol, εξαιτίας του διεθνικού χαρακτήρα της οργάνωσης και της συμμετοχής του στελέχους της γεωργιανής μαφίας.
Συνολικά εξιχνιάστηκαν 42 διαρρήξεις, ενώ κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών, ασημικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Η λεία της σπείρας ξεπερνά τις 194.000 ευρώ.
Συνεργοί οικιακές βοηθοί
Η δράση της σπείρας είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2020.
Ο αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διεθνών αστυνομιών φέρει και τον τίτλο του «VOR», ήταν φυσικός αυτουργός σε ορισμένες διαρρήξεις, κυρίως στην επαρχία. Ήταν αυτός που λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.
Σημαντικό ρόλο στην ομάδα κατείχε ένας άλλος εκ των συλληφθέντων, ο οποίος είχε τον ρόλο του «επιχειρησιακού αρχηγού» ειδικά στις περιπτώσεις που η ομάδα δρούσε σε σπίτια. Ήταν αυτός που έδινε τις σχετικές εντολές στους υπολοίπους και επιπλέον ήταν το άτομο το οποίο λάμβανε τις σχετικές πληροφορίες για τα σπίτια-στόχους, πολλές φορές ακόμα και από οικιακές βοηθούς, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στην ομάδα.
Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες.
Έτσι δρούσαν
Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια άλλαζε και όταν γινόταν αυτό, ήταν γιατί οι συνθήκες το απαιτούσαν.
Επέλεγαν αρχικά περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου μετέβαιναν χρησιμοποιώντας πάντα τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους, πήγαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν τα σπίτια. Μετά, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ενοίκων.
Όταν επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα «χτυπούσαν» και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη, πάρκαραν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα σε κοντινά σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους (πχ κλειστά παντζούρια) έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους.
Ακολούθως, με διαφόρους τρόπους και τεχνάσματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών. Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας παρέμενε σε κατάλληλο σημείο και επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία, ώστε να βεβαιωθεί ότι αφενός μεν δεν θα προσεγγίσουν το σημείο αστυνομικοί και αφετέρου ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι. Επιπλέον έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή προκειμένου να μην τους καταγράψουν.
Η δράση της ομάδας δεν περιοριζόταν μόνο σε διαρρήξεις στην περιφέρεια της Αττικής.
Χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της ομάδας και σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού μετέβαιναν σε διάφορες πόλεις, όπως στο Λουτράκι και στη Χαλκίδα και έκαναν και εκεί κλοπές και διαρρήξεις, πάντα με τον ίδιο τρόπο δράσης.
Μάλιστα ήταν τέτοιο το επίπεδο οργάνωσής τους ως προς τα μέτρα προφύλαξης, που στις περιπτώσεις που πήγαιναν στην επαρχία απέφευγαν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες λαμβάνοντας υπόψη τις μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων!
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος ηλεκτρικών και διαρρηκτικών εργαλείων,
- κάνη μακρύκαννου όπλου, 2 αεροβόλα όπλα, 2 διακοσμητικά πιστόλια και 2 μαχαίρια,
- 2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και μπαλτάς,
- πλήθος διάφορων ασημικών και διακοσμητικών χώρου,
- πλήθος οικιακών συσκευών, τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές,
- αναλογικός ασύρματος και 2 συσκευές ενδοεπικοινωνίας,
- πλήθος κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών συσκευών και tablet,
- πλήθος ρολογιών και πλήθος πορτοφολιών,
- πλήθος αρωμάτων και γυαλιών ηλίου,
- χρυσά και ασημένια κοσμήματα,
- πλήθος γυναικείων τσαντών διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων,
- δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης,
- ζυγαριά ακριβείας,
- πλήθος αποδείξεων ενεχυροδανειστηρίων,
- πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων,
- 4 αυτοκίνητα,
- το χρηματικό ποσό των 7.863 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, 2 συλλογές διαφόρων νομισμάτων, 4 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
- διαβατήρια,
- δελτία μεταφοράς κεφαλαίων εξερχόμενων εμβασμάτων,
- τουλάχιστον 10 ενεχυριάσεις χρυσών κοσμημάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν και
- μικροποσότητα κάνναβης.
«Μπουμπούκι» ο αρχηγός
Ό,τι έκλεβαν, τα μέλη της συμμορίας τα νομιμοποιούσαν και έκαναν τη… μεγάλη ζωή. Δεν δούλευαν, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα.
Ο αρχηγός της οργάνωσης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και θεωρείται επαγγελματίας εγκληματίας που καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ άλλων εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το 2004 χρίστηκε «Thief-in-law» ( «Κλέφτης στο νόμο» ή στα ρώσικα, «Vor V Zakone»).
Και οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι σεσημασμένοι στη χώρα μας και σε βάρος τους έχουν σχηματισθεί πλήθος δικογραφιών για κλοπές σε σπίτια, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης.
Τέλος, σε βάρος συλληφθέντα εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης ενός έτους για απόδραση κρατουμένου το 2014, όταν παραβίασε τακτική εννιαήμερη άδεια.
Δεν αποκλείεται η δράση της οργάνωσης να έχει… ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και αυτό διερευνάται σε συνεργασία με διεθνείς υπηρεσίες.
Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για απείθεια, πλαστογραφία καθώς και των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.
πηγες : astynomia.gr, newsit.gr