Ευρωζώνη: Σε νέα κρίση μετά την ανατροπή στις ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ – Τι περιμένει την Ελλάδα

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι χώρες της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση χρέους της δεκαετίας του 2010, όπως η Ελλάδα, βρίσκονται τώρα σε ισχυρότερη θέση στην Ευρωζώνη από την Γαλλία και την Γερμανία.

-Advertisement-

Υπογραμμίζουν, μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης το 2025, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την αντιστροφή της «τύχης» των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, την ώρα που οι χώρες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση υπεραποδίδουν έναντι του παραδοσιακού πυρήνα.

Επισημαίνοντας μια πιθανή μετατόπιση της δυναμικής ισχύος εντός του μπλοκ του ενιαίου νομίσματος, οι οικονομολόγοι σημειώνουν πως οι χώρες της περιφέρειας της ΕΕ, που καταστράφηκαν από την κρίση δημόσιου χρέους της περασμένης δεκαετίας, βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από τα πιο ισχυρά έθνη της βόρειας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Σε μια αξιοσημείωτη μεταστροφή σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που αναμένεται να αναπτυχθούν κατά τουλάχιστον 2% το 2025 – ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Γαλλία και την Γερμανία.

- Advertisement -

Οι όροι έχουν αντιστραφεί στην Ευρωζώνη

Ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών στην ολλανδική τράπεζα ING, περιγράφει στον Guardian πως οι όροι έχουν αντιστραφεί: «Υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτή την ιστορία. Η μία είναι η θετική πλευρά: ότι ο νότος τα πάει πολύ καλύτερα τα τελευταία χρόνια. Και έπειτα υπάρχει η αδυναμία του βορρά».

«Στην κρίση του ευρώ πριν από 10 χρόνια, είχαμε όλες αυτές τις συμπεριφορές των συμπολιτών μου από την Γερμανία – για το πώς οι Έλληνες θα έπρεπε να γίνουν πιο… Γερμανοί. Τώρα είναι ευλογία να μην είσαι Γερμανός, τουλάχιστον όσον αφορά τη δομή της οικονομίας σου!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η οικονομία της Γερμανίας βρέθηκε κοντά στην ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών αναταραχών και κατάρρευσης της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς η χώρα αγωνίστηκε να προσαρμοστεί στην αδυναμία της ζήτησης για τις εξαγωγές της από την Κίνα, αλλά και στον αυξανόμενο εγχώριο ανταγωνισμό από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που στοχεύουν στην αγορά της ΕΕ. Αντιμετώπισε επίσης την εκτόξευση του πληθωρισμού και την απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, στο οποίο η κυρίαρχη βιομηχανική βάση της χώρας είχε αρχίσει να βασίζεται πριν από την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

ΟΟΣΑ: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία έχουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχασε τον Δεκέμβριο του 2024 την ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εθνικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις 23 Φεβρουάριο 2025, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ – Γερμανία και Γαλλία – αντιμετωπίζουν κυλιόμενες πολιτικές κρίσεις. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η γερμανική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη το 2024 και θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% το 2025.

Στην Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να προωθήσει έναν προϋπολογισμό για να αποφύγει μια οικονομική κρίση, έχοντας διορίσει τον Φρανσουά Μπαϊρού ως τον τέταρτο πρωθυπουργό του φέτος, αφού ο προκάτοχος του Μπαϊρού, ο Μισέλ Μπαρνιέ, «έπεσε» μετά από ψήφο δυσπιστίας.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί από 1,1% το 2024 σε 0,9% το 2025, καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τα υψηλά επίπεδα του εθνικού χρέους, μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών, επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ο Οργανισμός, που εδρεύει στο Παρίσι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι μεταξύ των λίγων χωρών με θετικές προοπτικές ανάπτυξης, υποδηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έκαναν υπό έντονη πίεση τη δεκαετία του 2010 τις έχουν φέρει σε ισχυρότερη θέση.

«Η Ελλάδα αναπτύσσεται με πιο ισορροπημένο τρόπο, αλλά έχει πολύ δρόμο μπροστά της»

«Οι χώρες που έκαναν τα μαθήματά τους αποκομίζουν τα οφέλη τους», σημείωσε και ο Fabio Balboni, ανώτερος οικονομολόγος της HSBC. «Είχε σημαντικό κόστος σε όρους ΑΕΠ. Φυσικά, τώρα φαίνονται ισχυρές, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά τους – ιδίως αν σκεφτεί κανείς την Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως «υπάρχει η αντίληψη ότι οι οικονομίες αυτές αναπτύσσονται πλέον με πιο ισορροπημένο τρόπο».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω το 2025, αφού όπως είπε οι «πιο σκοτεινές μέρες» του υψηλού πληθωρισμού φαίνεται να έχουν περάσει για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού το 2024 στο 3%, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων να παράσχει μεγαλύτερη στήριξη στις δοκιμαζόμενες οικονομίες της βόρειας Ευρώπης.

«Δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας έχει γίνει ένα από τα πιο ήπια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ», λέει με νόημα ο Balboni, για να τονίσει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από ευρωπαϊκή άποψη, μια ισχυρή Γαλλία είναι απαραίτητη».

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *