Το Ευρωδικαστήριο αποφάσισε πως θα μετράει ως χρόνος εργασίας η διαδρομή σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Ο χρόνος που σπαταλείται για το ταξίδι από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι είναι μέρος εργασιακού ωραρίου της ημέρας σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

-Advertisement-

Να σημειωθεί πως το Ευρωδικαστήριο αναφέρεται σε εργαζόμενους χωρίς σταθερό γραφείο. Ως εκ τούτου επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους, όπως π.χ. αντιπροσώπους πωλήσεων, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.  θα πρέπει να οργανώσουν τα ωράρια εργασίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το πρώτο και το τελευταίο ραντεβού να είναι κοντά στο σπίτι των εργαζομένων.   «Χιλιάδες εργοδότες μπορούν πλέον να είναι δυνητικά παραβάτες του καθορισμένου ωραρίου εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει δικηγόρος με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο στο BBC.

 

Το ΔΕΚ αναφέρει ότι στόχος της οδηγίας είναι προστασία και η ασφάλεια της υγείας των εργαζομένων από την εκμετάλλευση από τους εργοδότες και θεσπίζει κανόνες για θέματα, όπως το πώς λειτουργεί ο χρόνος των εργαζομένων, πόσα διαλείμματα θα έχουν και ποιες είναι οι διακοπές που δικαιούνται.  Ένας από τους κύριους στόχους της, είναι να διασφαλιστεί ότι κανένας υπάλληλος στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται περισσότερο από, κατά μέσο όρο, 48 ώρες την εβδομάδα. Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την υπόθεση μια ισπανικής εταιρείας, της Tyco, η οποία έκλεισε τα περιφερειακά γραφεία της, το 2011, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ταξιδεύουν διαφορετικές αποστάσεις, πριν φτάσουν στο πρώτο ραντεβού τους.

- Advertisement -

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *