Eurovision 2016: Ποιες χώρες μισούν το διαγωνισμό;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν κάθε χρόνο τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς, ενώ στην Ελλάδα η Eurovision γνώρισε μεγάλες δόξες, ειδικά όταν κατακτήσαμε το πολυπόθητο τρόπαιο το 2005. Από τότε επενδύθηκαν πολλά χρήματα, επιστρατεύτηκαν τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας ελληνικής μουσικής βιομηχανίας και ήταν ένα από τα θέματα της επικαιρότητας για πολλούς μήνες.

-Advertisement-

Τα τελευταία χρόνια, όμως, για την Ελλάδα ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μία βραδιά συνδυασμού καναπέ – φίλων και πίτσας. Το ενδιαφέρον έχει μειωθεί κατά πολύ, το budget φυσικά έχει πέσει και πλέον η εκπροσώπηση μας γίνεται από καλλιτέχνες που αποκτούν μέσω της Eurovision την παρθενική τους εμπειρία σε μεγάλες σκηνές.

Τι συμβαίνει, όμως, στις υπόλοιπες χώρες; Πώς αντιμετωπίζουν την Eurovision; Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός τραγουδιού αποκαλύπτει πολλά με τελικό συμπέρασμα ότι ίσως είναι υπερεκτιμένη. Την έρευνα πραγματοποίησε ο οργανισμός YouGov και οι ερωτηθέντες προέρχονταν από 6 μεγάλες χώρες που συμμετέχουν στην Eurovision.

EUROEXIT

- Advertisement -

Το πρώτο ερώτημα το οποίο τέθηκε ήταν εάν γινόταν δημοψήφισμα για να αποχωρήσει ή όχι η χώρα τους από την Eurovision τι θα επέλεγαν; Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πώς οι Γάλλοι, οι οποίοι δεν παρακολουθούν τον διαγωνισμό (το 2014 η τηλεθέαση είχε αγγίξει μόλις το 13%) θέλουν να παραμείνουν στην Eurovision περισσότερο απ’ ότι οι Άγγλοι από τους οποίους το 60% επιθυμεί μία ηρωική έξοδο από τον θεσμό. Μεγάλοι υποστηρικτές αναδεικνύονται οι Σουηδοί.

«Bλέπω Eurovision γιατί…»

Αυτό ήταν το δεύτερο ερώτημα της έρευνας και αποκαλύπτεται πως για κάθε χώρα ο λόγος για τον οποίο οι τηλεθεατές βλέπουν την Eurovision είναι διαφορετικός. Για την Φινλανδία είναι μία οικογενειακή υπόθεση, για τους Νορβηγούς τα πράγματα είναι πιο…πατριωτικά, για τους Γάλλους αφορά την μουσική τους παιδεία, για τους Φινλανδούς η γνωριμία με τους άλλους λαούς ενώ για τους Άγγλους αποτελεί μια βραδιά … γέλιου. (μην ξεχνάμε ότι ο σχολιαστής που μεταδίδει την Eurovision στην Αγγλία αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς παρουσιαστές).

Τι οδηγεί στην… νίκη;

Οι επόμενες ερωτήσεις αφορούν κυρίως στα τραγούδια και τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν πως η μελωδία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο με την ποιότητα της μουσικής να έρχεται σε δεύτερη θέση. Στη συγκεκριμένη ερώτηση προκύπτει ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως να αξιοποιήσουν οι υπεύθυνοι κάθε αποστολής: Οι χορογραφίες μας κυρίως τα πολυέξοδα special effect που πλέον χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση κάθε διαγωνιζόμενου φαίνεται πως δεν γεμίζουν το μάτι του τηλεθεατή.

Από τότε που ξεκίνησε να ψηφίζει και ο τηλεθεατής για τον νικητή της Eurovision ξεκίνησε και η θεωρία πως οι χώρες ψηφίζονται μεταξύ τους όχι τόσο για το τραγούδι όσο για γεωπολιτικούς λόγους. Εν έτη 2016 έχουν ακόμα την ίδια άποψη οι τηλεθεατές;

Σύμφωνα με την έρευνα, η απάντηση είναι πως ναι, αλλά πιστεύουν ταυτόχρονα πως η τελική ψηφοφορία κάθε χώρας, είναι συνδυασμός και του τραγουδιού αλλά και των γεωπολιτικών παραγόντων.

πηγή: tlife.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *