Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% τον Ιανουάριο του 2026, μειωμένος από 2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (3,2%, σε σύγκριση με 3,4% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σε σύγκριση με 0,3% τον Δεκέμβριο) και την ενέργεια (-4,1%, σε σύγκριση με -1,9% τον Δεκέμβριο).
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ελαφρώς στο 2,8% τον Ιανουάριο, από 2,9% τον Δεκέμβριο.
Τον Ιανουάριο, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Σλοβακία (4,2%) και η Κροατία (3,6%). Ακολουθούν η Ελλάδα και η Λιθουανία με 2,8% και οι δύο.
Τον ίδιο μήνα, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφονται στη Γαλλία (0,4%), στη Φινλανδία και στην Ιταλία (1% και οι δύο) και στο Βέλγιο (1,4%).
newsbeast.gr
Αφήστε μια απάντηση
Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.
