Euro Working Group: Στον αέρα η επιστροφή των Θεσμών – Το ΔΝΤ βάζει φωτιά στην αξιολόγηση

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
7 Min Read
Χωρίς «λευκό καπνό» για την Ελλάδα, εξελίχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» ο χρόνος επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ESM με το ΔΝΤ καθώς ο τελευταίος εταίρος εγείρει σκληρές απαιτήσεις. Επικρατεί χάσμα μεταξύ των Θεσμών δηλαδή που είναι δυσκολο να γεφυρωθεί στην παρούσα φάση καθιστώντας δύσκολη και την εξέλιξη των διαβουλεύεσεων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Κατά πληροφορίες, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με το MNI οι ομάδες εργασίας της Ε.Ε. «εξακολουθούν να χτυπούν το κεφάλι τους με τους ομολόγους τους στο ΔΝΤ».Στη συνεδρίαση του EWG παρενέβη τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν. Σύμφωνα με το Βήμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.
-Advertisement-

Θρίλερ οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η προσφυγική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τη γερμανική πλευρά να επιδιώκει πάντως χθες να διαχωρίσει σαφώς το προσφυγικό από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, και υπό το βάρος της σκληρής στάσης που επιμένει να διατηρεί το ΔΝΤ, οι τρεις ευρωπαϊκοί Θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης – ESM), είχαν την Κυριακή, μυστική σύσκεψη στη Φρανκφούρτη, αναζητώντας κοινό έδαφος για την αξολόγηση, ειδικά όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, που αποτελεί και τη βασική εστία διαφωνίας με το Ταμείο, τουλάχιστον όπως αυτό κατέστη σαφές από το άρθρο Τόμσεν, που έβαλε προ ημερών φωτιά στη διαπραγμάτευση. Το θέμα τέθηκε χθες επί τάπητος σε μια ακόμη πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, προπαρασκευαστική του κρίσιμου Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Euro Working Group: Στον αέρα η επιστροφή των Θεσμών - Το ΔΝΤ βάζει φωτιά στην αξιολόγηση

Το βασικό σενάριο για Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή πριν από τα τέλη Μαρτίου, ώστε να μπορέσει να απενεργοποιηθεί μια σημαντική εστία αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, την ώρα που η προσφυγική κρίση μαίνεται.

Η φόρμουλα ωστόσο που θα καταστήσει δυνατό το συμβιβασμό, δίνει διαστάσεις θρίλερ στη διαπραγμάτευση καθώς, όπως παραδέχονται και κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο είναι εκείνο που επιμένει ιδιαίτερα στη συμμετοχή του Ταμείου. Χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, τασσόμενος υπέρ του διαχωρισμού της διαδικασίας αντιμετώπισης του προσφυγικού από τη διαδικασία της οικονομικής κρίσης, σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του.

«Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε, και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.

Σχετικά με τη διαδικασία της αξιολόγησης, υπογράμμισε πως η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εποικοδομητικά το θέμα, αλλά είναι τώρα πρώτο θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις. Πάντως, αν και έκανε λόγο για «κάποιες καθυστερήσεις» εκ μέρους της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά». Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού». Παραταύτα ισχύουν οι όροι του προγράμματος, διευκρίνισε και συνέχισε: «Θα παρακολουθούμε ώστε αυτοί οι όροι να εφαρμοστούν.

Σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει ήδη σήμερα μια ευελιξία και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει – σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν». Επισήμανε δε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα της τρόικας «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ».

Βερολίνο: Αλλο Προσφυγικό, άλλο οικονομική κρίση

Τον διαχωρισμό της προσφυγικής από την οικονομική κρίση ζητά το Βερολίνο. Αν και διαβεβαιώνει για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των συμφωνηθέντων, τονίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα έχει την στήριξη των εταίρων προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, αλλά και ότι το Βερολίνο θα προωθήσει λογικές λύσεις με διάρκεια, με στόχο τη βιωσιμότητα και την σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής. Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, επισημαίνοντας πάντως πως πρόκειται για ανεξάρτητο οργανισμό.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Ζάιμπερτ είναι συνετό να χειριζόμαστε ξεχωριστά την προσφυγική κρίση και την οικονομική κρίση. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει τη Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *