EURES: Αυτόματη αντιστοίχιση βιογραφικών με κενές θέσεις εργασίας

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Η νομοθετική πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπηρεσιών Απασχόλησης (EURES) προκειμένου αυτό να συμπεριλάβει μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων με τα άτομα που αναζητούν εργασία και τις κενές θέσεις εργασίας συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 24/2 και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.

-Advertisement-

Στόχος της νομοθεσίας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας με την καλύτερη αντιστοίχηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας. Η επικαιροποίηση του κανονισμού, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, θα δώσει επίσης τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής στους “κοινωνικούς εταίρους” (εργοδότες και συνδικάτα) και θα εστιάσει περισσότερο σε διασυνοριακές περιοχές και στους νέους.

Η νέα, “εξυπνότερη” πύλη του EURES θα αντιστοιχίζει αυτόματα τα βιογραφικά σημειώματα με τις κατάλληλες θέσεις εργασίας που προσφέρονται. Όλες οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται από δημόσιους οργανισμούς στα κράτη μέλη θα διατίθενται πανευρωπαϊκά μέσω της ίδιας διαδικτυακής πύλης.

Η υπηρεσία της αυτόματης αντιστοίχισης προσφορών εργασίας και αιτήσεων θα παρέχεται δωρεάν. Δεν θα γίνεται καμία διάκριση με βάση την εθνικότητά αναφορικά με την απασχόληση, την αμοιβή και άλλους όρους εργασίας, ενώ θα διασφαλίζεται και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία.

- Advertisement -
-Advertisement-
=Advertisement=

Η πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων του δικτύου EURES ιδρύθηκε το 1993 ως ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών της ΕΕ, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, καθώς και των εταίρων, όπως ιδιωτικά γραφεία εργασίας, συνδικάτα και ενώσεις εργοδοτών.

Οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν αφορούν την ελλιπή συγκέντρωση κενών θέσεων εργασίας και βιογραφικών σημειωμάτων, την περιορισμένη αυτόματη αντιστοίχιση κενών θέσεων και βιογραφικών, καθώς και την ανεπαρκή πληροφόρηση για τις διασυνοριακές αγορές εργασίας. Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε κράτος μέλος εκτός της χώρας τους είναι 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή 3,1 % του ενεργού πληθυσμού (δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό οι μεθοριακοί διασυνοριακοί εργαζόμενοι).

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *