Την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε την προηγούμενη περίοδο η συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, τα σενάρια πρόωρων εκλογών καθώς και την στρατηγική που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αναλύει σε νέο του note το γνωστό think tank Eurasia. Ειδικότερα, το Eurasia προχωρά σε αναπροσαρμογή των πιθανοτήτων που δίνει στο σενάριο των πρόωρων εκλογών στο 40%.
«Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συμφωνία για την μετονομασία της πΓΔΜ εξακολουθεί να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική της χώρας. Η μικρός εταίρος της συγκυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη συμφωνία, δεδομένου ότι οι συντηρητικοί υποστηρικτές τους είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμφωνία αναγνωρίζει την υπάρξει μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας» αναφέρει ο Mujtaba Rahman της Eurasia.
Και προσθέτει: «Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO δείχνει ότι το κόμμα των ΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον μόλις στο 1,2%. Επιπρόσθετα, δύο από τους δέκα βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα και είναι πλέον ανεξάρτητοι. Ως απάντηση, ο επικεφαλής του κόμματος Πάνος Καμμένος πιέζει να εγκριθεί η συμφωνία από κάποιου είδους λαϊκή ψήφο, είτε δημοψήφισμα, είτε πρόωρες εκλογές, είτε με αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αυξάνονται έτσι από το 30% στο 40%» αναφέρει το γνωστό think tank.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Eurasia, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν τελείως αντίθετος σε μια πρόωρη κάλπη το φθινόπωρο. «Θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει να χρεωθεί τις περικοπές των συντάξεων που θα εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου του 2019, ενώ την ίδια στιγμή θα εξαναγκάσει τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη -ο οποίος θα είναι πιθανότατα ο νικητής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- να διαχειριστεί την περίπλοκη εξίσωση της συμφωνίας για το Μακεδονικό. Εάν την υπερψηφίσει θα εξαγριώσει το κόμμα του, εάν σταθεί απέναντι θα δυσαρεστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» σημειώνει ο Rahman στην ανάλυσή του.
Και καταλήγει:
«Συγκεφαλαιώνοντας, εξακολουθούμε να θεωρούμε ως πιο πιθανή έκβαση τις εκλογές τον Μάιο του επόμενου χρόνου (45% πιθανότητα σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη που την τοποθετούσε στο 55%). Αυτό κυρίως διότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις του τελευταίου, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι πιθανότητές να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερες την επόμενη χρονιά, όταν η οικονομική κατάσταση βελτιωθεί και η κυβέρνηση προσφέρει ορισμένες παροχές. Η πιθανότητα να ολοκληρώσει την τετραετία η κυβέρνηση είναι μικρή, στο 15%».