Ετσι είναι το παλάτι του Μπάκιγχαμ: 775 δωμάτια, χρυσό, φλύαρη πολυτελής διακόσμηση, μυστικές πόρτες [εικόνες]

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

Πιθανότατα, οι περισσότεροι από εσάς θα θέλατε ίσως να κάνετε μια βόλτα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και να δείτε από κοντά πως ζει η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας και ίσως να αγγίξετε κάποια από τα αντικείμενά τους.

-Advertisement-

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπως είναι γνωστό, αρχικά ανήκε στον Δούκα του Μπάκιγχαμ και αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο ΙΙΙ για την σύζυγό του βασίλισσα Σαρλότ το 1761. Μεταμόρφωσε το αρχοντικό εποχής σε ένα παλάτι και η Βικτόρια έγινε η πρώτη βασίλισσα που έζησε εκεί τον Ιούλιο του 1837.

Η συγκεκριμένη κατοικία είναι η έδρα της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο από την ένταξή της στο θρόνο και άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό πριν από 25 χρόνια περίπου.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

- Advertisement -

Παρόλο που η πλειοψηφία των 775 δωματίων του Μπάκιγχαμ παραμένουν απροσπέλαστα στο ευρύ κοινό, οι οργανωμένες ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται συνήθως από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, επιτρέπουν στους επισκέπτες την πρόσβαση και στα 19 State Rooms, τους βασιλικούς κήπους και το Royal Mews.

Ποια είναι όμως τα 15 κορυφαία σημεία του Παλατιού του Μπάκιγχαμ;

1. Η σκάλα
Η εντυπωσιακή μεγάλη σκάλα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης – και είναι επίσης ένα από τα καλύτερα. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Τζον Νας στο πλαίσιο της ανάθεσης της ανακαίνισης του ανακτόρου του βασιλιά Γεώργιου IV στις αρχές της δεκαετίας του 1800, διαθέτει χάλκινα κάγκελα διακοσμημένα με περίτεχνα σχέδια φύλλων ακάνθου, βελανιδιάς και δάφνης.

Οι σκάλες που οδηγούν στα State Rooms, φωτίζονται από έναν όμορφο θόλο στην οροφή και οι τοίχοι στον πάνω όροφο είναι διακοσμημένοι με πορτρέτα προγόνων της βασίλισσας.

2. Η ηχητική ξενάγηση
Κανείς δεν γνωρίζει το παλάτι καλύτερα από τους ίδιους τους βασιλείς, οπότε ποιος θα μπορούσε να κάνει καλύτερη ηχητική ξενάγηση από τον πρίγκιπα Κάρολο που στην πραγματικότητα γεννήθηκε εκεί;

Όλοι οι επισκέπτες λαμβάνουν δωρεάν την ηχητική ξενάγηση, διαθέσιμη στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ιαπωνικά, ρωσικά και μανδαρινικά. Υπάρχει επίσης, μία οικογενειακή ηχητική ξενάγηση (διαθέσιμη μόνο στα αγγλικά) με ένα μονοπάτι δραστηριότητας κατάλληλο για παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών.

3. Οι πολυέλαιοι
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Τα ψηλά ταβάνια στο παλάτι του Μπάκιγχαμ διαθέτουν μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς πολυελαίους αν κοιτάξετε ψηλά.

Εκεί μπορεί να δει κανείς τον πολυέλαιο καταρράκτη, που κρέμεται πάνω από το White Drawing Room, τους εννέα ελαφριούς χάλκινους πολυελαίους και τους πολυελαίους στην Αίθουσα του Θρόνου, τους εκθαμβωτικούς έξι κρυστάλλινους πολυελαίους που αιωρούνται από την οροφή της αίθουσας χορού και τους τέσσερις γυάλινους στο Blue Drawing Room.

Μπορούν όλοι να χαμηλώσουν με ένα τηλεχειριστήριο προκειμένου να καθαριστούν, αλλά η συντήρησή τους είναι πανάκριβη. Οι υπάλληλοι των παλατιών δαπάνησαν περίπου 100.000 λίρες για τον καθαρισμό τους από το 2004 έως το 2005.

4. «Άρης και Αφροδίτη»
Προκειμένου να σηματοδοτήσει την πτώση του Ναπολέοντα ο Γεώργιος IV, παράγγειλε στον γλύπτη Αντόνιο Κανόβα το έργο «Άρης και Αφροδίτη». Το γλυπτό, που βρίσκεται στην Marble Hall, απεικονίζει τον ρωμαϊκό θεό του πολέμου και την ρωμαϊκή θεά της αγάπης σε μια ρομαντική στάση και έγινε από ένα ενιαίο κομμάτι μαρμάρου.

5. Η Αίθουσα του Θρόνου
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Παρόλο που δεν μπορείτε να καθίσετε επάνω τους, το να δει κανείς τους θρόνους στο παλάτι είναι κάτι σαν εμπειρία. Βρίσκονται επάνω σε ένα ύψμα στην Αίθυσα του Θρόνου και οι κόκκινες και χρυσές καρέκλες φέρουν τα αρχικά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φιλίππου ραμμένα στο ύφασμά τους.

Κι ενώ η Αίθουσα του Θρόνου χρησιμοποιούνταν ως αίθουσα χορού στην εποχή της βασίλισσας Βικτορίας, σήμερα χρησιμοποιείται ως σκηνικό για τις γαμήλιες φωτογραφίες της βασιλικής οικογένειας.

6. Η Πινακοθήκη
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Αρχικά δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει την μαγευτική συλλογή έργων τέχνης του βασιλιά Γεώργιου, αλλά σήμερα διαθέτει μερικούς από τους πιο όμορφους πίνακες του βασιλικού χαρτοφυλακίου.

Κι ενώ αλλάζουν τακτικά καθώς η βασίλισσα συχνά δανείζει τα έργα της, τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι οι αυτοπροσωπογραφίες του του Ρέμπραντ και του Ρούμπενς, την «Η Παναγία και το Παιδί» του Anthony Van Dyck και διάφορα έργα του βενετσιάνου ζωγράφου Καναλέτο.

-Advertisement-
=Advertisement=

7. Το χρυσό πιάνο της βασίλισσας Βικτωρίας
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Το White Drawing Room είναι ένα από τα πιο πολυτελή δωμάτια του παλατιού και το πιο κομψό κομμάτι σε αυτό είναι ένα εντυπωσιακό πιάνο για τη βασίλισσα Βικτόρια.
Κατασκευάστηκε από την εταιρεία S & P Erard το 1856, ήταν επιχρυσωμένο από τον François Rochard και διακοσμήθηκε με περίτεχνες ελαιογραφίε χερουβίων και τραγουδιστών.

Το πιάνο χρησιμοποιήθηκε συχνά από την βασίλισσα Βικτόρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτο, καθώς και οι δύο συνόδευαν πιανίστες που ήθελαν να παίξουν μαζί τους.

8. Η συλλογή πορσελάνης Sevres
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή από πορσελάνη Sèvres, κατασκευασμένη από την Nationale de Sèvres, που θεωρείται ο καλύτερος παραγωγός πορσελάνης στην Ευρώπη από τα μέσα του 18ου αιώνα.

Η πλειοψηφία των κομματιών αποκτήθηκε από τον βασιλιά Γιώργο IV, που ήταν ένας ενθουσιώδης συλλέκτης του Sèvres, μεταξύ 1783 και 1830.

9. Οι εκθέσεις
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ διοργανώνει κάθε καλοκαίρι μια διαφορετική έκθεση στο πλαίσιο του ανοίγματός του στο κοινό. Το περασμένο έτος ονομάστηκε «βασιλικά δώρα» και έδειξε μια ποικιλία δώρων που δόθηκαν στη βασίλισσα όπως του πρώην αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

Το 2018 η έκθεση θα είναι αφιερωμένη στα 70α γενέθλια του πρίγκιπα Καρόλου.

10. Η Αίθουσα Χορού
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Με μήκος 37 μέτρα και πλάτος 18, η αίθουσα χορού είναι το μεγαλύτερο και πιο εκλεπτυσμένο δωμάτιο στο παλάτι. Εμπνευσμένο από την ιταλική αναγέννηση, άνοιξε για πρώτη φορά το 1856 για να σηματοδοτήσει το τέλος του πολέμου της Κριμαίας και χρησιμοποιείται κυρίως και επίσημες δεξιώσεις, όπου η βασίλισσα φιλοξενεί αρχηγούς κρατών ενώ χωρά περίπου 170 άτομα.

11. Η μυστική πόρτα
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο White Drawing Room είναι σχεδόν κρυμμένο. Συνδέεται με τα ιδιωτικά δωμάτια της βασίλισσας μέσω μιας μυστικής πόρτας, την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα State Rooms όταν συναντά επισκέπτες.

Αν έχετε αετίσιο μάτι μπορεί και να δείτε την πόρτα που είναι κρυμμένη πίσω από κάτι που μοιάζει με ντουλάπι.

12. Το Δωμάτιο Μουσικής
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Το Δωμάτιο Μουσικής είναι ένας από τους τελευταίους προορισμούς στην ξενάγηση. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως χώρος για ρεσιτάλ και διαθέτει ένα μεγάλο πιάνο από τον John Broadwood & Sons.

Πολλοί βασιλείς έχουν βαφτιστεί στο Δωμάτιο Μουσικής συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα Καρόλου και του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

13. Οι κήποι του Παλατιού
Ο κήπος του Παλατιού φιλοξενεί 30 είδη πουλιών, 150 δέντρα και 322 τύπους βρετανικών άγριων λουλουδιών. Η περιήγηση ξεκινά με μια ομιλία στο εσωτερικό του παλατιού, ακολουθούμενη από έναν περίπατο γύρω από τον κήπο των 39 στρεμμάτων, όπου θα δει κανείς μια λίμνη τριών στρεμμάτων, ένα μικρό ποτάμι και ένα κήπο με τριαντάφυλλα.

14. Η Χρυσή άμαξα
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Στην ξενάγηση περιλαμβάνεται επίσης και μια περιήγηση στο Royal Mews, που είναι ένας από τους καλύτερους στάβλους του κόσμου.

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια ποικιλία από ιστορικές άμαξες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη από τους μονάρχες. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η χρυσή άμαξα, που κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Γεώργιο III το 1762 και ζυγίζει περίπου τέσσερις τόνους. Έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε στέψη και χρειάζεται 8 άλογα για να το τραβήξουν λόγω του βάρους του.

15. Η αλλαγή φρουράς
https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Η αλλαγή της Φρουράς, μια επίσημη τελετή στην οποία η νέα φρουρά αλλάζει καθήκοντα με την παλιά, λαμβάνει χώρα έξω από το παλάτι από τις 11:00 π.μ. έως τις 11:45 π.μ. κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου μέχρι το τέλος Ιουλίου. Η τελετή πραγματοποιείται στο προαύλιο του ανακτόρου, οπότε μπορεί να είστε τυχεροί και να την δείτε.

Φωτογραφίες: AP

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *