Έτοιμη να παραδοθεί η ισχυρότερη συμμορία διακίνησης ναρκωτικών στην Κολομβία

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Η πιο επικίνδυνη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στην Κολομβία, η Clan del Golfo, την οποία διοικεί ένα πρώην στέλεχος ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας που καταζητείται από τις ΗΠΑ, είναι έτοιμη να παραδοθεί και να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Την Κυριακή, «ενημερωθήκαμε από τον αρχηγό της Clan del Golfo ότι επιθυμεί να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης μαζί με όλους του τους άνδρες», διευκρίνισε ο Σάντος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προεδρικό μέγαρο Κάσα δε Ναρίνιο, στην Μπογοτά.

Ο Σάντος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ενρίκε Χιλ και ο γενικός εισαγγελέας Νέστορ Μαρτίνες εξετάζουν την πρόταση αυτής της οργάνωσης ώστε να «ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα».

«Πρόκειται για μια προσαγωγή στη Δικαιοσύνη, όχι για μια πολιτική διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

- Advertisement -

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι η «ομαδική προσαγωγή (μελών) εγκληματικών οργανώσεων» στη Δικαιοσύνη δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία της Κολομβίας, αλλά μόλις προσδιοριστεί η δικαστική διαδικασία, η Κλαν δελ Γκόλφο («Η οικογένεια του Κόλπου») αναμένεται ότι θα παραδώσει στις αρχές όλα τα αγαθά που έχει αποκτήσει παράνομα, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών κόκας και μαριχουάνας, και να υποδείξει τις οδούς και τα δίκτυα μέσω των οποίων διακινούσε παράνομα ναρκωτικά.

Η συμμορία Κλαν δελ Γκόλφο —γνωστή επίσης με τις ονομασίες Clan Usuga, Los Urabenos και Autodefensas Gaitanistas de Colombia— ιδρύθηκε από πρώην παραστρατιωτικούς, μέλη ένοπλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς, οι οποίες με τη σειρά τους είχαν συγκροτηθεί από μεγαλοϊδιοκτήτες γης για να πολεμήσουν εναντίον των αριστερών ανταρτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που κράτησε πάνω από μισό αιώνα στην Κολομβία. Είναι διαβόητη για τις δολοφονίες αξιωματικών της αστυνομίας που έχουν διαπράξει μέλη της.

Οι περισσότερες από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις συμφωνήθηκε να αφοπλιστούν και να διαλυθούν το 2006, επί των ημερών του πρώην προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε (2002-2010). Όμως πολλοί από τους ηγέτες τους και τους άνδρες τους οργανώθηκαν κατόπιν σε συμμορίες που διακινούσαν ναρκωτικά και άλλα αγαθά, κατά κύριο λόγο μεταλλεύματα, όπως χρυσό που εξορύσσεται από παράνομα μεταλλεία.

Η Κλαν δελ Γκόλφο μετρούσε άλλοτε έως και 4.000 μέλη, όμως έπειτα από την έφοδο που εξαπέλυσαν εναντίον τους οι αρχές επί των ημερών του προέδρου Σάντος, σήμερα θεωρείται ότι διαθέτει περίπου 1.800 μέλη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε τον θάνατο του Ρομπέρτο Βάργκας Γκουτιέρες, γνωστού με το προσωνύμιο «Γαβιλάν», υπαρχηγού του επικεφαλής της συμμορίας, του Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Από τον Ιούνιο, οι υπηρεσίες ασφαλείας ενέτειναν τις προσπάθειές τους για τη σύλληψη του Οτονιέλ, 45 ετών, πρώην ακροδεξιού παραστρατιωτικού ο οποίος ελέγχει την περιοχή Ουρούμπα, στα σύνορα με τον Παναμά, όπου παράγονται μπανάνες. Η Ουάσινγκτον προσφέρει αμοιβή πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τη σύλληψή του.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ περιγράφει τον επικεφαλής της συμμορίας ως ηγέτη μιας οργάνωσης «βαριά οπλισμένης και εξαιρετικά βίαιης», η οποία «χρησιμοποιεί τη βία και τον εκφοβισμό» για τον έλεγχο της εμπορίας ναρκωτικών.

Η συμμορία αυτή εκτιμάται ότι ελέγχει έως και το 45% του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών που μεταφέρονται στις ΗΠΑ, μέσω λιμανιών στον Ειρηνικό ή με εξωλέμβιες που αναχωρούν από την κεντρική Αμερική και το Μεξικό, σύμφωνα με τον Αριέλ Άβιλα, του Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση.

Η Κλαν δελ Γκόλφο είναι «ένα καρτέλ που διαθέτει σημαντική στρατιωτική δύναμη» και «κατάφερε να ελέγχει μεγάλο μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών και της παραγωγής κοκαΐνης», εξήγησε ο ειδικός αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατ’ άλλους ειδικούς, η συμμορία συνεργάζεται στενά με μεξικανικά καρτέλ.

Ένα μέλος της συμμορίας επιβεβαίωσε σε βίντεο που διένειμε η οργάνωση ότι έγινε προσφορά από την ηγεσία της να υπάρξει ομαδική παράδοση. «Σεβόμαστε τις ειρηνευτικές διαδικασίες που συμφωνήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση του Σάντος», είπε ο εκπρόσωπος αυτός της Κλαν δελ Γκόλφο και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να γίνουμε μέρος του τέλους του πολέμου» αλλά και «να υπάρξει πλήρης αφοπλισμός όλων των ένοπλων οργανώσεων στη χώρα».

Η Κολομβία κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την παραγωγή φύλλων κόκας, της βάσης της κοκαΐνης, με 1.460.000 στρέμματα καλλιεργειών, καθώς και την παραγωγή κοκαΐνης, με 886 τόνους το 2016, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: skai.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *