Έστειλε την επιστολή στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

3 Min Read

Τι αναφέρει στους ομολόγους του. Σήμερα η “καυτή” συνεδρίαση του ESM. “Λάθος μου όσα είπα για το αφορολόγητο”, ομολογεί στον ΑΝΤ1, ο Δημ. Παπαδημητρίου. .

Στα χέρια των ομολόγων του βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επιστολή αποστέλλεται ταυτόχρονα και στους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, «η Κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ’ όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την β΄ αξιολόγηση, οι οποίες ουσιαστικά έχουν διακοπεί απο την ημέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, είχε δηλώσει άγνοια τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής, όσο και για τον αν είχε αποσταλεί. Παράλληλα απέδωσε σε λάθος διατύπωση, τον “θόρυβο” που προκλήθηκε σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σήμερα συνεδριάζει ο ESM, ο οποίος θα ασχοληθεί και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ενώ την Πέμπτη θα έχουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην συνεδρίαση του ESM, ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα στείλει νέα επιστολή στα μέλη του Eurogroup, με πληρέστερες τις θέσεις της Κυβέρνησης, μετά και τις αποφάσεις σήμερα του ESM.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η «Καθημερινή» τα δυο σενάρια που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή είναι δυο.

Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο, μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.

Αν όμως επικρατήσει το «κακό» σενάριο, τότε οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version