Εσωτερική αναδιάταξη στη Ν.Δ.

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

Το πένθος λόγω του θανάτου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, εκτός από πατέρας του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προκάλεσε την αναβολή όλων των πολιτικών δραστηριοτήτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ και το τετραήμερο δημόσιο πένθος ουσιαστικά έθεσε την πολιτική ζωή της χώρας σε υπολειτουργία.

-Advertisement-

 Μετά την κηδεία του πατρός Μητσοτάκη σήμερα στα Χανιά τα στελέχη της Ν.Δ. θα κληθούν πάλι να ενεργοποιηθούν με βασικό στόχο το κόμμα να βρίσκεται σε μόνιμη ετοιμότητα και σε εκλογικό συναγερμό.

Μόλις το πρωί της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε «ημιεπίσημα» ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογών. Μιλώντας στους επικεφαλής των Νομαρχιακών Επιτροπών παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν εκλογές αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να τις προκαλέσει, και ζήτησε όλα τα στελέχη να βρίσκονται σε εκλογική ετοιμότητα.

 Μάλιστα, προκειμένου να τους συγκινήσει, ζήτησε να δουν το δικό του παράδειγμα, καθώς ο ίδιος εργάζεται χωρίς διακοπή και τα Σαββατοκύριακα. Ακόμη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των προβλημάτων, ζήτησε από όλους να είναι πολύ προσεκτικοί στις αναρτήσεις και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να προλάβει προβλήματα.

- Advertisement -

 Προσέγγιση αναποφάσιστων

Η νέα στρατηγική της Ν.Δ. μοιάζει να εξαντλείται σε έναν πόλεμο φθοράς σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να προσεγγίσει την αυτοδυναμία, ακολουθώντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το δεδομένο είναι ότι σταθερά στις μετρήσεις της κοινής γνώμης υπάρχει ένα ποσοστό 15% που δεν διευκρινίζει την πρόθεσή του και κυρίως στην πλειοψηφία του είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 Προκειμένου να επιτύχει την αυτοδυναμία η Ν.Δ. στοχεύει είτε στην πλήρη μεταστροφή προβληματισμένων ψηφοφόρων είτε στην αποχή όσων δεν μπορεί να πείσει για τις κυβερνητικές προθέσεις. Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, λένε στην Πειραιώς, η υψηλή αποχή ανεβάζει το ποσοστό της ως πρώτου κόμματος. Παρά το θριαμβικό ύφος, στην Πειραιώς, χωρίς να το κοινοποιούν, ανησυχούν διότι διαπιστώνουν ότι το ποσοστό του κόμματος μοιάζει να έχει πιάσει οροφή στο 31% – 32% και δεν ανεβαίνει με τίποτα.

 Πολλοί υποστηρίζουν ότι με τα δεδομένα αυτά η Ν.Δ. θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να μπορέσει να «σπάσει» την οροφή αυτήν και κυρίως να ανοιχτεί σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες που δυσπιστούν. Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειας της Β’ Αθήνας και της Β’ Πειραιά, όπου οι συσπειρώσεις δεν είναι αντίστοιχες με αυτές σε άλλα αστικά κέντρα.

 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τάξει σαρωτική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, αλλά δεν φαίνεται η διαδικασία να είναι τόσο ανέφελη. Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που δημιουργούν σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα που δεν βγαίνει προς το παρόν προς τα έξω:

Από τη μια ο συνασπισμός μιας σειράς παλαιών κοινοβουλευτικών που έχουν συσπειρώσει μικρομεσαία στελέχη προκειμένου να σαμποτάρουν την είσοδο νέων μελών. ¿

Από την άλλη οι παλιότεροι πολιτευτές ή αποτυχόντες στις τελευταίες εκλογές βουλευτές, που καραδοκούν και διαγκωνίζονται για μια θέση στο Κοινοβούλιο.¿

 Θέλει να ελέγξει… τη Ν.Δ.

Ο Μητσοτάκης από την πλευρά του επιχειρεί να ελέγξει την κατάσταση και την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση δεν ελέγχει σχεδόν καθόλου τους βουλευτές που είναι «στρατευμένοι» στους βαρόνους και χωρισμένοι σε καραμανλικούς, σαμαρικούς και άλλες μικρότερες ομάδες. Ένα από τα όπλα του – αν και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να την υλοποιήσει – είναι η αξιολόγηση των εν ενεργεία βουλευτών.

Η «φημολογία» περί αξιολόγησης έχει σηκώσει κύματα γκρίνιας, ενώ πολλοί δυσφορούν για τις κατευθύνσεις που δίνει συχνά σε κοινοβουλευτικά στελέχη ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Μυλωνάκης. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ανανέωση των ψηφοδελτίων – και μάλιστα προς συγκεκριμένη κεντροδεξιά – νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση – είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης φάσης και ενώ το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

 Απαιτεί… «συγγνώμη»

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, στη Ν.Δ. παρακολουθούν με προσοχή τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγράφουν τους «λεονταρισμούς» της κυβέρνησης.

 Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ακόμη μια φορά επένδυσε λάθος σε μια θεαματική αναδιάρθρωση του χρέους σε μια πολιτικά ασταθή περίοδο της Ευρώπης, κατά την οποία η Γερμανία δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα νέων διευθετήσεων με την Ελλάδα στο εσωτερικό της έπειτα από μια επταετή υπονόμευση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

 Παρακολουθούν και τη συζήτηση που γίνεται εντός της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα του χρέους. Επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που εμμένει στην ανάγκη συνεργασίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφέρεται συχνά στην ανάγκη επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση.

 Μια έμμεση απάντηση έδωσε χθες μέσα από το Twitter ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, θέτοντας ζήτημα «συγγνώμης» από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για τη συνεννόηση. Συγκεκριμένα γράφει: «Μέγαρο Μαξίμου, Ενταύθα. Απαραίτητη προϋπόθεση “συνεννόησης”, η “συγγνώμη”. Δημόσια, ηχηρή, έμπρακτη».

 Βέβαια ο Κουμουτσάκος δεν διευκρινίζει για ποιο ακριβώς ζήτημα ζητάει την κυβερνητική συγγνώμη. Σε κάθε περίπτωση στην Πειραιώς επισημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει σαφή, καθαρή και ανοιχτή ατζέντα εντός και εκτός της χώρας και ότι η Ν.Δ. είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι αυτό που προέχει είναι η αξιολόγηση και η έξοδος στις αγορές και όχι οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις που έδωσαν το περιθώριο σε ΔΝΤ και Γερμανία να απλώσουν την αντιπαράθεσή τους στο ζήτημα του χρέους.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1970 στις 01-06-2017

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *